Premier League: díjat kell csökkentenie a Skynak, visszaeséstől tart a liga

Vágólapra másolva!
2010.03.31. 18:55
null
Engedniük kell a szorításon: a Skyt díjcsökkentésre kötelezték (Fotó: Action Images)
Az angol labdarúgó Premier League vezetői károsnak és kedvezőtlennek ítélték a brit Ofcom (a telekommunikációs cégek felügyeleti testülete) határozatát, amely díjcsökkentésre kötelezte a BSkyB csoportot.

„Ez a döntés visszafogja az összes érdeklődőt, akik a sportközvetítések piacára kívánnak beszállni. Elképzelhető, hogy tiltakozunk az Ofcom döntése ellen, hogy megvédjük a szurkolók, a klubok és a futball érdekeit. A döntés miatt nehezebb lesz a ligába hozni és ott tartani a megfelelő kaliberű játékosokat, kevesebb lesz a befektetés a stadionokba, gondok lehetnek az utánpótlásképzéssel" – tudatta közleményében a liga.

A Sky-csoport – amely megfellebbezi a döntést – 1992 óta birtokolja a Premier League közvetítési jogait, és a televíziós bevételek rendkívüli jelentőségűek a klubok szempontjából.

Az Ofcom azért kötelezte díjcsökkentésre a Skyt, mert a testület megítélése szerint a cég kihasználja piaci erejét, és korlátozza csomagjai elérését a rivális társaságoknak. A Sky ellen a BT, a Virgin Media, a TopUp TV és a Setanta is panaszt emelt az Ofcomnál, az ítélet hároméves vizsgálatot követően született meg. A testület szerint a Skynak 23 százalékkal kellene csökkentenie árait.

 

 
A SKY-CSOPORTTAL KÖTÖTT SZERZŐDÉSEK A SZERZŐDÉSKÖTÉS ÉVE
304 millió angol font 5 szezonra 1992
670 millió 4 szezonra 1997
1.024 milliárd 3 szezonra 2001
1.7 milliárd 3 szezonra* (Sky és Setanta)
2006
1.7 milliárd 3 szezonra (Sky és Setanta) 2009
*: a Sky monopóliuma itt tört meg, a 6 csomagból 2-t a Setanta vett meg  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik