Atlétika: újabb 23 orosz kapott nemzetközi versenyengedélyt a WA-tól

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.05.22. 14:09
null
Egyedi engedéllyel orosz versenyzők is rajthoz állhatnak egyes nemzetközi versenyeken (Fotó: AFP/illusztráció)
A nemzetközi szövetség (WA) újabb 23 orosz atlétának adta meg az engedélyt a nemzetközi versenyeken való részvételre – írja az MTI.


A WA szombati döntését követően immár 27 orosz sportoló felelt meg egyéni elbírálás alapján a szigorú előírásoknak, amelyek teljesítése lehetővé teszi számukra, hogy semleges színekben rajthoz álljanak nemzetközi eseményeken. Hozzátették: a mostani kérelmek elbírálása során két esetben elutasító döntés született.

A nemzetközi szövetség (WA) vezető testülete március közepén szavazta meg a semleges sportolói státusz ismételt bevezetését, amely egyedi mentességet biztosít az eltiltás alól azoknak, akiknek a doppingtesztjeit ellenőrizték és rendben találták. A határozat azt követően született meg, hogy a WA jóváhagyta az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) doppingellenes reformokkal kapcsolatos ütemtervét.

A WA 2015 novemberében függesztette fel a VFLA-t, mivel kiderült, hogy az országban rendszerszintű doppingolás folyik. A versenyzőknek ugyanakkor biztosították a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad. Ezt a rendszert azonban 2019 novemberében szintén felfüggesztették, amikor a sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) a doppingszabályzat súlyos megsértéséért a VFLA elnökét és több tisztségviselőjét is eltiltotta.

Az olimpiára a WA semleges sportolói rendszere nem vonatkozik, arról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt majd. Jelen állás szerint Tokióban legfeljebb tíz orosz atléta indulhat majd.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es, pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik