Oroszország: kétéves eltiltást kapott a doppingvétségét bevalló Litvinov

Vágólapra másolva!
2023.01.13. 13:08
null
Szergej Litvinov 2014-ben Eb-harmadik lett, de doppingvétség miatt törölték az eredményeit (Fotó: Getty Images)
Elveszítette 2014-es Európa-bajnoki bronzérmét az orosz Szergej Litvinov, akit országa atlétikai szövetsége (VFLA) két évre eltiltott, miután a kalapácsvető bevallotta, hogy doppingolt a londoni nyári olimpiai játékokra való felkészülés során.

A 36 éves dobóatléta csütörtökön Facebook-oldalán közölte, hogy 2012-ben, április végétől május végéig kétféle anabolikus szteroidot, turinabolt és oxandrolont szedett teljesítményfokozó céllal. Litvinov, aki nem tudta kiharcolni az indulást a londoni olimpiára, doppingolását illetően úgy fogalmazott, hogy „nem gyónta meg a bűneit”, viszont az elmúlt hónapok során ügye minden részletét eljuttatta a világ atlétikájának tisztasága felett őrködő független szervezethez, az AIU-hoz.

A VFLA még csütörtökön lépett: közleménye szerint Litvinovot „2021. november 8-tól 2023. november 7-ig eltiltják, egyúttal a 2012. július 14. és 2016. február 25. közötti versenyeken elért eredményei törölhetők, így a sportoló elveszíti a 2014-es Európa-bajnokságon szerzett bronzérmét”.

A fegyelmi büntetés jelképesnek tekinthető, mivel Litvinov – aki a szintén kalapácsvető, korábbi világcsúcstartó, Szöulban olimpiai bajnokságot nyerő, kétszeres vb-aranyérmes Szergej Litvinov fia – utoljára 2019 júliusában vett részt versenyen, az elmúlt években már mint edző dolgozott Németországban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik