Atlétika: az orosz válogatott megtisztult, mondja a kapitány

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.03.24. 13:47
Jurij Borzakovszkij, a februárban kinevezett orosz atlétikai szövetségi kapitány szerint a doppingbotrány lezárta a régi korszakot a sportágban, s most már tiszta csapata van az országnak.

A 2004-es olimpia 800 méteres bajnoka Valentyin Maszlakovot váltotta a poszton, aki az elmúlt év végén kirobbant botrányt követően mondott le, miután többek között három olimpiai bajnok
gyaloglót is eltiltottak doppingolás miatt.
gyaloglót is eltiltottak doppingolás miatt.

Borzakovszkij kedden úgy nyilatkozott, hogy a botránnyal lezárták a régi, múlt századi korszakot, és a versenyzőknek is elmondta, hogy új időszámítás kezdődött az orosz atlétikában. A szakember hangsúlyozta, a mostani válogatottban minden sportoló tiszta, s az atlétáknak képzési programot tartanak a doppingszerek használatának elkerülése érdekében.

Az orosz doppingbotrány december elején robbant ki, amikor az ARD részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott
doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Moszkva visszautasította a vádakat, ám azóta folyamatosan jelentik be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között hét gyalogló is van, február elején pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: találtak bizonyítékot arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont vezetője, Viktor Csagin ellen, akit az IAAF illetékese szerint eltávolítanak a sportágból. Thomas Capdeville, az IAAF doppingellenes részlegének vezetője korábban azt mondta, hogy a fegyelmi eljárást megindították a szaranszki központ irányítójával szemben, akinek több mint húsz versenyzője bukott meg az ellenõrzéseken az elmúlt években.

Az IAAF néhány hete az üggyel kapcsolatban jelezte, hogy a biológiai útlevélre épülő ellenőrzési rendszerben kimutatott rendellenességek miatt összesen 37 atlétát szankcionáltak 2009 óta, közülük 23 orosz versenyző volt. Vizsgálatot kezdeményezett Oroszország ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is.

Valentyin Balahnyicsev, az orosz szövetség elnöke február közepén lemondott posztjáról, ám egyúttal azt is közölte, hogy bíróság elé viszik az ügyet, s bizonyítékokat várnak a filmben megfogalmazott vádak alátámasztására mind az ARD-től, mind a filmben szerepet vállalt oroszoktól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik