Carl Lewis, a világ legboldogabb embere

Vágólapra másolva!
2012.08.30. 10:04
null
Carl Lewis délután a Margitszigeten a Nike Futóklub tagjainak tartott bemelegítést (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Az egyetlen, akinek sikerült megismételnie Jesse Owens elképesztő rekordját, az egyetlen, aki egymás után négy olimpiai aranyat nyert távolugrásban és az egyetlen, aki szerint még egy tízéves kisgyerek is esélyes lenne a mai távolugrók mezőnyében… Carl Lewis a 27. Nike budapesti félmaratoni apropóján érkezett hazánkba, és szerdán több sajtótájékoztatót, rajongói fórumot is tartott, melyeken a Nemzeti Sport is feltette kérdéseit a kilencszeres olimpiai bajnoknak.

– Ötvenegy évesen is remek formában van. Mi a titka?
– A mai napig tréningezem, a házam alagsorában van egy edzőtermem, olykor futok, gyakran kerékpározom, és az igazat megvallva, szerintem Londonban még én is bejutottam volna a távolugrás döntőjébe. Ezek a mai távolugrók… Tényleg elkeserítő a helyzet. A jelenlegi mezőnyt elnézve azt hiszem, még egy tízéves kissrácot is fel tudnék készíteni annyira, hogy döntős legyen a következő olimpián…

– Tényleg, Amerikában tart még edzéseket?
– Igen, tizennyolc évesnél fiatalabb gyerekeket edzek New Jerseyben és Houstonban. Nem csupán gyors fiúkat és lányokat szeretnék nevelni belőlük, hanem valódi sportolókat, akik mindig a maximumot nyújtják. A legtehetségesebbeknek azt javaslom, a Houstoni Egyetemre menjenek tovább, mert a saját példámból tudom, hogy mennyire ideális hely a fiatal sportolóknak. Megbízom bennük, szeretem őket, és jó lenne, ha minél több fiatalnak tudnának segíteni.

– Milyen tanácsot ad a kezdő atlétáknak?
– Azt, hogy ne féljenek a legjobbakkal együtt készülni. Igenis keressék meg a legjobb edzőket, a legjobb riválisokat, és eddzenek együtt. Az én filozófiám az, hogy hétfőtől péntekig az edzések során fejlődünk, és hogy mennyit, azt szombaton mutassuk meg.

– A sok teendője mellett mit csinál szabadidejében, már ha van egyáltalán?
– Hú, szabadidő, szabadidő, lassan már el is felejtem, mi az. Rengeteget vagyok úton, nagyon elfoglalt vagyok, de azért nekem is vannak hobbijaim. Érdeklődöm a politika iránt, imádok a kertemben dolgozni, szeretem az önkéntes munkákat és a délutáni szundításokat is. Igazából a saját magam főnöke vagyok, azzal foglalkozom, amit szeretek, úgyhogy szerintem én vagyok a világ legszerencsésebb embere.

CARL LEWIS A CSÜTÖRTÖKI NEMZETI SPORTBAN BESZÉL MÉG A LONDONI OLIMPIÁRÓL, A JAMAICAI SPRINTEREKRŐL, A SPORTÁG TECHNIKAI ÚJDONSÁGAIRÓL ÉS LEGFŐBB ÉLSPORTOLÓI MOTIVÁCIÓJÁRÓL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik