„Az orosz atlétika doppinggal fertőzött, korrupt és renitens”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.11.10. 19:15
null
A moszkvai doppinglabor (Fotó: AFP)
A nemzetközi sajtóban nagy visszhangot váltott ki, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt hétfőn az orosz tagszövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF).

A 350 oldalas vizsgálati anyag szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

FRANCIAORSZÁG
Le Parisien: „A WADA által felderített csalás elképzelhetetlen mértékű lehet. Egy nagyipari szinten végzett manipulációról van szó, amely miatt az oroszok kiszorulhatnak az összes versenyről a következő években.”
La Presse de la Manche: „Sürgősen ki kell takarítani Augiász istállóját.”
L'Est Republicain: „A botránynak még nem látszik a vége.”
Journal de la Haute-Marne: „Ismeretes, hogy a doppingleleplezések mekkora kárt okoztak a kerékpársportban. Évtizedekig tartott, amíg megtisztult a sportág. Most az atlétikát rázta meg a botrány, kérdés, hogy meddig tart ezt kiheverni.”

SVÁJC
Neue Zürcher Zeitung:
„Az atlétika mint disznóól. Az orosz atlétika doppinggal fertőzött, korrupt és renitens. A bűnszervezetet az IAAF vezetői fedezték, ez bebizonyosodott.”
Tages-Anzeiger: „Az elitsport sokáig úgy kezelte a korrupciót és a doppingot, mint a strucc, amelyik homokba dugja a fejét. Nem látunk, nem hallunk semmit. De ez nem mehetett így sokáig: először a FIFA roppant meg a labdarúgást megrázó korrupciós ügyek alatt, most az atlétika van soron. Úgy tűnik, él még a hidegháborús gondolkodásmód, amikor keleten és nyugaton is nagyban csaltak.”
Basler Zeitung: „Természetesen mindenkit sokkolt a hír. Természetesen senki sem számított arra, hogy ilyen rossz a helyzet az atlétikában. A döbbentek hatalmas serege felháborodva fogadta, hogy a WADA szerint Oroszországban a kormány tudtával doppingoltak."


AUSZTRIA
Kronen Zeitung: „A csalás és megvesztegetés mély mocsara. Kettős földrengés rázta meg a világ sportját: a 2006-os labdarúgó-vb helyszínkijelölésének botránya miatt lemondott Wolfgand Niersbach, a német szövetség elnöke, s ezzel majdnem egy időben a WADA az orosz atléták kizárását kérte az olimpiáról. Az orosz szövetség a kormánnyal karöltve eltussolta a doppingeseteket, ami az NDK-s időket idézi.”

OLASZORSZÁG
La Repubblica:
„Már csak az állami dopping és az olimpiáról való teljes kitiltás hiányzik ahhoz, hogy visszatérjenek a hidegháborús idők. Azok az idők, amikor férfias női diszkoszvetők és mesterséges úszók képviselték az NDK-t, a csapatokat pedig a KGB emberei kísérték.”
La Stampa: „A WADA jelentése hamar átlépi az atlétika határait, és geopolitikai hatásai lesznek.” Gazzetta dello Sport: „Oroszországból döbbenettel. Veszélyben az olimpia. Apokalipszis Oroszországban, szisztematikus államdopping a vád, amely pusztító hatással lehet egy vezető sportnemzetre.”
Tuttosport: „Antidopping-forradalom. Orosz rulett zajlik, amelyben a pisztoly a sportvilág halántékára irányul. Minden újabb vád egy további töltény a csőben.”

SPANYOLORSZÁG
El País: „Államdopping Oroszországban: a WADA azonnali kizárást követel.”
El Mundo: „Olimpia orosz atléták nélkül? Az Orosz Doppingellenes Ügynökség bátortalanul reagált a súlyos vádakra, de sejtette az ötkarikás bojkott lehetőségét.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik