Atlétika: korábban sohasem történt ilyen női rúdugrásban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.14. 13:45
null
Sandi Morris nagyszerű versenyt nyert meg (Fotó: Reuters – archív)
Az Egyesült Államok atlétái kiváló formában várják a csütörtökön kezdődő portlandi fedett pályás világbajnokságot: a hétvégén nyolc számban is a világ idei legjobb eredményét érték el.

 

Női rúdugrásban ugyan nem a világ idei legjobbjával zárt az új amerikai bajnok Sandi Morris, de történelmi versenyt nyert meg: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által is megerősített statisztika szerint korábban sohasem fordult elő, hogy egy viadalon hárman is átjussanak a 485 centiméter felett.

A világbajnokság helyszínén megrendezett amerikai fedett pályás országos bajnokságon ez történt: Morris 495 centiméterrel nyert a világcsúcstartó Jennifer Suhr (490) és Demi Payne (485) előtt. Morris mostani eredményénél jobbakat korábban csak Suhr (503) és Jelena Iszinbajeva (501) ért el fedett pályán.

S ahol megdőlt az év idei rekordja: a nőknél 60 méter gáton hatan értek el nyolc másodpercen belüli időt, Brianna Rollins 7.76-ja az esztendő eddigi legjobbja. Michelle Carter 19.49 méterrel nyerte meg a súlylökést, a 18 éves Vashti Cunningham fedett pályás juniorvilágcsúccsal, 199 centiméterrel győzött magasugrásban, míg 60 méteren Barbara Pierre megismételte a holland Dafne Schippers idei irányadó eredményét (7.00).

Férfi távolugrásban eddig is Marquis Dendy tartotta az idei rekordot, most ezt javította tovább (841 cm).

Az alabamai Birminghamben megrendezett amerikai egyetemi bajnokság zárónapján is születtek olyan eredmények, amelyeknél az idén még nem volt jobb a világon: a férfiaknál Ronnie Baker 6.47 másodperc alatt repesztett 60 métert, Zach Ziemek 6173 ponttal zárta a hétpróbát, míg a nőknél Courtney Okolo 50.69-cel győzött 400 méteren.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik