Atlétika: népes csapatra számít a márciusi Eb-n Gyulai Miklós

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.02.01. 15:31
null
Gyulai Miklós elégedett (Fotó: Földi Imre, archív)
Jól kezdték a szezont a magyar atléták, a hazai szövetség (MASZ) elnöke, Gyulai Miklós pedig úgy látja, jó esély van rá, hogy egy komoly létszámú csapat vehet majd részt márciusban a fedett pályás Európa-bajnokságon – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

 

„Soha rosszabb idénykezdetet" – mondta az elnök hétfőn az M4 Sport Sporthíradóban, hozzátéve, hogy a hétvégén öten teljesítették az Eb-induláshoz szükséges szinteredményt. Boros Bence 60 méteren, Baji Balázs 60 gáton, Vindics Balázs 800-on, Bartha-Kéri Bianka 800-on és a 17 éves, U20-as magyar csúcsot futó Varga Gréta Barbara 1500-on biztosította helyét az utazók között.

Az MTI megjegyzi, Gyulai Miklós a már korábban szintes Szögi István 1500-as bécsi teljesítményét külön is kiemelte, mivel a 25 éves atléta szombaton közel 36 éves országos rekordot (3:39.25 perc) megdöntve, 3:37.55 perccel a világ idei legjobb eredményét futotta.

„Pisti egy fiatal versenyző, Veszprémben készül és már tavaly bontogatta a szárnyait, szabadtéren 3:40 percen belülre került és az idei edzéseredményei alapján várható volt tőle a jó eredmény. Az, hogy ennyivel megjavítja a csúcsot, az kicsit engem is meglepett" – idézte a sportvezetőt az MTI, aki beszélt Szögivel, s elmondása szerint a középtávfutó természetesnek vette a történteket, várta magától ezt az időt. – „Azt sem tartom kizártnak, hogy a következő négy-öt hétben ezen tovább farag."

Az MASZ első embere ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egy ilyen 1500-at kipihenni sem egyszerű, nagyon megterhelő táv, ezért az eddigi csúcstartó Knipl Istvánnal közösen azt javasolták neki, hogy a következő időszakban ne hajtsa szét magát, kevesebb versenyt vállaljon és majd a toruni Eb-n legyen csúcsformában.

A távirati iroda beszámolója szerint Gyulai Miklós összességében elégedetten értékelte nemcsak a hétvégét, hanem a várhatóan nagy létszámú Eb-csapat lehetőségét is. Úgy véli, az utazók száma bőven tíz felett lehet majd, ami pedig a távlati tervek szempontjából nézve is nagyon biztató. A végső cél ugyanis az, hogy a 2023-as budapesti szabadtéri világbajnokságon ütőképes hazai válogatott szerepeljen.

A nyári olimpiára kitérve Gyulai arról beszélt, hogy a szövetség és a versenyzők is úgy állnak hozzá, úgy készülnek, hogy lesz nyáron olimpia, és ő teljesen biztos benne, hogy így is lesz. A játékokra eddig öten kvalifikáltak, de a mostani eredményeket is látva szerinte jó esély van rá, hogy 15 és 20 között lesz majd a tokiói atlétacsapat.

A japán fővárosban akár a fedett pályás világbajnok, olimpiai bronz- és szabadtéri világbajnoki ezüstérmes Márton Anita is ott lehet. A szegedi súlylökő vasárnap adott életet első gyermekének és Gyulai Miklós elmondta, hogy a folytatás minden tekintetben rajta múlik. Mint jelezte, a szövetség részéről semmilyen nyomást nem raknak rá, nem siettetik, ha akar és fel tud készülni, akkor ott lehet Tokióban, de ha még nem áll majd rá készen, az sem jelent semmilyen problémát – tette hozzá az MTI.

„Ő egy olyan alakja a jelenkor és egyáltalán a magyar atlétika több mint 120 éves történetének, hogy én azt gondolom, bármilyen döntést is hoz, azt tudomásul kell vennünk" - jelentette ki az elnök, megjegyezve, hogy Márton Anitára szerinte a következő időszakban számíthatnak versenyzőként, a későbbiekben pedig akár edzőként, akár sportvezetőként. – „Neki ott a helye a magyar atlétikában."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik