Atlétikai Eb: Baji Balázs és Kozák Luca is simán továbbjutott 60 méter gáton

VINCZE SZABOLCS (Torun)VINCZE SZABOLCS (Torun)
Vágólapra másolva!
2021.03.06. 16:38
null
Baji Balázs a gát fölött (Fotó: MTI)
Kozák Luca és Baji Balázs remek futással jutott be a vasárnapi elődöntőbe hatvan méteres gátfutásban, Kerekes Gréta viszont éppenhogy nem jutott tovább a lengyelországi Torunban zajló fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon.

 

A sprintereké volt a szombat délelőtt a toruni fedett pályás Európa-bajnokságon, kezdetnek három magyar sprinter is érdekelt volt a férfi 60 méteres síkfutás előfutamaiban.

Boros Bence remek futással második lett a saját futamában, így csont nélkül bejutott az elődöntőbe, ami nem sikerült Máté Tamásnak és Illovszky Dominiknak, de egyikük sem esélytelenül állt a rajthoz, utóbbinál pedig kétszer is visszalőtték a rajtot.

A döntős álmokat dédelgető Boros második futása is stabil volt, végül összesítésben 20. lett, és ha a rajtot nem szúrja el, talán sikerült is volna a fináléba jutás, ami nagy szó lett volna, ugyanis legutóbb 2000-ben fordult elő, hogy magyar futó bejutott a 60 m-es döntőbe, a belga Gentben Németh Roland lett ötödik 6.61-gyel.

A gátfutók közül Szeles Bálint és Kerekes Gréta kiesett az előfutamban, utóbbi meglepetés, mert bár nem volt igazán jó az idei fedett pályás szezonja, de az ő eredményeivel és képességével elvárás az elődöntő, sőt, még a döntő is. De a 8.21-es ideje ezúttal csak a 25. helyre volt elég, és az első 24 jutott tovább.

Az országos csúcstartó Kozák Luca viszont remek futással, 8.04-es idővel nyerte meg a futamát, és jó eséllyel pályázik a fináléra is, amit már csak azért is megérdemelne, mert két évvel ezelőtt, a glasgow-i fedett pályás Eb-n a 7.97-es új magyar csúccsal megnyert elődöntő után kiment a bokája, ezért maradt le a fináléról.

A végén Baji Balázs is simán ment tovább az első körből, úgy tért vissza két és fél után a nemzetközi mezőnybe, mintha semmi sem történt volna. Pedig kétszer is visszalőtték a futamát, először ráadásul őt figyelmeztették, pedig nem látszott, hogy kiugrott volna. Idei legjobbjával, 7.70-nel második lett a futamában, összesítésben a hetedik, és visszatérése után benne van, hogy pályafutása során harmadszor is bejusson a fedett pályás Eb döntőjébe.

A délutáni program 18.45-kor kezdődik Torunban, magyar érdekeltség nélkül.

RAJTEDZÉSNEK IS REMEK VOLT
BAJI Balázs
60 m gát, elődöntős

– Két és fél évvel ezelőtt volt legutóbb világversenyen. Milyen volt visszatérni a nemzetközi mezőnybe?
– Fantasztikus érzés, hogy itt vagyok Torunban, főleg egy olyan futás után, mint az első körben. Meg is fogalmaztam magamban, hogy kicsit úgy érzem, mintha nyomtalanul eltűnt volna ez a két és fél év, és mindent ott folytattam, ahol abbahagytam – ha fizikailag még nem is teljesen, mentálisan mindenképp.

– Mennyire zavarta meg, hogy rögtön az első világversenyén kétszer is visszalőtték a rajtot?
– Izgalmas futam volt, mind a kétszer egy tized alatti reakcióidő állt a nevem mellett, de teljesen biztos voltam benne, hogy nem ugrottam ki, és hogy egyszerűen nem zárhatnak ki. De egy pillanatig azért ez is megfordult a fejemben, ami borzasztóan rosszul esett volna, egyből oda is mentem a zsűriasztalhoz, hogy ezt meg ne próbálják, mert nem csináltam semmit, amiért kizárhatnak. Végül sárga lapot kaptam, lehet, hogy beremegett a túl érzékenyre állított rajtgép, amikor minden izmomat megfeszítettem, hogy jól kapjam el a rajtot. A második visszalövésnél is úgy jelzett, hogy nem ugrott ki senki. Próbáltam ezt kizárni, csak magamra és a futásra koncentrálni, ami sikerült is, szerencsére mindhárom rajtom jól sikerült, ezért még rajtedzésnek is remek volt ez a selejtező.

– Elégedett a 7.70-es idejével?
– Igen, mert komoly futás volt ez, mégis könnyedén, lazán, technikailag hibátlanul tudtam kivitelezni, és tisztán bekerültem vele az elődöntőbe. A kihagyás miatt nem izgultam jobban, mint általában, a szezonban stabilan versenyeztem, így bíztam magamban, mert nemcsak tapasztalt, de alapvetően jó versenyző típus vagyok. Két és fél év alatt több gátfutó is felbukkant, akit nem ismerek még, és nem tudom pontosan, mire lehet tőlük számítani, de ahogy láttam, ők jobban tartottak tőlem, mint én tőlük. Kamatozott a magabiztosságom.

– Mennyire futotta ki magát?
– Odatettem magam, de maradt még bennem. A célom a jó Európa-bajnoki szereplésen kívül egy 7.70-en belül idő, ami ugyan még várat magára, de már csak egy hajszál választ el tőle. A következő feladatom, hogy az elődöntőben kihozzam magamból az idei legjobbat, és akkor a döntő is szóba kerülhet.


Kozák Luca (Fotó: MTI)
Kozák Luca (Fotó: MTI)
VISSZAKAPNI, AMI KIMARADT
KOZÁK Luca
60 m gát, elődöntős


– Mi volt a célja az előfutamban?
– Az első kettőbe szerettem volna bekerülni, hogy az elődöntőben középső pályát kapjak. Tudtam, hogy a brit Tiffany Porter nagyon erős futó, de lazának éreztem a futást, csináltam, amit kell, bőven maradt bennem. Ismerős a pálya, hiszen már ötödször vagyok Torunban, szinte hazajárok. A szezonom nem úgy kezdődött, ahogy terveztem, de mostanra összeállt a mozgás, és az előfutam után kicsit meg is nyugodtam, hogy készen állok a vasárnapi, nagyon kemény futásra.

– Milyen gyors futás kell a következő körben?
– A mezőny nagyon sűrű, a döntőbe kerüléshez szerintem nyolc másodpercen belül kell futni. Az edzések alapján erre képes vagyok, ezért nemcsak reálisnak tartom, de csalódott lennék, ha nem sikerülne. Az elődöntőben már nem lehet taktikázni, erre rá lehet fázni, ezért is mondják, hogy a döntőbe jutni nehezebb, mint maga a döntő. Nem akarok magamra terhet pakolni, de ha a fináléba jutok, úgy fogok odaállni, hogy a dobogó a cél.

– A glasgow-i bokaficam motiválja, hogy most bizonyítson?
– Igen, a két évvel ezelőtti eset azért még bennem van, és előtte fél évvel, Berlinben is csak egy századdal maradtam le az Eb-döntőről. Ami az elmúlt években kimaradt, azt most szeretném visszakapni!


Balra Kerekes Gréta (Fotó: MTI)
Balra Kerekes Gréta (Fotó: MTI)
„ELVÁRÁS VOLT MAGAMMAL SZEMBEN A TOVÁBBJUTÁS”
KEREKES Gréta, 60 m gát:
– A melegítésem remek volt, de ez a futás nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Így jött össze, de ilyen ez az egész szezon, csodát most sem vártam magamtól, csak reméltem, Torunban hátha kijön a lépés, és megmutathatom magamnak, mint tudok. Az edzések alapján jobbra számítottam, viszont végig otthon versenyeztem egyedül, és nekem kell a versenyzés, magabiztosságot ad az embernek, ha van mögötte egy jó szezon, jó viadalokkal és jó eredményekkel. Ehhez képest most szinte edzésből jöttem ide. Nem akarok sokáig bosszankodni ezen, dolgozom tovább és készülök a nyárra. Egyszer fent, egyszer lent, voltam már mélyebben, abból is felálltam, ebből is fel fogok.
BOROS Bence, sprinter, 60 m:
– Az első körből elvárás volt magammal szemben a továbbjutás, hiszen úgy jöttem ki, hogy döntőt szeretnék futni, és a riválisok időeredményei alapján volt is rá esély – már persze akkor, ha én is képes lettem volna a 6.62-es egyéni csúcsom közelében futni. Minden versenyen legalább két kör van, így is számolunk mindig, ezért elsőre nem volt százszázalékos a futásom, maradt még bennem, de úgy éreztem, technikailag van még min javítani az elődöntőig. Ott aztán mindent beleadtam, jöttem is fel a végére, de a rajtom nem sikerült, ami egyébként is a gyengém. Nem vagyok elégedett, annak ellenére, hogy alapvetően jól sikerült ez a fedett pályás szezon, pedig nem is szeretem annyira, mint a szabadtérit. A hatvan méter nekem rövid, jobban fekszik a száz és a kétszáz.
MÁTÉ Tamás, sprinter, 60 m
– Nem vagyok megelégedve a toruni futásommal, de nem lehetek csalódott és szomorú sem, hiszen kijutottam életem első felnőtt Európa-bajnokságára. Sajnos az előző hetek nehezebben mentek betegség és gyógyszeres kezelés miatt, de igyekeztünk jól felkészülni, kint már jobb formában éreztem magam az edzéseken. Szerettem volna a legjobb formámat hozni, de azt gondolom, ebben azért sok maradt. Jó lett volna még egy kört menni és elődöntőt futni, de tapasztalatszerzésnek így sem volt rossz, bár a hatvan méter amúgy sem az én versenyszámom, mert inkább kétszázas vagyok és idővel négyszázra szeretnék váltani.
ILLOVSZKY Dominik, sprinter, 60 m
– A megismételt rajtok kellemetlenek lehetnek, de fel vagyunk készülve arra, hogy akár több kiugrás is lehet, ettől még ugyanúgy kell koncentrálni. Most sem éreztem, hogy különösebben megzavart volna, a saját dolgaimmal foglalkoztam, hogy véghez tudjam vinni, amit az edzőmmel elterveztünk. A betegségemből most már kigyógyultam, és számomra leginkább a tapasztalatszerzés volt a toruni Európa-bajnokság lényege, szokni a körülményeket és tanulni a tapasztalt riválisoktól, amire bőven volt lehetőség. Még fel kell dolgoznom a történteket, mert kicsit csalódott vagyok, szerettem volna egyéni csúcsot javítani, és mivel nem éreztem magam rossz állapotban, úgy gondolom, lehetett volna jobb is.
SZELES Bálint, 60 m gát
– Nem ilyen futást terveztem, az első gátba nagyon beletrafáltam, és úgy kellett magam összeszednem, hogy ne essek el. Bár futás közben nem éreztem, a januári combközelítőizom-sérülésem még nem gyógyult meg teljesen. Amúgy imádok ilyen világversenyeken részt venni, mert mindegyiknek megvan a hangulata, alapvetően most is jól éreztem magam, de kicsit sajnálom az eredményt. Szerettem volna egyéni csúcsot futni Torunban, és persze jó lett volna továbbjutni is, de idén csak két versenyen tudtam elindulni, ezért kicsit szokatlan volt. Kicsit csalódott vagyok, de ebben ennyi volt.
Boros Bence (Fotó: MTI)
Boros Bence (Fotó: MTI)

 

36. FEDETT PÁLYÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, TORUN
Férfiak

60 m, Európa-bajnok: Lamont Marcell Jacobs (Olaszország) 6.47, 2. Kevin Kranz (Németország) 6.60, 3. Ján Volko (Szlovákia) 6.61, ...20. Boros Bence (Magyarország) 6.69 (az előfutamban 6.67), nem jutott a döntőbe, ...40. Máté Tamás (Magyarország) 6.78, ...48. Illovszky Dominik (Magyarország) 6.80, nem jutottak az elődöntőbe
400 m. Eb: Óscar Husillos (Spanyolország) 46.22, 2. Tony van Diepen (Hollandia) 46.25, 3. Liemarvin Bonevacia (Hollandoa) 46.30
60 m gát, előfutam: 7. Baji Balázs (Magyarország) 7.70, bejutott az elődöntőbe, 32. Szeles Bálint (Magyarország) 7.97, nem jutott be az elődöntőbe
Nők
400 m. Eb: Femke Bol (Hollandia) 50.63,
2. Justyna Swiety-Ersetic (Lengyelország) 51.41, 3. Jodie Williams (Nagy-Britannia) 51.73
1500 m. Eb: Elise Vanderelst (Belgium) 4:18.44, 2. Hanna Klein (Németország) 4:20.07, 3. Marta Pérez (Spanyolország) 4:20.39
60 m gát, előfutam: 6. Kozák Luca (Magyarország) 8.04, bejutott az elődöntőbe, 25. Kerekes Gréta (Magyarország) 8.21, nem jutott be az elődöntőbe
Távol. Eb: Marina Beh-Romancsuk (Ukrajna) 692, 2. Malaika Mihambo (Németorzság) 688, 3. Khaddi Sagnia (Svédország) 675
Rúd. Eb: Angelica Moser (Svájc) 475, 2. Tina Sutej (Szlovénia) 470, 3. Holly Bradshaw (Nagy-Britannia) és Irina Zsuk (Fehéroroszország) 465–465

A VASÁRNAPI PROGRAM
10.00: Hétpróba, 60 m gát. 10.20: 60 m, nők, előfutamok (Nguyen Anasztázia). 10.53: Hármas, férfiak, döntő. 11.00: Hétpróba, rúdugrás. 11.19: Magas, férfiak, döntő (Jankovics Dániel). 12.35: 60 m, nők, elődöntők. 13.00: 60 m gát, férfiak, elődöntők. 13.20: 60 m gát, nők, elődöntők (Kozák Luca). 17.00: 60 m gát, férfiak, döntő. 17.05: Rúd, férfiak, döntő. 17.15: 60 m gát, nők, döntő. 17.20: Hármas, nők, döntő. 17.30: Hétpróba, 1000 m (utolsó versenyszám). 17.45: Magas, nők, döntő. 17.52: 3000 m, férfiak, döntő. 18.13: 800 m, nők, döntő. 18.25: 800 m, férfiak, döntő. 18.46: 60 m, nők, döntő. 18.57: 4x400 m váltó, férfiak, döntő. 19.10: 4x400 m váltó, nők, döntő

Szeles Bálint (Fotó: MTI)
Szeles Bálint (Fotó: MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik