Atlétikai vb: Nem érdemelted meg a pfujolást – Bolt Gatlinnak

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2017.08.06. 11:21
null
A két rivális a legnagyobb tisztelettel beszélt egymásról
Nem akármilyen versenyt hozott a nagy érdeklődéssel várt 100 méteres síkfutás döntője a londoni atlétikai világbajnokságon. A győztes amerikai Justin Gatlin leborult a célba érkezés után a visszavonuló nagy rivális Usain Bolt előtt, aki a fülébe súgva azt mondta neki, nem érdemelte meg, hogy a közönség kifütyülje. A jamaicai sztár egyébként a rajtját okolta a harmadik helyért, de mint fogalmazott, a mostani eredmény semmit sem változtat a karrierje megítélésén.

Mindenki arra számított, hogy a nyolcszoros olimpiai bajnok Bolt és az idei ranglistavezető amerikai Christian Coleman között fog eldőlni az első hely sorsa, végül a surranópályán Gatlin ért be elsőként a 100 méter döntőjében. Először döbbent csend lett úrrá a stadionon, majd jött az immár szokásos pfujolás. Gatlin sem nagyon hitt az eredménynek az első pillanatban, majd miután csendre intette a publikumot, odament Bolthoz és leborult előtte, ezt követően megölelte egymást a két vetélytárs, miközben Bolt valamit az amerikai fülébe súgott:

„Először is gratulált a győzelmemhez, azt mondta, keményen megdolgoztam érte – mondta utóbb a 35 éves Gatlin a BBC-nek. – Majd úgy folytatta, hogy nem érdemeltem meg a pfujolást. Megköszöntem neki a kedves szavakat, és hogy folyamatosan inspirált az évek során. Fantasztikus ember. Sokan azt hiszik a médiában, hogy biztos utáljuk egymást, de valójában pont az ellenkezője az igaz. A bemelegítés során állandóan ugratjuk egymást, a versenyek alatt pedig mindig nemes küzdelmet vívunk, csak a tisztelet hangján tudok róla beszélni. Bár én vagyok az idősebb, az egész karrierem során azért edzettem, hogy méltó riválisa legyek."

„Ez az este Usain Boltról szólt, aki annyi mindent tett a sportágunkért. A nyolcas pályáról nem érzékeltem semmit a versenyből, csak futottam az életemért. Miután megláttam, hogy nyertem, az volt az első dolgom, hogy kifejezzem a tiszteletemet előtte, mert megérdemelte."

Gatlin ezzel a mozdulattal üzent az őt kifütyülőknek
Gatlin ezzel a mozdulattal üzent az őt kifütyülőknek

Gatlin hozzátette, próbálta kizárni a közönség reakcióját, és csak a versenyre koncentrálni, miközben tudta, hogy a számára fontos emberek ott voltak a lelátón és biztatták. 2010-es visszatérése óta nem volt része a londonihoz hasonló ellenséges fogadtatásban, amelyet annak tudott be, hogy a nézők érezték, „veszélyessé vált Bolt” számára.

Gatlin először amfetaminszármazékokkal akadt fenn doppingvizsgálaton 2001-ben. Azt állította, a figyelemhiánya miatt gyerekkora óta szedett gyógyszerek miatt lett pozitív a tesztje. Akkor egy évre tiltották el. 2006-ban újra megbukott a vizsgálatokon, akkor tesztoszteronnal. Az örökös eltiltást csak a hatóságokkal való együttműködés révén tudta elkerülni, nyolcéves eltiltását végül fellebbezését követően négy esztendőre mérsékelték.

„Arra inspiráltam fiatal atlétákat, hogy jobbak legyenek. Sokat tettem a közösségekért otthon. Szerettem volna, ha tudják, történhetnek hibák, de kemény munkával vissza lehet térni, és el lehet érni, hogy újra elfogadjanak" – tette hozzá a világbajnok.

Gatlin 9.92 másodperces idővel nyerte meg a klasszikus távot, 21 éves honfitársa, Coleman 9.94 másodperccel lett a második, Bolt 9.95 másodperccel a harmadik.

„Az elődöntő alapján világos volt, hogy ha nem lesz jó a rajtom, bajba kerülhetek – mondta Bolt a futam után. – De nem szeretném egy tényezőre fogni a vereséget, egyszerűen nem voltam elég jó. Justin keményen dolgozott az évek során, ő az egyik legjobb, aki ellen versenyezhettem. Riválisként mindig is tiszteltem.”

„Ez az eredmény nem változtat semmit a karrierem megítélésén, mindent megtettem a sportágért és magamért, most ideje távoznom. Kikaptam egy nagyszerű versenyzőtől, és egy feltörekvő tehetség is bejött elém, aki előtt még szép jövő áll. Mindegy, hogy mi történt ezelőtt a szezonban, még egyszer ki akartam állni és a legjobbamat nyújtani. A szurkolók miatt volt fontos, akik nagyon szerették volna, hogy még egy évig versenyezzek. Természetesen csalódott vagyok, de minden tőlem telhetőt megtettem.”

Bolt jövő héten a 4x100 méteres váltóban még rajthoz áll a londoni világbajnokságon. A jamaicai csapat győzelme jelentheti számára a 12. világbajnoki címet és a 20. aranyérmet világversenyeken.

ATLÉTIKAI VB, LONDON
FÉRFI 100 MÉTER, DÖNTŐ

1. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9.92
2. Chris Coleman (Egyesült Államok) 9.94
3. Usain Bolt (Jamaica) 9.95
4. Yohan Blake (Jamaica) 9.99
5. Akani Simbine (Dél-Afrika) 10.01
6. Jimmy Vicaut (Franciaország) 10.08
7. Reece Prescod (Nagy-Britannia) 10.17
8. Szu Ping-tien (Kína) 10.27

Talán Gatlin sem hitte el az első pillanatokban, hogy tényleg győzött
Talán Gatlin sem hitte el az első pillanatokban, hogy tényleg győzött
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik