Atlétika: elitklubba került a rúdugró Szidorova

MTI/SZ. R.MTI/SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.09.10. 10:53
null
Az orosz rúdugró 501 centimétert ugrott csütörtökön este (Fotó: AFP)
Az olimpiai ezüstérmes Anzselika Szidorova csütörtökön este szabadtéren a harmadik, összességében pedig a negyedik női rúdugró lett, aki átjutott az ötméteres álomhatáron.

 

Az orosz atléta a Gyémánt Liga-sorozat zürichi döntőjében teljesített parádésan, 496 centiméterig minden kísérlete sikeres volt, majd 501-re emeltette a lécet, melyen harmadikra jutott át.

A 30 éves sportoló teljesítményének értékét mutatja, hogy szabadtéren 2009 augusztusa óta senki sem ugrott ekkorát, akkor, szintén Zürichben, honfitársa, Jelena Iszinbajeva 506 centimétert ért el, mellyel jelenleg is tartja a világrekordot. Iszinbajeva és Szidorova mellett szabadtéren az amerikai Sandi Morris, fedett pályán pedig a szintén amerikai Jennifer Suhr büszkélkedhet a női rúdugrók álomhatárának áttörésével. Előbbi pontosan öt éve ugrott 500 centimétert, míg utóbbi 2016-ban 503-at, három évvel korábban pedig 502-t produkált tető alatt.

Szidorova bravúrja egyben egy különleges rúdugrórekordot is eredményezett, ugyanis a zürichi viadal az atlétika történetének első versenye lett, melyen a nőknél 5, a férfiaknál pedig 6 méter feletti eredménnyel nyertek.

A férfiaknál a svédek ötkarikás bajnoka, a világcsúcstartó Armand Duplantis hozta a két éve megszokott formáját, s ezúttal 606 centiméterrel szerezte meg az első helyet.

A Gyémánt Liga 32 számának zürichi győztese lett a sorozat bajnoka, s ezzel valamennyien 30 ezer dollárt nyertek.

A kétnapos finálé egyetlen magyar szereplője az olimpiai elődöntős Kozák Luca volt, aki 100 gáton 12.90 másodperccel a hetedik helyen ért célba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik