PL: véget ért egy éra, a skót edzők „a dodó sorsára jutottak”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.13. 07:56
null
Sir Alex Ferguson, a legeredményesebb skót menedzser 810 PL-mérkőzésen irányította a Manchester Unitedet (Fotó: Reuters)
Véget ért egy korszak az angol labdarúgó Premier League-ben: miután az Aston Villa bejelentette Paul Lambert menesztését, nem maradt skót menedzser az élvonalban – először a PL 1992 óta íródó történetében.

A londoni The Times úgy fogalmaz, „várható volt, hogy a skót menedzserek is a [kihalt] dodó sorsára jutnak”, pedig volt olyan pillanat, amikor hét PL-csapat kispadján is skót tréner ült. 2011 augusztusában Sir Alex Ferguson még a Manchester Unitedet irányította, Paul Lambert a Norwich Cityt, Alex McLeish az Aston Villát, David Moyes az Evertont, Kenny Dalglish a Liverpoolt, Steve Kean a Blackburnt, illetve a Skóciában született (de ír nemzetiségű) Owen Coyle a Boltont.

A Premier League történetében harmincegy skót menedzser irányított csapatot, természetesen Ferguson közülük a legeredményesebb: 810 PL-mérkőzéséből 528-at nyert meg, no meg tizenhárom bajnoki trófeát szállított az MU klubmúzeumába. Ferguson után utódja, David Moyes következik (461 mérkőzés és 190 győzelem), majd George Graham (287 mérkőzés, 102 győzelem), Graeme Souness (280 mérkőzés, 94 győzelem), Gordon Strachan (271 bajnoki, 82 győzelem) és Kenny Dalglish (238 mérkőzés, 115 győzelem) jön. Rajtuk kívül még Owen Coyle, Paul Lambert, Walter Smith és Alex McLeish is átlépte a százmeccses határt a Premier League-ben.

Az angol futballtörténet tíz legeredményesebb edzője között öt skót található: Sir Alex Ferguson, George Ramsay, Sir Matt Busby, Kenny Dalglish és Bill Shankly. A skót trénerek harminchat angol bajnoki címet, köztük tizennégy PL-elsőséget (tizenhárom Ferguson, egy pedig a Blackburnt csúcsra vezető Pool-legenda, Dalglish nevéhez fűződik) tudnak felmutatni. Érdekesség ugyanakor, hogy Howard Wilkinson (1991–1992, Leeds United) óta egyetlen angol menedzser sem tudott bajnokságot nyerni a hazájában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik