Atlétika: Baji Balázs ideje egyelőre 2016 legjobbjai között

Vágólapra másolva!
2016.02.17. 13:16
null
Baji Balázs nagy reményekkel várja a márciusi fedett pályás vb-t (Fotó: Szabó Miklós)
Nagy reményekkel vágott neki 2016-nak Baji Balázs, és minden oka megvolt rá. Még tavaly novemberben úgy fogalmazott, hogy hosszú ideje ez lesz az első teljes éve, amikor végre csak az atlétikával foglalkozhat, mivel az állatorvosi egyetemen már csupán a gyakorlat hiányzik neki. Emiatt sem kell azonban aggódnia, mert évet halasztott a riói olimpia miatt, így teljes mellszélességgel vethette bele magát a fedett pályás szezonba.

 

„Szerencsére nem jött közbe semmi, és valóban csak az edzésekre kell koncentrálnom – mondta a 26 éves békéscsabai gátfutó, aki a napokban tért haza Lengyelországból. – Az itthoni alapozás után még tavaly november közepétől egy hónapig Dél-Afrikában edzőtáboroztam, ahol tökéletes időjárási körülmények között tudtam készülni és regenerálódni. Aztán januárban kilenc napot töltöttem a lengyelországi Spala edzőközpontjában, ahol ismét nagyon jó alapozást végeztünk, ez pedig már látszik a mostani eredményeimen is. Pedig még közel sem beszélhetünk csúcsformáról!”

Baji már négy versenyen van túl idén. Budapesten meglepően jól kezdett január végén, majd kisebb visszaesés után múlt hét pénteken, Torunban futotta az idei legjobb idejét 60 méter gáton (7.60), ami csak négy századra van 2013-ban futott egyéni legjobbjától.

BAJI BALÁZS IDEI FEDETT PÁLYÁS EREDMÉNYEI 60 MÉTER GÁTON
IDŐPONT HELYSZÍN EREDMÉNY HELYEZÉS
01.30. Budapest 7.66 1.
02.03. Düsseldorf 7.80 8.
02.05. Lódz 7.70 4.
02.12. Torun 7.60 1.

„A korábbi düsseldorfi és lódzi versenyeket az edzésprogram miatt kicsit terhelt állapotból kezdtük, éppen ezért mindkettőben megvolt a hibázási lehetőség. A formám azonban minden egyes futással javult, ráadásul a toruni megméretésre már rá is tudtam pihenni – folytatta Baji. – Bár a szabadtéri versenyek miatt sokan kihagyják, én kifejezetten szeretem és hasznosnak tartom a fedett pályás idényt, mert úgy látom, tökéletesen belefér a felkészülésbe. Igaz ez még akkor is, ha a mindössze néhány hónapig tartó versenyidőszak és a rövid táv miatt egy apró hibával is el lehet szúrni egy-egy futamot.”

OLIMPIÁRA TÖBB KELL EDZÉSNÉL
Baji Balázs már 2013 ősze óta együtt dolgozik Adorján Katalin sportpszichológussal, akivel ismerték egymást korábbról, hiszen a pszichológus édesapja edzőként dolgozik a békéscsabai klubnál. „Hetente egyszer-kétszer találkozunk, ilyenkor általában egyórásak a beszélgetéseink – fogalmazott a sportoló. – A mentális képzést is fontosnak tartom, hiszen a sportolót rengeteg olyan váratlan inger éri edzésen és versenyen, ami miatt meginog az önbizalma, és amit nehezen tud kezelni. Ezt pedig nem engedheti meg magának egy profi sportoló, különösen egy atléta, hiszen olimpiát csak négyévente rendeznek, akkor pedig van 13-14 másodperce, hogy kihozza magából a legjobbat. Ehhez nem elég, ha csak fizikailag van csúcson az ember."

A sportoló most itthon pihen és edz a hétvégi, budapesti fedett pályás országos bajnokságra, amely után egyelőre csak az biztos, hogy február 26-án Madridban versenyez.

Edzőjével viszont még egyeztetnek arról, hogy ennél több viadalt is megkockáztassanak-e a március 17-től 20-ig tartó világbajnokság előtt, amelyre az első idei formaidőzítést tervezik.

A folyamat szépen követhető, hiszen az előzmények ismeretében a 7.60 már egy szépen felépített eredmény.

Ez idén a hatodik legjobb idő a világranglistán, ahol az első egyébként 7.41, amit a francia Dimitri Bascou futott február elsején Berlinben. A világon rajta kívül 2016-ban csak négyen értek el jobb, már hitelesített időt Bajinál, a 110 méteren világcsúcstartó amerikai Aries Merritt például ugyanannyit futott másfél hete.

„A portlandi vb-n a mezőnytől is függ majd a helyezésem és az eredményem, sok ellenfél ugyanis még mindig nem rukkolt ki jó eredménnyel. Ami azonban ettől független, hogy mindenképpen szeretném megdönteni a fedett pályás egyéni rekordomat 60 gáton, és a legutóbbi eredményemet alapul véve ez szerintem bennem is van – tette hozzá a 110 méteren tavaly augusztusban olimpiai kvótát szerző sprinter. – Csúcsformát viszont már kétszer élesíteni sem könnyű egy évben, idén pedig a riói nyári játékokra kell a legjobban koncentrálnom. Ezért a júliusi, amszterdami szabadtéri Európa-bajnokságnak még edzésből lendülünk neki, ami persze nem azt jelenti, hogy nem jöhet ki abból is egy jó eredmény. De idén nem az a legfontosabb.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik