Atlétika: Grant Holloway, a világbajnok, akinek javulnia kell

Vágólapra másolva!
2022.07.27. 10:39
null
Grant Holloway motiváltan, sikerélményekkel telve érkezik Székesfehérvárra, ahol visszatérő vendég (Fotó: AFP)
Grant Holloway tavaly június 26-án egy századdal maradt el a 110 gát világrekordjától, majd egy évvel és három héttel később begyűjtötte második világbajnoki címét is a versenyszámban.

 

A futó- és ugrószámokban nyújtott teljesítménye alapján a világ egyik legjobb tízpróbázója lehetne, de mivel a sokszorosan összetett versenyszámban dobások is vannak, Stanley Grant Holloway maradt a futószámoknál. Konkrétan a gátfutásnál, amelyben immár kétszeres világbajnok, miután 2019 után 2022. július 17-én a eugene-i világbajnokságon sem talált legyőzőre 110 méteren. Az olimpiai arany még várat magára egy keveset, de valami azt mondatja velünk, hogy csak Párizsig... Az azonban biztosra vehető, hogy az amerikai szupertehetség motiváltan, sikerélményekkel telve érkezik a Gyulai István Memorialra, amelynek egyik hűséges résztvevője. Talán nem véletlenül, hiszen 2019-ben alig 21 évesen Székesfehérváron kezdte el nemzetközi pályafutását, és 13.16 másodperces idővel rögtön meg is nyerte a 110 gátat. Aztán elment Dohába – és világbajnok lett. Idén, az augusztus 8-i gálán honfitársa, a kétszeres olimpiai döntős, a eugene-i vb-fináléba is bejutó, de azt befejezni nem tudó Davon Allen ígérkezik a legerősebb ellenfelének.

A University of Florida öregdiákjának története a mindenevő, ugyanakkor mindenben átlagon felülit nyújtó sportolóé, akinek az amerikai felsőfokú oktatás ösztöndíjas rendszere korlátlan lehetőségeket kínál önmaga felfedezésére. Egy valamirevaló amerikai srác, akinek a jó sportolási feltételek már a középiskolában megadatnak, él is a lehetőséggel, ahogy Holloway is. A virginiai Chesa­peake korántsem iskolavárosként – legyünk őszinték, másként sem nagyon – ismert, a Grassfield High School for the Grizzlies sportlétesítményei azonban bőven elegendők voltak ahhoz, hogy édesanyja, Latasha és édesapja, Stan ösztökélésére, utóbbi irányításával a Track 757 nevű klub színeiben Grant kipróbálja az atlétikai számok többségét. Párhuzamosan zajlott a kacérkodás az amerikai futballal, természetesen a wide receiver, az elkapó szerepében, akinek gyorsnak, kevésbé robusztusnak kell lennie, hogy lefuthassa, lerázhassa magáról az ellenfél védőit, és az irányítótól jó helyzetben kaphassa meg a labdát. Holloway-t az amerikaifutball-isten is erre a pozícióra teremtette, mégsem a University of Georgia futballcsapatát választotta, hanem a floridai egyetem atlétikai szakosztályát.

A koronavírus-járvány által agyonvágott 2020-as év után a múlt esztendő első fele egészen bravúrosnak bizonyult. A február 24-i madridi versenyen 60 méteres gátfutásban 7.29 másodperces idővel elsüllyesztette a brit Colin Jackson 7.30-as fedett pályás világcsúcsát. Június 26-án pedig a szívbajt hozta a kétszeres világbajnok britre: a eugene-i Hayward Fielden rendezett olimpiai válogatóversenyt 12.81 másodperces idővel nyerte meg, alig egy századdal elmaradva a 110-es világrekordtól. A versenyszám történetének második legjobb eredménye elég is lett volna a tokiói aranyhoz, ám az olimpiai döntő még agyonnyomta a finálé legfiatalabb részvevőjét, a 31 éves jamaicai Hansle Parchment rutinja elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

Aztán, nehogy bárki is azt gondolja, hogy kicsúszott eredmény volt, 2022. március 20-án a belgrádi fedett pályás világbajnokságon hajszálra megismételte a 7.29-es futást – amihez már aranyérem is járt. Noha nem labilis személyiség, az idei szabadtéri szezon sikerére különleges szüksége volt. Az egyik legnehezebb versenynek az olimpiák, világbajnokságok előtti amerikai válogatót tartja, amelyet a páratlanul erős hazai konkurencia talán még az olimpiai finálénál is nehezebbé tesz. Eugene előtt címvédőként ugyan nem kellett megjárnia a purgatóriumot, azt mondja, megkönnyebbült, amikor ez tudatosult benne. „Alapvetően nincs baj az önbizalmammal – olvasható az olympic.com honlapnak adott interjúban   –, de csak akkor ér valamit, ha alázattal, a versenytársak iránti megbecsüléssel   is párosul. A legfontosabb, hogy pozitív emberekkel vegyem körül magam, akik jóban-rosszban kitartanak mellettem.”

A fél koronáját még mindig őrző Colin Jackson szerint elképesztő, mennyi mindenben javulhat Grant Holloway. Ennél már csak az elképesztőbb – mondta a tavalyi csúcsdöntés után a gátfutás klasszikus brit alakja –, hogy a technikai hiányosságai ellenére, szinte kizárólag pokoli gyorsaságának köszönhetően is képes volt ezekre az eredményekre. „Kétezerhuszonkettőben a teljes áttörést valósíthatja meg, azaz szinte bármikor képes lehet 110 méteren 12.80 alá menni, ha minden stimmel: a pálya, az időjárás, az ellenfelek nyomása”  – vállalkozott jóslásra Jackson.

Székesfehérváron a pálya roppant gyors, a mezőnyben is akad majd, aki futásra kényszeríti Holloway-t. Már csak a megfelelő széljárást kell kiimádkoznunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik