Atlétika: olimpiai bajnok, főedző és főorvos a feketelistán

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.11.10. 15:55
Olimpiai bajnok futó, főedző és az atlétikai szövetség (VFLA) főorvosa is szerepel azon a tízes listán, amely a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által örökös eltiltásra javasolt orosz érintetteket tartalmazza.

A WADA felsorolásában öt sportoló, négy tréner és egy orvos szerepel. Az atléták között ott van a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnoka, Marija Szavinova, a szám bronzérmese, Jekatyerina Pojsztogova, valamint a 400 és 800 méteren orosz bajnok Anasztaszja Bazdireva, az 1500 méteren érdekelt Krisztyina Ugarova és Tatyana Mjaszina középtávfutó.

Rajtuk kívül a WADA „száműzné” a hosszútávfutók főedzőjét, Alekszej Melnyikovot, a 800-asokat trenírozó Vlagyimir Kazarint, a középtávfutók felkészítésével foglalkozó Vlagyimir Mohnyevet és a gyaloglók főedzőjét, Viktor Csegint. A tizedik személy Szergej Portugalov, a VFLA főorvosa.

A WADA vizsgálóbizottsága hétfőn a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt – az egyéni eltiltások mellett – az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amelynek elnöke, Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak.

A WADA FELFÜGGESZTETTE A MOSZKVAI DOPPINGELLENŐRZŐ LABORT

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző labor működési engedélyét.

A döntésre – amely azonnali hatállyal életbe lépett – a WADA vizsgálóbizottságának ajánlására, a tavaly kirobbant doppingbotránnyal kapcsolatos hétfői bejelentések következményeképpen került sor.

A határozat értelmében a felfüggesztés visszavonásáig tilos az orosz fővárosban található intézményben vizelet- és vérmintákat vizsgálni, a beérkező mintákat pedig biztonságos körülmények között, leplombálva, gyorsan egy – WADA által – akkreditált laborba kell szállítani.

A moszkvai labor vezetői 21 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). A WADA hamarosan létrehoz egy eseti fegyelmi bizottságot az ügy alapos kivizsgálására.

Hétfőn a WADA a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség (VFLA) és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik