Atlétika: Szűcs Valdó újabb egyéni csúcsot tervez Tokióra

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.07.04. 11:14
null
Szűcs Valdó egyéni csúcsot szeretne futni Tokióban (Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap)
Olimpiai kvótát szerző gátfutónk, Szűcs Valdó a Gyulai Memorialra hazatér Amerikából, hogy erős nemzetközi mezőnyben méresse meg magát.

 

Nemcsak 13.38-as egyéni csúccsal nyerte meg az idei atlétikai országos bajnokságot Szűcs Valdó a 110 méteres gátfutásban, hanem kijutott a tokiói olimpiára is. Bár a szabadtéri szezonja eddig remekül alakult, télen csend volt körülötte.

„A fedett pálya nem sikerült jól, az edzőmmel és a menedzseremmel egyeztetve el is engedtük, utána háttérbe vonultam, kicsit el akartam tűnni és csak arra figyelni, hogy rendbe jöjjön a hajlítóm és egészséges legyek – mondta a Nemzeti Sportnak a Zalaszám-ZAC 26 éves sprintere, akinek a tengerentúlon James Hillier, itthon Kámán Ferenc irányítja az edzéseit. – Azért dolgoztunk februártól júniusig Amerikában, hogy a legjobb formába kerüljek a nyáron, ami eddig be is jött, várható volt, hogy az országos bajnokságon egyéni csúcsot futok.”

Szűcs Valdónak nehéz volt a karantén alatti időszak Amerikában, a 2020-as szenzációs fedett pályás idényét nem követte hasonló siker a szabadtéri évadban, ugyanis közbeszólt a koronavírus, elhalasztották az olimpiát, bezártak mindent, két és fél hónapig pályát sem látott, parkokban edzett, és otthon, a garázsban rendezte be a konditermét.

„James azt mondta, ne aggódjak, mert így van egy évem arra, hogy még jobb legyek, és ez a mondat megváltoztatta a hozzáállásomat, visszazökkentett, megláttam benne a lehetőséget. Tudtam, egyszer úgyis jobb lesz, és megerősödve jöttem ki belőle –  magyarázta a sportoló. – Tavaly októberben kezdtem el az alapozást Zalaegerszegen, ami nem volt könnyű lelkileg, mert a járványhelyzet miatt öt hónapig nem tudtam kiutazni a barátnőmhöz, Amberhez, aki azóta már a feleségem.”

Szűcs Valdó heti kilencszer edz, kedden és pénteken kettőt, edzőivel rendszeresen egyeztet, James Hilliernek naponta küldi az edzésvideóit, vagy ha kell, Face Time-on élőben beszélnek, Kámán Ferenccel pedig heti szinten tartják a kapcsolatot.

Az országos bajnokság után visszatért Amerikába, de kedden rajthoz áll a Gyulai István Memorialon, mert szeretne erős nemzetközi mezőnyben futni, hiszen olyan nagyágyúk állnak rajthoz Székesfehérváron, mint az amerikai Grant Holloway, a spanyol Orlando Ortega vagy az orosz Szergej Subenkov.

Szeretnék az egyéni csúcsom közelében futni, ha sikerül, már boldog leszek, 13.30 körüli idővel pedig a mezőny elejében is végezhetek. De az ellenfelek nagyon jók, a gátfutásban pedig minden relatív, tizenegy hibázási lehetőség van, a rajt és a tíz gát” –  tette hozzá Szűcs, aki utána edzőtáborba megy, és talán még a július 13-i londoni Gyémánt Liga-versenyen rajthoz áll.

Utána már csak az olimpián versenyez, ahol újabb egyéni csúccsal lenne elégedett, az szerinte elég lenne az elődöntőre. Öt éve Rióban 13.30 körüli idővel döntőbe lehetett kerülni, de mivel a tokiói játékokra szerinte mindenki nagyon készül, valószínűleg több kell majd.    

SZŰCS VALDÓ EGYÉNI CSÚCSÁNAK ALAKULÁSA
13.882018. május 13.
Zalaegerszeg
13.722019. május 12.Győr
13.662019. június 21.Budapest
13.522019. június 21.Budapest
13.412019. július 27.Budapest
13.402021. június 15.Zalaegerszeg
13.392021. június 27.Debrecen
13.382021. június 27.Debrecen

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik