Készítette: BACSKAI JÁNOSnyomtatott 2005.03.29 12:49 Frissítve: 2012.01.30 02:53

Frank Lampard életrajza

nemzetisége:
angol
62/12
születési hely:
Romford
ideje:
1978.06.20.
pozíció:
középső középpályás
magassága:
178 cm
súlya:
75 kg
korábbi klubjai:
West Ham United, Swansea City kölcsönben)
sikerei:
Intertotó-kupa-győztes (1999), angol Ligakupa-győztes (2005, 2007), angol bajnok (2005, 2006), Community Shield-győztes (2005), FA-kupa-győztes (2007), U-21-es Eb-résztvevő (2000), Eb-résztvevő (2004), vb-résztvevő (2006), az Eb aranycsapatának tagja (2004), az Eb bronzcipőse (2004), a hónap játékosa a Premiershipben (2003.09., 2005.04.), második az Év játékosa-szavazáson Angliában (2004, 2005), az Év játékosa az EPL szerint (2005), az Év játékosa a válogatott szurkolói szerint (2004, 2005), az Év csapatának tagja a Premiershipben (2004, 2005, 2006, 2007), második az Aranylabda-szavazáson (2005), második a FIFA Év játékosa-szavazásán (2005), az Év csapatának tagja Európában (2005), az Év csapatának tagja az ESM szerint (2005), az Év csapatának tagja az Onze Mondial szerint (2005), az Év második legjobb játékosa az El País szerint (2005), az Év nyolcadik legjobb játékosa a World Soccer szerint (2004), az Év harmadik legjobb játékosa a World Soccer szerint (2005), a BL legjobb középpályása (2008)


2003-ban világklasszis született a Stamford Bridge-en - jelképes módon a megújult klubban egy olyan játékos vitte a prímet, aki a többiekhez képest valóságos Chelsea-őskövület: Frank Lampard. Terminátorként robotolt egész szezonban, nagyon jól védekezett, sok fontos gólt lőtt, bőkezűen osztogatta a gólpasszokat, ragyogóan motiválta társait - természetesen a válogatottból is kihagyhatatlanná vált. 2004 őszére mintha kissé elfáradt volna, no de hát nem lehet két éven keresztül is csúcsformában játszani fizikai visszaesés nélkül - de legalább ez jó bizonyíték arra, hogy ő nem doppingol...

A papa
A papa
Akárcsak jelenlegi csapattársai közül Joe Cole-t és Glen Johnsont, őt is a West Ham Unitedből igazolta le a szintén londoni Chelsea, s Frank is a híres kalapácsos Futballakadémia tanulója volt. Mert is volna nem labdát rúgni: édesapja, Frank senior (a képen) a WHU-val egykoron kétszeres FA-Kupa-győztes volt, 660-szor húzhatta magára a Hammers mezét; nagybátyja későbbi edzője, Harry Redknapp, így unokatestvére a Liverpool egykori sokszoros válogatottja, Jaime Redknapp is! A kissrác 1994-ben csatlakozott a bordó mezesekhez inasként, előtte az Arsenal és a Tottenham is meginvitálta őt egy próbajátékra, de végül is hazatért a családi klubhoz. A Rio Ferdinand melletti legtehetségesebb WHU-s ifista, Frank jr. 18 éves korában már a nagyok között játszott védekező középpályásként, s a Sheffield Wednesday ellen mutatkozhatott be a Premiershipben. Előtte, mivel Lomas és Moncour mellett nem fért még a kispadra sem, kölcsönadták erősödni a 3. osztályba a Swansea Cityhez, de visszatérése után, 1998-tól, miután szerencsésen felépült lábtöréséből, egyértelműen alapember volt a kalapácsosoknál. Egyetlen bajnokit sem mulasztott a következő szezonban, ráadásul a kis klub a dicséretre méltó ötödik helyen végzett! Lelkesedésére, keménységére miatt hamar felfigyeltek a válogatók is: bekerült a Peter Taylor-vezette U-21-es válogatottba majd 1999 októberében Kevin Keegan behívta őt a Belgium elleni mérkőzésre a felnőttválogatottba is - bár a labdarúgó nagy csalódására a 2000-es Eb-re a szövetségi kapitány Paul Scholest jelölte posztján a kezdőbe, a kispadra pedig a veterán Dennis Wise-Paul Ince-duót ültette. Némi vigaszt jelenthetett számára, hogy azon a nyáron ő lett az U-21-es kontinenstornán szereplő válogatott csapatkapitánya, ami Angliában óriási megtiszteltetésnek számít.

Eriksson első válogatott mérkőzésén máris a kezdőbe jelölte Lampardot, de végül a peches Frank jr. a 2002-es vb-keretből szintén kimaradt sérülése miatt, így utazhatott helyette el a fiatal Joe Cole. Klubszinten szerencsére kárpótolta magát Frankie: a WHU frontemberévé és első számú kedvencévé lépett elő, hiszen egyre gólerősebb és érettebb játékot nyújtott - ennek is köszönhető, hogy 2001 nyarán, amikor kedvenc csapata kis híján búcsúzni kényszerült a Premiershiptől, a Chelsea igazolta le őt 16 millió euróért. A WHU-val ráadásul alaposan összekapott búcsúszezonjában, mert többször is éles kritikával illette a vezetőséget, amiért eladták jó barátját, Rio Ferdinandot - csak nagybátyja, Harry (akinek sokáig Frank senior volt jobbkeze) tartotta őt a csapatban, de amikor az edző távozott, neki is mennie kellett. A kis Lampard összesen 187 mérkőzésen szerepelt a bordó mezben és 39 alkalommal volt eredményes. Londonban sem adta alább: mindent elmond a Ranieri-kedvenc új csapatában, a Chelsea-ben betöltött szerepéről, hogy három év alatt mindössze egyetlen bajnoki fellépést mulasztott el (ezzel angol csúcstartó lett 2004. szeptember 18-án), ő lett majd maradt a szurkolók első számú kedvence a sok újonnan érkező világsztár ellenére is, s 2004 tavaszán a bajnokság második legjobb játékosának választották meg Thierry Henry mögött! Természetesen alaptag volt a 2004-es angol Európa-bajnoki csapatban is, ahol kétszer a rendes játékidőben, egyszer a szétlövésben büntetőből volt eredményes, s olyan jól játszotta-hajtotta-küzdötte végig a portugáliai küzdelmeket, hogy az újságírók szerint befért a torna álomválogatottjába is! Remek formáját látva azon a nyáron több nagy klub is megkereste őt, hiszen akkor szerződéséből kevesebb mint egy év volt csupán hátra.

Az angol bulvárlapok például barátnője, Elen barcelonai születésén merengtek el hosszasan, de bejelentkezett ügynökénél a Juventus és az Inter is, ám végül az Egyesült Államokban túrázva Seattle-ben új, 2009-ig szóló szerződést írtak alá vele Abramovicsék. Hősünk a 2004-2005-ös szezont nem tudta úgy folytatni, mint ahogyan az előzőt abbahagyta, ráadásul elérte őt is a nagyság átka: ha közepesen vagy "csak" jól játszik, máris számon kérik rajta 2004-es világklasszisi formáját... Panasz azért nem érhette a ház elejét: tizenkét föld-levegő rakétával segítette klubját a BL-ben és a bajnokságban, 18 (!!!) gólpasszt osztott ki, átlaga alapján ugyan csak a harmadik legjobb lett a ligában, de a profi futballisták szakszervezete őt látta a legkiválóbbnak 2005-ben, akárcsak az újságírók! Bombasztikus évét csak a Liverpool rontotta el: januárban eltörte (nem szándékosan) Xabi Alonso bokáját, majd a BL-ből is a vörösök verték ki őket, ráadásul Lampard az első mérkőzésen öt méterről durrantott az üres kapu fölé - éppen az a gól hiányzott a győzelemhez... Nyáron szokás szerint bejelentkezett érte a Real Madrid, akik 20 millió fontot plusz Owent és Solarit kínálták fel érte a Chelsea-nek s hajlandóak lettek volna felemelni Lampard heti 80 000 fontos fizetését tízezerrel, ám Londonban azonnal elutasították a spanyolokat. 2005 végén bekerült hősünk az Év európai álomcsapatába is: "27 éves korára a világ egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát, és ha Ronaldinho nem lenne, az egyik szócskát talán el is hagyhatnánk. A 2005-ös vitathatatlanul karrierje eddigi legjobb esztendeje volt, a Chelsea-vel bajnoki címet szerzett, megnyerte a Ligakupát, az újságírók szerint ő volt az év játékosa Angliában, emellett alapembere volt a vb-re kijutó háromoroszlános tizenegynek".

"Sorozatban lejátszott 164 bajnokival megdöntötte a Premiership ide vonatkozó rekordját (az év utolsó előtti bajnokiján betegség miatt szakadt meg a szériája), és egyéni csúcsot jelentő 20 gólt (nyolcat a tavasszal, tizenkettőt az ősszel) jegyzett 2005-ben a Premiershipben. Az egyéni versengések közül az Aranylabdáért és a világ legjobbja címért zajló versenyben is csak Ronaldinho tudta megelőzni. - szólt az nso.hu indoklása. Egyébként a Newcastle United ellen döntötte meg a fent említett rekordot, amit azidáig a Manchester City veterán hálóőre, David James tartott, aki fiatal liverpooli kapusként 1994. február 19. és 1998. február 23. között nem adott lehetőséget a vetélytársaknak, hogy bemutathassák tudásukat bajnoki mérkőzésen. (Igaz, a liverpooli szurkolók nem keveset bosszankodtak a nagy bravúrok mellett elképesztő hibákat is elkövető kapus teljesítménye miatt.) Előtte Lampard legutoljára 2001. szeptember 30-án, egy Fulham elleni mérkőzésen hiányzott bajnoki mérkőzésről, amikor is éppen eltiltását töltötte egy korábban kapott piros lap miatt. A svéd szövetségi kapitány - mi sem természetesebb ennél - alapembereként számol vele a 2006-os németországi világbajnokságon: a Barca által szorgalmasan csábított Frank tíz selejtezőn ötször volt eredményes, középpályásként! A bajnokságban "csak" az ötödik legjobb átlagot hozta (7.26-ot), 16 gólt lőtt és négy asszisztot adott, s természetesen újra, zsinórban harmadszor is bekerült az Év csapatába. Sokan azt várták, a vb-n Gerrarddal együtt győzelemre vezetik a háromoroszlánosokat, azonban igencsak csalatkoztak a jósok!

A Chelsea motorja, Lampard és Gerrard ugyanis hasonló cipőbe bújt germán földön: hiába a világ egyik legjobb középpályása már évek óta, hiába rettegi a Premiership és a BL bombagóljait és lézeres pontosságú passzait, a szezon annyira kimerítette őt is, hogy nyáron már csak önmaga árnyéka volt. Egy kissé a jó öreg Csapajev elvtársra és John Wayne-re emlékeztetett, hiszen minden helyzetből, sokszor gondolkodás és célozgatás nélkül lőtt. Ám siker nélkül - Paraguay ellen volt két jó próbálkozása, Trinidad és Tobago ellen négy gólhelyzetet is elrontott, a legjobban a svédek ellen futballozott, éppen akkor, amikor Gerrard nem volt ott mellette. Ecuador ellen szörnyen rosszul játszott, a portugálok ellen is sikerült elmamlaszkodnia egy olyan helyzetet, amit odahaza a Chelsea-ben legalább hétféleképpen gólra tud váltani - hogy kihagyta tizenegyesét a ráadás után, már senkit sem lepett meg. Egyébként nagy hiba volt Erikssontól, hogy oda merte állítani a tizenegyespárbajban a labdához azt a három embert, akik a torna során végig látványosan nem találták helyüket: Gerarrdot, Lampardot és Carraghert.

Lampard Németországban egyértelműen a legnagyobb vesztesek közé tartozott, ezért is nem lett aranylabdás - fura módon a nagyon várt Ballack-Lampad-duó sem muzsikált éppen fényesen, néha mintha nem is ugyanazokat a játékost láttuk volna, akik tavasszal még parádéztak klubjaikban. Azért Frank jr. lejátszotta ősszel 300. tétmérkőzést a klub színeiben, megszerezte első mesterhármasát, belőtte 82 gólját, amivel a Chelsea legeredményesebb középpályása lett (Dennis Wise előtt), összetettben a 11. helyen áll. "A futballista természetesen bejelentette, hogy meg sem áll a 100. találatig, ám 2007 januárjának elején robbant a bomba, ugyanis a Real egy új FIFA-szabályra hivatkozva bejelentkezett érte a Chelsea-nél. A 28. életévét betöltő futballisták, akik öt évet töltöttek már el klubjukban, minden szezon utolsó mérkőzését követő két héten belül elhagyhatják munkaadójukat, némi kompenzációs díj fejében. S mivel ez Lampard esetében rongyos 8.5 millió font lenne, a királyi klub nevetségesen olcsón megszerezhetné őt - esetleg Mourinhóval egy csomagban" - írtuk róla akkoriban.

Lampard végül maradt, és bár sokszor volt sérült, ha játszott, nem lehett rá panasz, nem véletlenül lett a BL legjobb középpályása 2008-ban, odahaza pedig 10 gólt termelt 24 bajnokin (közte volt a Derby elleni mesternégyes). 2008 nyarán új, ötéves kontraktust kötöttek vele, amelynek időtartama alatt szerény 48.6 millió eurót, azaz mindössze 11.5 milliárd forintot fog keresni. Természetesen az angol bajnokság legjobban fizetett profija lett ezzel.
Portugál klubedzője, José Mourinho szívesen hizlalja Lampard máját, hiszen középpályását több alkalommal is a világ legjobb játékosának nevezte, aki szerinte sokkal jobb még Ronaldinhónál is!

95-96 (dec) 
West Ham United  
 
95-96 
Swansea City (III.o.) 
 
96-97 
West Ham United  
13 
 
97-98 
West Ham United  
31 
 
98-99 
West Ham United  
38 
 
6.68
99-00 
West Ham United  
34 
 
6.91
00-01 
West Ham United  
30 
 
6.43
01-02 
Chelsea  
37 
UEFA 
6.43
02-03 
Chelsea  
38 
UEFA 
6.89
03-04 
Chelsea  
38 
10 
BL 
14 
7.11
04-05 
Chelsea  
38 
13 
BL 
12 
7.18
05-06 
Chelsea  
35 
16 
BL 
7.26
06-07 
Chelsea  
38 
13 
BL 
12 
6.60
07-08 
Chelsea  
24 
10 
BL 
11 
6.90
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2004
Európa-bajnokság
4
3
2006
világbajnokság
5
0
2020.12.28 19:31:11

Bajnokok Ligája BERTA MIHÁLY, CSILLAG PÉTER, PIETSCH TIBOR

Ferencvárosi BL-főtábla, Németh Krisztián mint Amerika Kapitány, és a mindenen túljutó Atalanta.

2020.11.25 16:39:52

Bajnokok Ligája KORMANIK ZSOLT

Sok vagy kevés a 16 ferencvárosi légiós? – egyebek mellett erre is keressük a választ összeállításunkban.

2020.12.23 23:19:00

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A Két lányom között hét év a korkülönbség, a nagyobbnak annak idején a Barca és David Villa volt a kedvence, a kisebbnek viszont, aki mostanában nyiladozott rá szurkolóként a sportra, már a Fradi és Sigér Dávid!

2020.12.22 23:59:20

Bajnokok Ligája BABJÁK BENCE

Összeállításunkban a zöld-fehérek Bajnokok Ligája-szereplését elevenítettük fel.