Wenger: A sajtó elkezdett minket komolyan venni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.04. 13:18
null
Wenger szerint a sajtó „kezdi elhinni”, hogy az Arsenal bajnok lehet (Fotók: Action Images)
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) hétközi, 14. fordulójának rangadóján az élbolyhoz felzárkózni igyekvő Manchester United a két ponttal jobban álló Everton fogadja, míg városi riválisa, a Manchester City a Gera Zoltánt is soraiban tudó West Bromwich Albion otthonában javítana az idegenbeli mérlegén. A listavezető Arsenal a Hull Cityt látja vendégül, amely legutóbb akkor nyert az Emiratesben, amikor még Halmosi Pétert is a keretében tudhatta, míg a Chelsea a sereghajtó Sunderlandhez utazik, a Daniel Sturridge-ot nélkülöző Liverpoolhoz pedig a Norwich érkezik.

 

Érzelmekben gazdag mérkőzésre készül David Moyes, a Manchester United menedzsere, aki korábbi csapata, az Everton ellen küldheti harcba a „vörös ördögök” játékosait.

Az 50 esztendős menedzser a meccset felvezető sajtótájékoztatón leszögezte, nem bánta meg, hogy több mint tizenegy év után felállt a liverpooli együttes kispadjáról.

„Nem hiszem, hogy bárki is visszautasította volna ezt az ajánlatot, hatalmas lehetőség volt számomra. Természetesen kedves emlékeim vannak az Evertonnál eltöltött időszakról, tizenegy esztendőt nem lehet csak úgy elfelejteni, de most már az MU menedzsere vagyok, erre a feladatra koncentrálok” – nyilatkozta Moyes, aki szerint egykori csapatának elnöke, Bill Kenwright tisztában volt azzal, hogy a szakvezető és a klub útjai előbb-utóbb elválnak egymástól.

GERÁÉK A MAN. CITY ELLEN

A Gera Zoltánt foglalkoztató West Bromwich Albion otthonában javíthat pocsék idegenbeli mérlegén a Manchester City, amely a szerzett gólok számát tekintve 13 forduló után a legeredményesebb csapat a bajnokságban.

Manuel Pellegrini tanítványai eddig hatszor léptek pályára otthonuktól távol, és a négy vereség, valamint az egy döntetlen mellett csak egyszer nyertek, így van mit javítani a mutatón.

A West Brom ellen egyébként összességében jól megy a Citynek, hiszen a legutóbbi hét összecsapásuk alkalmával a „kékek” hatszor győztesen hagyhatták el a pályát.

„Azt hiszem, a harmadik legkevesebb gólt kaptuk a bajnokságban. Az Aston Villa, a Cardiff City és a Sunderland ellen egyéni hibákat követtünk el, de az ellenfeleinknek nem volt hat-hét nagy helyzetük. Ettől függetlenül fontos, hogy jobban koncentráljunk” – mondta Manuel Pellegrini, aki szerint csapata védelme a játékra még nem alkalmas Vincent Kompany nélkül is megállja a helyét.

A chilei szakember információi egyébként nem bizonyultak helytállónak, hiszen a City védelme „csak” a negyedik legjobb a PL-ben, az Arsenal, a Southampton és a Chelsea is kevesebb gólt kapott a manchesterieknél.

„Minél több pontot hullajtunk, annál nehezebb helyzetbe kerülünk. A bajnokság első felében még 18 pontot szerezhetünk, megpróbáljuk a lehető legtöbbet begyűjteni” – tette hozzá Pellegrini.

Nagy kérdés, hogy a 2012-es bajnok támadósorában a nagy terhelés közepette helyet kap-e Edin Dzeko, aki a legutóbbi idényben háromszor talált be a WBA-nak, avagy ismét az egyébként jól funkcionáló Sergio Agüero, Álvaro Negredo csatárkettős jut szóhoz.

Az Everton egyébként húsz bajnoki óta nyeretlen az Old Traffordon – ezeken a találkozókon mindössze négy pontot szerzett –, de soraiban tudhatja Romelu Lukakut, aki Dirk Kuyt és David Bentley mellett a harmadik olyan játékos, aki mesterhármast ért el a PL-ben a United ellen.

Az összecsapást mindkét csapat jó formában várhatja: az MU hét, az Everton hat bajnoki óta veretlen, sőt a „kékek” ebben a szezonban eddig csak egyszer kaptak ki – Manchesterben, a Citytől 3–1-re.

Moyes hozzátette, az ágyéksérüléséből felépült Robin van Persie jól érzi magát, van esélye a játékra, ami a holland csatár kivételes képességei mellett azért fontos, mert meglehetősen jól megy neki az Evertonnal szemben: tíz bajnokiján, amikor kezdő volt a liverpooliak ellen, hat gólt szerzett és öt gólpasszt osztott ki.

Kötelező győzelem előtt áll a listavezető Arsenal – legalábbis a papírforma szerint. Az „ágyúsok” a Hull Cityt fogadják, amely a legutóbbi 30 idegenbeli bajnokijából egyet tudott megnyerni, de a londoniak ellen sem éppen biztató a mérlege, hiszen az ezt megelőző kilenc, Arsenal ellen vívott találkozójából nyolcat elveszített.

Egy érdekes statisztikai adat ugyanakkor mégis kellemes emlékeket ébreszthet a „tigrisekben” az Arsenal elleni összecsapás előtt: 2008 szeptemberében a Hull volt az első csapat – akkor még Halmosi Péterrel a soraiban –, amely 1–0-s hátrányból felállva nyert Premier League-meccset az Emiratesben.

„Azért nem nyertünk nyolc éve semmit, mert a szezon legfontosabb periódusaiban nem voltunk elég jók. Most lehetőségünk van bebizonyítani, hogy felnőttünk a feladathoz, szeretnénk élni vele – mondta Arsene Wenger, az „ágyúsok” menedzsere. – Csak az önök mentalitása változott, a miénk nem. Eddig sosem kérdeztek engem arról, hogy nyomás alatt játszanánk, mert azt hitték, a véletlen műve, hogy vezetjük a bajnokságot, és hamarosan úgyis visszaesünk. Most, hogy fordulók óta az élen állunk, már elkezdenek spekulálni, hogy komolyan kell venni minket. De ha azt gondolják, hogy ezzel plusz nyomást helyeznek ránk, akkor tévednek. A célunk, hogy továbbra is jó teljesítményt nyújtsunk.”

Ebben a naptári évben másodszor fordulhat elő a Chelsea-vel, hogy sorozatban két idegenbeli mérkőzést is megnyer. José Mourinho együttese ma a sereghajtó Sunderland otthonában lép pályára, az előjelek pedig mellette szólnak. A fővárosi együttes a legutóbbi 17 találkozójából 16-ot megnyert a „fekete macskák" ellen, ebben az idényben azonban hullámzóan teljesít idegenben, így lehetnek még kellemetlen percei a Fény Stadionjában.

Az Arsenal jó formában, ma a Hull ellen gyűjthet pontokat
Az Arsenal jó formában, ma a Hull ellen gyűjthet pontokat

 

A LIVERPOOLNAK CSAPATKÉNT KELL JOBBAN MUZSIKÁLNIA

Daniel Sturridge nélkül, de a Norwich City-specialista Luis Suárezzel a soraiban várhatja a „kanárik” elleni mérkőzést a Liverpool. Az uruguayi támadó hét gólt szerzett az ezt megelőző három meccsén a sárga-zöldek ellen, találataira pedig ma is nagy szükség lehet, hiszen a „vörösök” védelme az utóbbi időben nem a legjobban működik. Brendan Rodgers együttese a Manchester United ellen 1–0-ra megnyert szeptember elsejei találkozó óta csak egy bajnokit „hozott le” kapott gól nélkül, tehát a pontszerzésekhez szüksége volt a támadósor remeklésére.

A walesi szakember szerint a bajnokságban eddig kilenc gólt szerző Sturridge távollétében csapatként kell jobban teljesíteniük, de lehetőséghez juthatnak olyan játékosok is, akik mostanáig kevesebb játékpercet kaptak.

„Iago Aspas és Luis Alberto keményen dolgoznak, hogy fejlődjenek és megfelelő erőállapotba kerüljenek, ám időre van szükségük a beilleszkedéshez. Daniel kiesésével más játékosok is megkapják az esélyt, de ezt követően ki kell találnunk egy másik módszert, hogyan nyerjük meg a meccseinket. Nem támaszkodhatunk egyetlen játékos góljaira, mindenkinek a felelőssége lesz a csapat teljesítménye” – vélekedett Rodgers, aki bokasérülés miatt vesztette el hat-nyolc hétre Sturridge-ot.

A portugál szakembernek – aki a meccs előtti sajtótájékoztatóján a Manchester Cityt méltatta – érdemes lenne a kezdőcsapatba jelölni Fernando Torrest, aki eddigi pályafutása során hétszer volt kezdő a Sunderland ellen, és hat gólt szerzett, amivel a piros-fehérek számítanak a kedvenc ellenfelének a PL-ben.

„Van olyan klub, amelyen nagyobb a nyomás a bajnoki címért folyó harcban, mint rajtunk. A játékosok minősége, tapasztalata és életkora alapján a Manchester Citynek egyedi csapata van. Agüero, Dzeko, Negredo és Jovetics négy olyan csatár, akik állandóan változtatni tudják a pozíciójukat, de ott van mögöttük Yaya Touré és Fernandinho is. Lenyűgöző együttesük van, nincsenek túl idős, vagy nagyon fiatal játékosaik. Rengeteg a variációs lehetőségük. Ha engem kérdeznek, hogy melyik csapatnak van a legnagyobb fegyvertára, akkor elnézést kérek a többi riválistól, de a Manchester Cityt mondom. Akár arra is képesek, hogy többmeccses győzelmi szériát építsenek fel" – illette elismerő szavakkal Pellegriniéket Mourinho, aki nemcsak a saját, de a Sunderland játékosaiban is bízhat. Az utolsó helyezett gárda futballistáinál ugyanis senki sem vétett több öngólt eddig ebben az évadban.

A sorozatban négy győzelemnél tartó Newcastle United a Swansea City vendégeként gyarapíthatja tovább a pontjainak számát, míg a várakozások alatt teljesítő, négy bajnoki óta nyeretlen Tottenham a Fulhamnél vív városi derbit.

PREMIER LEAGUE
14. FORDULÓ

20.45: Arsenal–Hull City
20.45: Liverpool–Norwich City
20.45: Manchester United–Everton (Tv: Digi Sport 1)
20.45: Southampton–Aston Villa
20.45: Stoke City–Cardiff City
20.45: Sunderland–Chelsea
20.45: Swansea City–Newcastle United
21.00: West Bromwich Albion–Manchester City (Tv: Digi Sport 2)
21.00: Fulham–Tottenham Hotspur

AZ ÁLLÁS
1. Arsenal 13 10 1 2 27–10 +17 31
2. Chelsea 13 8 3 2 24–11 +13 27
3. Manchester City 13 8 1 4 37–12 +25 25
4. Liverpool 13 7 3 3 25–16 +9 24
5. Everton 13 6 6 1 21–13 +8 24
6. Newcastle 13 7 2 4 19–18 +1 23
7. Southampton 13 6 4 3 16–10 +6 22
8. Manchester United 13 6 4 3 22–17 +5 22
9. Tottenham 13 6 3 4 11–14 –3 21
10. Hull City 13 5 2 6 12–16 –4 17
11. Aston Villa 13 4 4 5 13–14 –1 16
12. West Bromwich Albion 13 3 6 4 15–16 –1 15
13. Swansea 13 4 3 6 17–19 –2 15
14. Norwich City 13 4 2 7 11–23 –12 14
15. West Ham 14 3 4 7 12–15 –3 13
16. Stoke City 13 3 4 6 12–18 –6 13
17. Cardiff 13 3 4 6 11–20 –9 13
18. Fulham 13 3 1 9 11–24 –13 10
19. Crystal Palace 14 3 1 10 8–22 –14 10
20. Sunderland 13 2 2 9 8–24 –16 8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik