Atlétika: biztató eredmények az idei budapesti világbajnokság előtt – évértékelő

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.01.08. 12:47
null
A kalapácsvető Halász Bence kilencedik magyarként jutott nyolcvan méter fölé a vb-n, az Eb-n pedig új egyéni csúccsal lett ezüstérmes (Fotó: Getty Images)
Az idei budapesti világbajnokság előtti esztendő kiemelten fontos volt, a magyar atlétika 2022-ben szállította az érmeket és a szép eredményeket is, különösen az Európa-bajnokság sikerült jól. A fejlődés látszik a sportágban, ezen reményeink szerint a vb csak dobni fog.

 

Már a idei budapesti világbajnokság határozta meg a magyar atlétika elmúlt évét is – ez jelölte ki az esztendő legfontosabb versenyét, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) több szakmai döntést is ehhez igazított, és a magyar atléták is ennek fényében készültek és versenyeztek.

„Lassan egy évtizedes munka eredményeként sikeres évet zárt a magyar atlétika, a felnőtt és a korosztályos világversenyekről is érmekkel és szép eredményekkel tértek haza a versenyzőink   – értékelt Scheidler Géza, a MASZ sportszakmai igazgatója.Szakmai szempontokat figyelembe véve tavaly az augusztusi Európa-bajnokságot jelöltük ki fő versenynek, amelyet éppen egy évvel a budapesti világbajnokság előtt rendeztek, így jól tudtuk modellezni, mi várható egy esztendő múlva.”

A müncheni kontinensbajnokságra rég nem látott nagyszámú csapattal utaztunk ki, összesen 46 versenyzőnk állt rajthoz vagy dobókörbe. Számos szakág képviseltette magát a bajor fővárosban, három érmet is szereztünk a kalapácsvető Halász Bence, a gátfutó Kozák Luca és a gyalogló Madarász Viktória révén.

A szakmai igazgató elmondása szerint abban, hogy a magyar atlétika növekvő pályára állt, nagy szerepe van a Spiriev Attila által vezetett, 2020-ban életre hívott kiemelt atlétikai programnak, amely már most is érezteti a hatását. Sőt, ebben az évben eljutottunk odáig, hogy valamennyi korosztálynak van saját szakmai programja, amely teljes pályaívet kínál a tehetséges gyerekeknek.

„Az oregoni világbajnokságra csak ketten utaztak, de ez beleillett a szövetség koncepciójába, hiszen az Eb miatt eleve minimális létszámú csapatot akartunk kiküldeni. A döntés helyesnek bizonyult, a kalapácsvető Halász Bence például nemcsak teljesen felépült, de már Eugene-ban is nyolcvan méter feletti dobással bizonyította, hogy a legjobbak közé tartozik. A tavalyi vébé a távolság és az Eb közelsége miatt is perifériára szorult kicsit, a programunkban már a 2023-as évre helyeződött a hangsúly”  – tette hozzá Scheidler Géza.

Közben az utolsó simításokat végzik az impozáns Nemzeti Atlétikai Központon, a szervezők pedig szurkolói klubok indításával igyekeznek minél interaktívabbá tenni az augusztus 19-től 27-ig tartó hazai világbajnokságot, amelyre hatvanezer jegy hetek alatt el is fogyott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik