PL: titokban, de nem élesben már tesztelik a videobíró-rendszert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.17. 15:05
A közeljövőben állandó része lehet a Premier League-mérkőzéseknek a videobíró, amit ugyan már tesztelnek angol élvonalbeli bajnokikon, ennek ellenére a játékvezetők még nem vehetik igénybe a rendszer segítségét.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) márciusban adott zöld utat a sokak által követelt videobíró-rendszernek (Video Assistant Referee, VAR), amelyet a jelenleg zajló szezon eleje óta hat bajnokságban, az ausztrál élvonalban, a német Bundesligában, a brazil, a holland és portugál első osztályban, illetve az észak-amerikai profi ligában (MLS) tesztelnek.

Mint az látható, a Premier League nincs köztük, azonban Mike Riley, az angol játékvezetők főnöke a The Telegraphnak elárulta, a mostani évadban már 12 PL-meccsen tesztelték titokban a rendszert, ami folytatódik az egész idényen keresztül.

„Ez a technológia segíthet abban, hogy a játékvezetők a mérkőzés hosszabb megszakítása nélkül hozzanak helyes döntést. Az IFAB minimum kétéves kísérletezési időintervallumot szabott meg, és fontos, hogy ezalatt olyanra fejlesszük a technológiát, ami a legjobban segíti majd a játékot” – mondta Riley.

„A videobíró-rendszert ebben a szezonban tizenkét Premier League-találkozón teszteltük eddig, de nem élesben, ami azt jelenti, hogy nem befolyásolta a játékvezetők döntéseit. A tesztelést kiterjesztjük a teljes idényre.”

Gianni Infantino FIFA-elnök korábban reményét fejezte ki, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokságon már éles helyzetekben is használhatják a segédeszközt, ezért is tesztelik egyre szélesebb körben szerte a világon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik