Atlétika: Nagyon jó helyen lesz a világbajnokság Budapesten – Jon Ridgeon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.30. 17:23
null
Jon Ridgeon három napig tartózkodott Budapesten (Fotó: Makó Éva)
Három napig tartózkodott Budapesten a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) 35 fős, Jon Ridgeon vezérigazgató és világbajnoki ezüstérmes gátfutó vezette delegációja azzal a céllal, hogy megismerje az épülő atlétikai stadiont, a maratoni és a gyalogló számok útvonalait, és egyeztessen a hazai szervezőbizottsággal. A sportvezető elmondta, lenyűgözték őket a látottak, és elmondta azt is, hogyan segíthet a magyar atlétikának a budapesti világbajnokság.

 

– Mit adott önnek személy szerint az atlétika?
– Az atlétika adott mindent. Úgy értem, most nem végezném ezt a munkát, ha nem lettem volna atléta. Vannak emlékeim budapesti versenyekről is. 1988-ban ezüstérmes voltam a fedett pályás Európa-bajnokságon a Népstadionban. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a karrierem az atlétikában folytathattam különböző területeken és ennek a betetőzése, hogy csatlakoztam a World Athletics csapatához, ahol együtt dolgozom egy olyan inspiráló személyiségű elnökkel, mint Seb Coe.

– Követi a magyar atlétikát? Mit gondol róla?
– Igen. Tudom, hogy hihetetlenül gazdag a magyar atlétika története és a jelenleg is van beleszólása a világversenyek alakulásába. Azt is tudom, hogy az éremesélyeket tekintve akár a régen, akár most a technikai számok, úgy, mint a dobószámok, az összetett, vagy gátfutás az, ahol a leginkább jelen vannak magyarok. Kívánom, hogy érjenek el eredményeket a budapesti világbajnokságon, hiszen az nyilván segít abban, hogy az esemény emlékezetes legyen. Ugyanakkor azt is remélem, hogy szép számmal lesznek jelen és függetlenül attól, hogy hány érmet nyernek, látványos lesz a részvételük a versenyeken. Ami még ennél is fontosabb, hogy ez az élmény komoly inspiráció lehet az atléták új generációja számára, akik a világsztárok lehetnek a jövőben. Tudom, hogy ez a magyar szövetség ambíciója is, hogy próbáljuk meg a bajnokságot arra használni, hogy érdemben erősödjön az atlétika Magyarországon minden szinten, a gyerekektől egészen az elit atlétikáig. Ezt a célt szolgálják a nagyon sikeres magyarországi Continental Tour versenyek is, közöttük a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, amely jelenleg a világ egyik legjobb atlétikai viadala.

– Min mérhető le a világbajnokság sikere?
– Két cél van. Az első egy fantasztikus vb, 10 nap, ami a sportról szól, zökkenőmentesen, teltházas lelátókkal, lelkes közönséggel, tehát mindennel, ami ahhoz kell, hogy az atléták a legjobbat hozhassák ki magukból. A második és ebben teljesen egyetértünk a Magyar Atlétikai Szövetséggel, hogy a világbajnokság több legyen ennél a hihetetlen tíz napnál. Szeretnénk komoly társadalmi hatást elérni, ami mérhető például a magyar atlétikában, a klubtagok számának növekedésében és abban, hogy az országban mennyien kezdenek kell sportolni gyerekek és idősebbek. Az atlétika egyébként kiválóan alkalmas erre, mert a sportágak közül ezt a legkönnyebb elkezdeni. Már több mint egymilliárd ember fut a világon, hiszen ehhez tényleg nem kell más, mint vásárolni kell egy pár edzőcipőt.

Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatója és Deutsch Péter, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója (Fotó: Makó Éva)
Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatója és Deutsch Péter, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója (Fotó: Makó Éva)

– Hol van az atlétika helye a sportágak között?
– Az atlétika a néhány igazán globális sportág egyike és ez az, amelyet a legtöbben űznek a világon, hiszen tényleg nagyon egyszerű. Nagyszerű helyről indulunk, de ambiciózusak vagyunk, azt akarjuk, hogy a sport fejlődjön, azt akarjuk, hogy többen kövessék, többen csinálják. Volt egy fantasztikus olimpiánk, ahol a NOB adatai alapján az atlétika az első számú sportág lett. Akár az adásórák számát, a közönség nagyságát, a megjelent cikkek számát, a közösségi média megosztásokat nézzük, az atlétika van az élen. A következő két évben is ott leszünk az élvonalban, hiszen idén és jövőre is öt különböző vb-t rendezünk, mindegyik a Budapest 2023-as világbajnokságban csúcsosodik ki majd ki, tehát a rákészülés a vb-re tökéletes.

– Milyen lesz a világbajnokság?
– Az atlétikai világbajnokság a harmadik legnagyobb sportrendezvény a világon az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után. Több mint egymilliárd ember fogja nézni az versenyeket innen Budapestről 2023-ban. Tehát ez egy igazán nagy hatású esemény a sport világában és látjuk, hogy növekszik. Hálásak lehetünk azért, hogy fantasztikus sportolók tűnnek fel újra és újra a világ minden tájáról és ők mind remek formában leszek, hogy jövőre igazán ragyogó teljesítményt nyújtsanak majd itt, Budapesten. 200 országból több mint 2000 sportoló várható.

– 18 hónap van hátra. Hogy halad a szervezés?
– Szerintem nagyon jól. Mindig sok a tennivaló, de úgy gondolom, az alapján, amit a találkozókon hallottunk, hogy a szervezőbizottság professzionálisan működik, jó a stáb, megvan bennük a tudás, az elhivatottság és az ambíció. Ez a hét arról szólt, hogy a World Athletics és a helyi szervezőbizottság összefogjon, létrehozzák azt a közös csapatot, amely nagyon szorosan fog tudni együttműködni a következő másfél évben. Azzal zártuk a megbeszéléseket, hogy tudom, 2023 augusztusában nagyon jó helyen lesz az atlétikai világbajnokág, amely hatalmas siker lesz.

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik