PL: apró, kopasz fickó Napóleon-komplexussal – Dean a kiállítások első századosa

Vágólapra másolva!
2019.04.03. 14:42
null
Dean jól ismert mozdulata (Fotó: AFP)
Rendkívüli mérföldkőhöz érkezett kedd este Mike Dean profi angol labdarúgó-játékvezető, amikor a Wolverhampton Wanderers–Manchester United bajnoki mérkőzés 57. percében kiállította a vendégek védőjét, Ashley Youngot. Ez volt ugyanis az 50 éves játékvezető pályafutása során a századik alkalom, amikor felmutatta valakinek a piros lapot a Premier League-ben. A jubileum kapcsán megvizsgáltuk Dean eddig karrierjét,  különös tekintettel a sárga és piros lapokra.

Mike Dean nem tegnap kezdte a szakmát: 17 évesen, 1985-ben vizsgázott játékvezetésből, és sokáig csak alacsonyabb amatőr ligákban működött közre, mivel csak hobbiként tekintett a bíráskodásra, és – saját bevallása szerint – csak azért kezdett bele, hogy fitten tartsa magát.

Azaz nyilván maga sem gondolta volna, amikor 2000-ben bekerült a Premier League játékvezetői keretébe, hogy 19 évvel később, mint a legtöbb PL-meccset vezető bíró, elsőként lépi át a 100 piros lapos „álomhatárt”.

Dean először 2001 áprilisában nyúlt a pirosért: az Ipswich Town–Newcastle meccsen a vendégek perui középpályását, Nolberto Solanót állította ki, s ez a sor zárult le tegnap Ashley Younggal – legalábbis egyelőre.

A keddi kiállítás egyébként a tizedik volt ebben az idényben, amelyet Dean kiosztott – senki sem mutatta fel többször a pirosat nála ebben az évadban. Ráadásul nem csak ebben listavezető a PL bírói között.

Egyetlen más bíró sem küldött 67 játékosnál többet idő előtt zuhanyozni, nála ez a szám 94, hiszen a már említett Ashley Young mellett Fernando Torrest, Mike Williamsont, Richard Dunne-t, Laurent Koscielnyt és Andy Cole-t kétszer is kiállította az évek során.

Dean kiállítottjainak válogatottja, alul a cserék (Fotó: Twitter/TimesSport)
Dean kiállítottjainak válogatottja, alul a cserék (Fotó: Twitter/TimesSport)

Dean eddig 477 mérkőzést dirigált az angol élvonalban az elmúlt 19 évben – a második 373-mal Martin Atkinson –, az aktív bírók közül utóbbi követi őt a „legvérszomjasabb” bírók listáján 58 kiállított játékossal.

A 100 kiállításba bőven belefért számos ilyen vagy olyan okból emlékezetes piros lap: ő büntette piros lappal az Eduardo da Silva lábát eltörő Martin Taylort 2008 februárjában, de állított ki hordágyon éppen leszállított játékost – a charltoni Steve Brownt még 2001-ben – vagy éppen sérülése miatt lebattyogó kapust is. Allan McGregor, a Hull City kapusa 2014-ben ütközött Mohamed Diamével a West Ham elleni bajnokin, ezért Dean kiállította a hasát fájlaló kapust, akiről később kiderült, bevérzett a veséje.
Dean 19 éve tartó élvonalbeli karrierje során átlagban minden ötödik meccsén nyúl a piros laphoz, amivel „csak” a kilencedik a PL örökrangsorában, de abban olyanok is szerepelnek, mint az egyes átlagot hozó George Pearson, aki még 1992-ben dirigált egy mérkőzésen, amelyen rögtön elő is kapta a pirosat.

Bal fent a pirosak megoszlása félidők szerint, alatta hazai/vendég megoszlás szerint, jobbra a játékvezetői örökrangsor (Fotó: Twitter/TimesSport)
Bal fent a pirosak megoszlása félidők szerint, alatta hazai/vendég megoszlás szerint, jobbra a játékvezetői örökrangsor (Fotó: Twitter/TimesSport)

A sárga lapokkal sem fukarkodik Dean: 1731 alkalommal élt ezzel a fegyelmező eszközzel, meccsenként 3.63-as átlagot produkálva. A legtermékenyebb mérkőzése ezen a téren 2017 augusztusában egy Bournemouth–Manchester City találkozó volt, akkor tíz sárga mellett egy piros lapot is felmutatott – ennél többször egyszer sem nyúlt a lapokhoz egy PL-meccsen.

Gyakran éri az a vád Deant, hogy feltűnősködik, ítéleteit sokszor ellentmondásosnak, olykor következetlennek tartják, és igen gyakran jellemzi a lelátó népe mint egy „kis, kopasz fickó Napóleon-komplexussal”. Mások ezzel nem értenek egyet, mondván, ha kevés is, azért van haja…

Bárhogy is legyen, az biztos, hogy Mike Dean a Premier League egyik legjellegzetesebb játékvezetője, akit több csapat hívei sem zártak a hosszú évek alatt a szívükbe – a 2015-ös Chelsea–Arsenal meccs után a vendégdrukkerek petíciót indítottak a világhálón, hogy Dean többet ne vezethessen nekik meccset, s ezt alig egy hét alatt százezren írták alá, ám nem lett foganatja.

Balra a csapatok, amelyeknek a legtöbb pirosat adta, jobbra, amelyek a legtöbbször kerültek emberelőnybe (Fotó: Twitter/TimesSport)
Balra a csapatok, amelyeknek a legtöbb pirosat adta, jobbra, amelyek a legtöbbször kerültek emberelőnybe (Fotó: Twitter/TimesSport)

Hogy melyik csapat felé húz a szíve, pusztán a kiállítások számából nem lehet megmondani, de a The Times grafikáiból kiderül, mely csapatból állított ki legtöbbször (Chelsea, Manchester City 9-9), és mely csapatot hozta emberelőnybe legtöbbször (Manchester City, Tottenham 10-10), ahogy az is tény, hogy többnyire a második félidőben és a vendégcsapat játékosának ad piros lapot.

Apropó, Tottenham… Nem állítjuk biztosan, hogy a Spurs lenne Dean kedvence csapata, ám hosszú pályafutása legemlékezetesebb pillanatai közé tartozik, amikor 2015-ben a tottenhames Moussa Dembélé Aston Villának lőtt góljánál ünneplésre emlékeztető mozdulatokkal jelezte a középkezdést, s több hasonló mozdulata is akadt Spurs-gólok után.

Egy dolog viszont biztos Mike Deannel és munkásságával kapcsolatban: nélküle szegényebb lenne a Premier League egy nagy egyéniséggel, még akkor is, „ha csak egy kis, kopasz fickó…”

A MIKE DEAN ÁLTAL A PL-BEN KIÁLLÍTOTT JÁTÉKOSOK LISTÁJA

Dean „áldozatai” (Fotó: OPTA)
Dean „áldozatai” (Fotó: OPTA)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik