Atlétikai vb: Semenya várhatóan nem indulhat Dohában

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.07.31. 09:45
null
Semenya pályafutása is veszélybe kerülhet (Fotó: AFP)
A számára kedvezőtlen svájci bírósági döntés miatt nagy valószínűséggel nem indulhat a szeptember végén kezdődő, dohai atlétikai világbajnokságon Caster Semenya, a női 800 méteres síkfutás címvédője.

A svájci szövetségi bíróság kedden igazat adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amely így újra alkalmazhatja a versenyzők hormonszintjére vonatkozó szabályozását. Ha minden így marad, a kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai futó nem lesz ott Katarban.

„Nagyon csalódott vagyok, hogy nem védhetem meg a kemény munkával elért világbajnoki címemet – mondta a bírósági döntést követően a 28 éves Semenya. – De a történtek nem tántorítanak el attól, hogy tovább harcoljak minden érintett sportolónő emberi jogaiért."

Miután Semenya és ügyvédei fellebbeztek, a svájci szövetségi bíróság június 3-án felfüggesztette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, azóta tehát a futó nem volt köteles betartani az IAAF női atlétákra vonatkozó tesztoszteronszabályozását. Indult és győzött például a Gyémánt Liga stanfordi versenyén.

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak a női versenyzők tesztoszteronszintjére, ezzel veszélybe került Semenya pályafutása, mivel a sportoló hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Az új szabályok választás elé állítják a – sokak által interszexuálisnak tartott – dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a problémát, de kísérletét a CAS az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva megakadályozta. A legújabb szabályváltozást az IAAF tanácsa 2018 márciusában hagyta jóvá, Semenya júniusban fordult a CAS-hoz, amely csak idén május elsején utasította el a keresetét. Ügyvédei ezután fordultak a svájci bírósághoz.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

Semenya a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik