12-szer nem sikerült, de a Fradi ismét történelmet írhat!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.08.24. 13:36
null
<a href="/data/cikk/2/84/60/61/cikk_2846061/Fradiinfograf.jpg"><strong>NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!</strong></a>
A Ferencváros labdarúgócsapatát egyetlen meccs, egyetlen győzelem választja el attól, hogy bejusson a legrangosabb kupasorozat csoportkörébe. 1991 óta eddig 15-ször volt példa arra, hogy az aktuális magyar bajnok a csoportkörbe jutásért lépett pályára, háromszor sikerült a bravúr, kétszer éppen az FTC-nek.

A legrangosabb európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában, illetve elődjében, a BEK-ben (bajnokcsapatok Európa-kupája) éppen 30 éve, az 1991–1992-es idény óta rendeznek csoportkört. Azóta a mostani a 16. alkalom, hogy az aktuális magyar bajnok egyetlen párharcra, vagy ha csak a visszavágót nézzük, egyetlen meccsre van a csoportkörtől (a másik 15 idényben idáig sem sikerült eljutni).

Az eddigi tizenötből (lásd a fenti infografikát a képre kattintva) csupán háromszor járt sikerrel a magyar együttes: 1995-ben és 2020-ban a Ferencváros a belga Anderlecht, illetve a norvég Molde kiejtésével jutott be a BL-csoportkörbe, míg 2009-ben a Debreceni VSC a bolgár, szófiai Levszkit búcsúztatta. A Ferencváros tehát most azzal írhatna történelmet, hogy első magyar csapatként egymás után másodszor is a főtáblára jutna, de az említett három győztes magyar párharccal szemben annyival mindenképpen nehezebb helyzetben van most az FTC, hogy a keddi, budapesti visszavágón csak győzelemmel tud továbbjutni a svájci Young Boys ellen a múlt héten, Bernben 3–2-re elveszített első mérkőzés után.

Az előny lehet, hogy a korábbi továbbjutásokhoz hasonlóan ezúttal is hazai pályán lesz a második mérkőzés. Csakhogy 1995-ben az Anderlecht ellen az 1–0-ra megnyert belgiumi meccs után a visszavágón az 1–1-es döntetlen is elég volt a továbblépéshez, ahogy tavaly a norvég Molde ellen is jó volt a 0–0 az idegenbeli 3–3 után (akkor még számított az idegenben szerzett több gól, idén már nem fog). A DVSC-nek is elég lett volna egy iksz itthon a Levszki ellen a Szófiában 2–1-re megnyert első találkozó után, más kérdés, hogy a Loki a hazai visszavágón (a budapesti Puskás Ferenc Stadionban) is győzött 2–0-ra.

FTC–ANDERLECHT 1–1

DVSC–LEVSZKI SZÓFIA 2–1

A csoportkör küszöbén elveszített 12 párharcból több olyan is volt, amikor a visszavágó már lefutott volt az első meccsen elszenvedett nagy különbségű vereség után. Ebbe a sorba tartozik az 1994-es Vác–PSG párharc, amikor Aranyos Imrééknek a Párizsban 3–0-ra elveszített első meccs után kellett volna itthon (a Vasas Fáy utcai stadionjában) kiharcolni a továbbjutást az idény végén elődöntőig jutó, a későbbi aranylabdás George Weah-t és a brazil világbajnok Raít is soraiban tudó francia csapat ellen, amely végül két győzelemmel, 5–1-es összesítéssel jutott a főtáblára az akkor még egyfordulós selejtezőből. A magyar bajnoknak 1991 és 1993 között kettő, 1994 és 1996 között csupán egy, 1997 és 2008 között kettő, 2009 és 2017 között három, 2018-tól pedig négy párharcot kell megnyernie a BL-csoportkörbe jutáshoz.

VÁC–PSG 1–2

A lehetetlen küldetések közé tartozott a Ferencváros 1996-os, Göteborg elleni visszavágója is, amikor a 3–0-s svédországi vereség után itthon csak 1–1-re futotta, és ide tartozik az 1998-as Újpest–Sturm Graz meccs is, amikor az ausztriai 4–0-s vereség után itthon (a BVSC-pályán) is kikaptak a lilák 3–2-re.

Aztán volt olyan is, amikor az első meccs után maradt ugyan esély, de sejteni lehetett a végkimenetelt… Mint például 2002-ben, amikor hiába verte meg itthon Koplárovics Béla góljával 1–0-ra a ZTE a Manchester Unitedet, a visszavágón 5–0-ra győztek David Beckhamék. Aztán a Mol Vidi továbbjutásában sem sokan bízhattak 2018-ban az AEK elleni, hazai 1–2 után, de a fehérváriak végül egy szoros, 1–1-gyel záruló görögországi visszavágón búcsúztak.

ZTE–MU 1–0

MU–ZTE 5–0

A VÁLOGATOTT MINDIG SZENT MARAD

Egy BL-siker 19 millió eurót ér, az Eb-aranyért viszont csak 10 millió euró járt az olaszoknak. Míg Maradona 5 millió fontért igazolt a Barcelonától a Napolihoz, jó három évtizeddel később Neymarért már 198 milliót utalt a katalán csapatnak a PSG. Bár klubjaik elképesztő módon megfizetik őket, a sztároknak mégis presztízskérdés a válogatott, eszük ágában sincs kihagyniuk a nagy tornákat. Hogy miként változott a pénz a futballban, kiderül Eb-könyvünkből.A csoda kapujában 208 oldalon, több száz színes fotóval, a Nemzeti Sport szakíróinak szemszögéből eleveníti fel a magyar válogatott elmúlt évét és az idei labdarúgó Eb legemlékezetesebb pillanatait. Rendelje meg alapcentrum.huoldalon!

Az MU–ZTE mérkőzés abba a kategóriába is beletartozik, amikor a kiegyenlített első meccset sima vereség követett. Az MTK 1999-ben járt így, a zágrábi 0–0 után itthon kapott ki 2–0-ra a Croatiától.

Több alkalommal valóban apróságokon múlt, hogy végül az ellenfél jutott tovább. Mint mondjuk 1997-ben, amikor az MTK itthon 3–2-re vezetett a Rosenborg ellen, de a 68. percben elment az áram és nem lehetett újraindítani a világítást, a megismételt meccset pedig 1–0-ra elveszítette Garami József együttese, amely végül Norvégiában is kikapott. A Dunaferr 2000-ben ugyancsak a Rosenborg ellen vérzett el, a hazai 2–2 után idegenben 2–1-re kapott ki.

A nagy bravúr kapujában bukott el 1991-ben a Kispest-Honvéd is, amely a BEK nyolcaddöntőjéből juthatott volna be a csoportkörbe a később a döntőig menetelő Sampdoria kiverésével a hazai 2–1-es győzelem után, csakhogy Olaszországban 3–1-es genovai vezetésnél Gianluca Pagliuca kitornázta Adrian Negrau fejesét, így az olaszok jutottak tovább.

HONVÉD–SAMPDORIA 2–1 ÉS SAMPDORIA–HONVÉD 3–1

A „majdnem sikerült” kategóriába tartozik még a Ferencváros 2004-es esete a cseh Sparta Prahával, amikor az Üllői úti 1–0-s győzelem után idegenben, hosszabbítás után kapott ki 2–0-ra.

SPARTA PRAHA–FERENCVÁROS 2–0

A legtöbbször, eddig összesen négyszer a Ferencvárosnak volt esélye arra, hogy túljutva az utolsó akadályon, bekerüljön a csoportkörbe az első számú kupasorozatban. Az Anderlecht és a Molde ellen sikerült, a Sparta Praha és a Göteborg ellen nem. Este, 21 órától jöhet az ötödik nekifutás – a Young Boys ellen. Az FTC volt az első magyar klub amelynek sikerült a csoportkör, majd tavaly első magyar együttesként másodszor is bejutott a BL-be, most az első magyar csapat lehetne, amely kétszer egymás után jut BL-főtáblára…

Újabb bravúrra készül a Ferencváros – egymás után másodszor juthat főtáblára a Bajnokok Ligájában(Fotó: Török Attila)
Újabb bravúrra készül a Ferencváros – egymás után másodszor juthat főtáblára a Bajnokok Ligájában(Fotó: Török Attila)

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, PLAYOFF
VISSZAVÁGÓ
BAJNOKI ÁG
Kedd, 21.00:
Ferencváros–Young Boys (svájci) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik