Sportrádió: Fazekas Róbertnek nagy szerencséje volt, hogy donorhoz jutott

Vágólapra másolva!
2022.01.26. 09:15
null
Fazekas Róbertnek szerencséje volt a műtétjével (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A tavalyi év végén az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető Fazekas Róbert egy vele született rendellenesség miatt szívátültetésen esett át. A korábbi nehézatléta a Sportrádiónak beszélt a műtétje utáni állapotáról, s elsősorban leszögezte: nagyon nagy szerencséje volt, hogy jelenlegi vírushelyzet közepette mindössze néhány hét várakozás után új „motort” kaphatott.

Fazekas Róbertnél nagyjából 6-7 évvel ezelőtt mutatták ki a vele született szívproblémát az orvosok, amikor egyre gyakrabban került ájulás közeli állapotba, vagy éppen el is ájult, s végül alapos genetikai vizsgálatok végén derült ki, hogy nagy a baj.

„Ez a sportban nem akadályozott. Nyilván, ha nem sportolok, lehet, hogy később derül ki. Nekem nagyon nagy szerencsém volt a jelenlegi vírushelyzetben, mert alig-alig végeznek jelenleg szívátültetéseket, én ellenben mindössze két hónapot vártam a donorra. Sem előttem, sem utánam heteken át nem végeztek átültetést” – árulta el Fazekas.

Szegő Tibor műsorvezető kérdésére a 46 éves korábbi dobóatléta elárulta, különleges szabályok szerint kellett családjával élnie a beavatkozást követően, miután hazatért otthonába, s ebben egy barátja is segítségére volt

„Mivel tombolt a koronavírus-járvány újabb hulláma, ezért fokozottabb odafigyelésre volt szükségünk otthon. A nappalinkból gyakorlatilag egy steril szobát alakítottunk ki, amiben egy barátom segített, aki nanotechnológiás tisztítással foglalkozik, és kéthetente fertőtleníti a szobát. Ezen kívül nagyon oda kell figyelnem rá, hogy mit eszem. Csak frissen hőkezelt dolgok jöhetnek szóba, nyers húst, halat nem ehetek. Semmit nem csinálhatunk, ami az immunrendszeremre veszélyt jelenthet. Ebben a nagy hidegben ki sem léphetek a házból, de ha enyhül, akkor azért a ház körül sétálhatok egyet. Fizikailag bírnék többet is, csak vannak szabályok, amiket felállítottak, s azoknak igyekszem megfelelni. Azt az ukázt kaptam, hogy két-három hónapot várnom kell, amíg például kerékpárra ülök, s addig amíg a szegycsontom össze nem forr, nem is vezethetek például” – árulta el Fazekas.

A Sportrádióban elhangzott teljes beszélgetést ide kattintva hallgatja meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik