London Marathon: erős mezőny, Bekele világcsúcsot döntene

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.04.21. 15:15
A hagyományoknak megfelelően nagyon erős lesz a mezőny a vasárnapi London Marathonon, melyen Kenenisa Bekele szeretné megdönteni a világcsúcsot.

Az etióp sportoló, aki pályán 5000 és 10 000 méteren is világcsúcstartó, s háromszoros olimpiai bajnok, úgy érzi, képes megjavítani Dennis Kimetto 2 óra 2 perc 57 másodperces rekordját, amitől a tavalyi berlini maratonin mindössze hat másodperccel maradt el.

„Az idő nagyon fontos ebben a számban, mert az, ha 2 óra 10 perccel nyersz meg egy versenyt, messze nem olyan, mintha 2 óra 4 percen belül érsz célba” – mondta a 34 éves etióp futó, akinek 5000 és 10 000 méteren 2004-ben, illetve 2005-ben felállított világcsúcsaihoz azóta sem tudott senki közel kerülni.

„Jelenleg nem látok senkit a mezőnyben, aki képes lenne tartani azt a tempót, amit elterveztem. Hatalmas kihívás megdönteni a világcsúcsot, majdnem olyan gyorsan kell haladnom, mint a tízezres versenyeimen. Meg kellett tanulnom, hogy másként kell futnom itt, mint a pályaversenyeken, de minden egyes futással még tovább fejlődök” – tette hozzá Bekele, aki a tavalyi londoni versenyen harmadikként ért célba.

Bekelét az utóbbi években hát-, csípő- és vádlisérülés is hátráltatta, januárban fel kellett adnia a dubai maratonit, ám amint azt csütörtökön elmondta, most egészséges és készen áll megjavítani saját egyéni csúcsát.

Az etióp sztár önbizalma érthető, ugyanakkor a mezőnyt látva minden bizonnyal már a győzelemért is nagyon meg kell küzdenie, ugyanis olyan vetélytársai lesznek vasárnap mint a kenyai Abel Kirui, a klasszikus, 42.195 kilométeres táv kétszeres világbajnoka, a Chicago Marathon tavalyi nyertese, aki legutóbb a 2012-es olimpián futott Londonban, s akkor ezüstérmet nyert. Szintén indul az eritreai világbajnok, Ghirmay Ghebreslassie, a 2:05 órán belüli egyéni csúccsal rendelkező etióp Tesfaye Abera és Feyisa Lilesa, illetve az Amsterdam Marathonon győztes kenyai Daniel Wanjiru.

A nőknél Mary Keitany az első számú esélyes, aki tavaly harmadik alkalommal nyert New Yorkban, s 2011 és 2012 után idén harmadszor diadalmaskodna Londonban is.

A 35 éves atlétának szintén nem lesz egyszerű dolga, ugyanis a mezőnyben rajta kívül még három olyan futó lesz – Florence Kiplagat, Aselefech Mergia, Mare Dibaba (2:19:52) –, akinek 2:20 órán belüli egyéni rekordja van.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik