Tokió 2020: Kenya bombaerős csapattal indul a maratonin

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.01.31. 15:07
A Kenyai Atlétikai Szövetség pénteken bejelentette férfi és női futóinak névsorát a tokiói olimpia szapporói maratoni versenyére, melyen Eliud Kipchoge, a férfi és Brigid Kosgei, a női világcsúcstartó is ott lesz.

Az afrikai ország mindkét nemnél a jelenlegi legerősebbnek számító futóit nevezi a játékokra, annak érdekében, hogy – a riói olimpiához hasonlóan – a férfi és női aranyérmet is megszerezze.

A férfiaknál a címvédő Kipchoge mellett Amos Kipruto, a tavalyi világbajnokság bronzérmese és Lawrence Cherono, a 2019-es Boston és Chicago Marathon győztese lesz ott a rajtnál. A nőknél Kosgei, illetve a világbajnoki címvédő Ruth Chepngetich és Vivian Cheruiyot, a riói játékok 5000 méteres bajnoka, aki 10 000-en ezüstérmet nyert a 2016-os játékokon.

A kenyaiak bejelentésével így jelenleg biztosra vehető, hogy az atlétika jelenlegi első számú sztárja futni fog az olimpián. Kipchoge 12 eddigi maratonijából 11-et megnyert és a szám hivatalos és nem hivatalos rekordját is tartja. Előbbit 2:01:39 órával, melyet 2017-ben ért el Berlinben, utóbbit 1:59:40-nel, amit tavaly októberben „laboratóriumi” körülmények között futott Bécsben.

Brigid Kosgei október 13-án, egy nappal Kipchoge bécsi futása után produkált szenzációs eredményt a chicagói maratonin, melyen 2:14:04 órás idejével 1:21 perccel javította meg a brit Paula Radcliffe 2003-ban felállított rekordját. A tokiói olimpia hosszútávú atlétikai versenyeit a fővárostól 800 kilométerre északra fekvő Szapporóban rendezik meg a Tokióban várható hőség miatt. A női maratonit augusztus 8-án, a férfit 9-én, az olimpia záró napján rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik