Newcashtle United: végre hétfő, felvirradt a nagy nap?

Vágólapra másolva!
2022.01.31. 09:21
null
Az az angol humor (Fotó: Getty Images)
Korunk millió és egy problémája között vagy talán éppen ezért is a futball népszerűbb, mint valaha, ha a helyszínen nem is mindig, de a televízióban, a sajtóban, a rádióban és az interneten milliárdok követik a kedvenceiket és a nagyon nem szeretetteket. Mint 2008 óta mindig, most is megpróbálkozunk a lehetetlennel, utat vágunk az átigazolási hírek és pletykák között. Vagy legalábbis kísérletet teszünk rá.

Nem tisztünk értékelni az arab országok a nemzetközi futballban megjelenő expanziós törekvéseit, hogy Berti bácsi, egykori derék szomszédunk (neves suszter) kedvenc szófordulatával éljek: „elég az hozzá”, hogy a kezdeti ellenkezés után varázsütésre elhalkultak a kritikus hangok Newcas(h)tle-ben is, miként korábban Párizsban és Manchesterben; és a szaúdi hatalomátvétel után már a legnagyobb problémát az okozta a klubvezetés számára, hogy megpróbálja lebeszélni a szurkolók tömegeit arról, hogy burnuszban jelenjenek meg a mérkőzéseken…

Az 1990-es évek derekán és végén olyan remek csapatokkal sem tudott bajnokságot nyerni a fekete-fehér mezes csapat, amelyet Shaka Hislop, Pavel Srnicek, Steve Howey, Philippe Albert, Darren Peacock, David Batty, Rob Lee, Keith Gillespie, David Ginola, Lee Clark, Peter Beardsley, Alan Shearer, Les Ferdinand, Faustino Asprilla, Paul Kitson, Gary Speed, Alessandro Pistone, Andreas Andersson, Jon Dahl Tomasson, Shay Given, Nikolaosz Dabizasz, Ian Rush, John Barnes, Duncan Ferguson, Dietmar Hamann, Silvio Maric, Didier Domi, Stéphane Guivarc'h, Nolberto Solano, Kieron Dyer, Alain Goma, Marcelino, Kevin Gallacher, Franck Dumas vagy Gary Caldwell fémjelzett – és igazán nagyot sem a hazai, sem a nemzetközi kupákban nem gurítottak.

Adott a feladat a NEWCASTLE UNITED számára, a cél a végtelen, hogy egy másik klasszikust idézzünk, és a százmilliárdokból gazdálkodó új többségi tulajdonos, a szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) számlái is végtelenek. Százmilliárdokat forintban is nehéz elképzelni, hát még euróban vagy amerikai dollárban.

Adott a feladat az új menedzsernek, Eddie Howe-nak és a Nick Hammond, Jamie Reuben, Amanda Staveley, Jaszir al-Rumajjan vezetőnégyesnek, akik azzal szembesültek, amiről már többször is írtunk: a topligákban igazi erősítésként bevethető játékos ára 30, de inkább 40 millió eurónál kezdődik, 50 millió euróért világklasszist csak nagyon ritkán lehet megszerezni, „csak” egy nagyon jó játékost – lásd a télen január utolsó előtti napjáig kifizetett legnagyobb összegeket (Dusan Vlahovics 81.6 millió euró, Ferran Torres 55 millió euró, Luis Díaz 45 millió euró).

Az NU-nak megvan az az előnye, hogy az arab tőkével a háta mögött nem kényszerül opciós és évekre elnyújtott vételi variákra, lásd a jobb oldali mindenesért, a 31 éves Kieran Trippierért kifizetett 15 millió eurót, és az ebben az idényben a Burnley-ben 17 bajnokin 3 (igen, nem elírás, három) gólt és 0 (nulla) gólpasszt termelő középcsatárért, Chris Woodért kipengetett 30 millió eurót.

Trippier fizetése heti 220 ezer euró, bruttóban, Woodé kicsivel több, mint a fele – ne feledjük, Roman Abramovics első három chelsea-s évében legalább 600 millió eurót költött el, miként a PSG is ennyit fektetett be játékosokba a katari hatalomátvételt követő három esztendőben.

A Manchester City ennél picivel költött többet az új, távolkeleti tulajdonossal a háta mögött ennyi idő alatt, ehhez képest a Newcastle United óvatosan kezdett.

Még tavaly felvetődött Mario Balotelli leigazolása, vele tényleg izgalmasabbak lennének a szürke hétköznapok, Divock Origi, a Marseille legújabb ígérete, a szenegáli Bamba Dieng (akit elnöke, Pablo Longoria 15 millióért el is engedne, sejti a Foot Mercato) és a torinói Andrea Belotti is kiszemelt volt. Akár a bergamói Duván Zapata, aki nemsokára 31 éves, de remek formában van, termeli a gólokat és a gólpasszokat. A Newcastle olaszos stílusban kezdett az ügyben: ötmillió eurós kölcsön, 18 milliós vételi kötelezettség, ha nem esnek ki a Premier League-ből. Az Atalanta pedig angolosan transzferálna: simán csak 40 millió eurót szeretne. Az olasz sajtó szerint Zapata havi félmillió eurót keresne Angliában, nettóban, az Atalanta közben több csatárral és annak klubjával is tárgyal…

Nem maradt már idő rendes érkezős videóra…

A Monaco maga ajánlotta fel az orosz középpályást, Alekszandr Golovint, de a „szarkák” új gerince a brazil Bruno Guimaraes lesz, akiért 42.1 millió eurót adtak az angolok, 8 millió euró a bónuszlehetőség. A L'Équipe már a hét közepén megtudta, hogy Belo Horizonte városában a játékos átesett az orvosi vizsgálatokon, a középpályás a válogatott miatt tartózkodik a hazájában.

A manchesteri United új csapatot keres Donny van de Beeknek, a holland két angol és egy külföldi csapattal is megegyezett, az MU nyilván kiválasztja hétfőn a legjobb ajánlatot. Mellette a Sporting CP fiatalja, a volt brazil válogatott kerettag, de már portugál válogatott Matheus Nunes is célpont. Lejár hamarosan a szerződése a szintén manchesteri Jesse Lingardnak, aki menne, az MU eladná, Ralf Rangnick menedzser rábólintott a távozására, de mint a The Athletic beszámolt róla, eléggé messze van a két klub az egyezségtől. Egy lap szerint 3.5 milliós lenne a kölcsönvétel díja, 13 millió körüli a vételi kötelezettség, ha bennmarad a Magpies. Természetesen Lingard heti 110 ezer eurós nettó bérét is a Newcastle állná tavasszal.

Az MU 18 milliót kér a középső védőért, Phil Jonesért, neki 2023 nyaráig tart a szerződése, és az ő karrierjének sem tenne talán rosszat a váltás.

Jó ötletnek tűnt Samuel Umtiti átigazolása az FC Barcelonától, csakhogy a védő megsérült, és csupán áprilisban térhet vissza, így kútba esett ez a transzfer.

Nem léptette életbe egyéves hosszabbítási opcióját még Todd Cantwell, a Norwich City középső és bal oldali középpályása, nyilván alaposan megforgatja magában a Newcastle ajánlatát. Hasonló cipőben jár a szintén húszmillió eurónál is többre taksált játékjoggal bíró James Tarkowski, a Burnley középső védője.

Pótolták


A Brighton a nemzetközi szinten abszolúte ismeretlen védőjéért, Dan Burnért hosszas alkudozások végén 14.3 millió eurót kért, ő hétfőn írhat alá a Unitedhez, reggel várják orvosira. A Southampton Armando Brojáért 30 millió eurót adna a Chelsea-nek, az NU negyvenet – írja a Tuttomercatoweb. Miközben ezeknek az összegeknek mindkét játékjog a töredékét éri.

De vissza a védelembe: nagyon jó ötlet a holland Jeremiah St. Juste átigazolása, körülötte nincs nagy felhajtás, húszmillió euróért talán elengedi a Mainz. Ennél többre tartja Felix Uduokhait az Augsburg, bár a hátvéd a Kickernek adott interjújában elismerte, konkrét ajánlatot még nem tettek érte.

Diego Carlos esetéről beszámoltunk a minap, aláírási pénzzel és ügyvédi költségekkel együtt 60-65 milliós lett volna az üzlet, de a védő és a Sevilla is visszatáncolt. Feleennyi lenne a The Athletic által is megemlített Bremer, a Torino igen kapós brazil védője. A Liverpool nem adja kölcsön opciósan Nathaniel Phillipset – írja a Liverpool Echo –, de egy 15 milliós ajánlatot megfontol.

Oliver Kahn bejelentette, Niklas Süle a nyáron távozik Münchenből, a hátvéd két leggazdagabb kérője a Chelsea és a „Toon Army”.

Szalai Attila is az állítólagos kiszemeltek között van, írja a tekintélyes Sky Sports, a feyenoordos Marcos Senesi dettó. Az Atalanta aligha adja el most Hans Hateboert, a Bayern pedig Sülét, de mind a ketten reális nyári célpontok lesznek. A Lille bármikor elengedné a holland középső védőt, Sven Botmant – harmincmillió eurón felül. Ettől tízmillióval többre tartja a Monaco Benoit Badiashile-t, pláne most, amikor mindenki tudja, hogy az NU dúskál a pénzben. A Bayer Leverkusen középső és bal oldali védője, Mitchel Bakker nagyon közel áll az Angliába költözéshez, a vételár 20 millió euró lesz – írja a Tuttomercatoweb.

Az Atalanta ennyiért nem adta el Robin Gosenst, a Sassuolo brazilja, Rogério is kiszemelt volt még erre a posztra, de a 14 milliós ajánlatra nemet mondtak a nagy Gianluca Di Marzio szerint. A Benfica nagyon sokat kért a volt barcelonás Alejandro Grimaldóért.

Az Olympiakosz szenegáli középső védője, Pape Abou Cissé 12 millió euróért költözhet Angliába a sajtó egy része szerint, ezt leginkább onnan lehet tudni, hogy a Newcastle 8.3 milliót ajánlott érte, de ezt kevesellték a görögök, és 12 milliót kértek (ennek ötöde a korábbi klubé, az Ajaccióé ráadásul). Nagyjából ennyiért adná el a West Ham Issa Diopot, írja több angol lap is (a hír ősforrása talán a jónevű Daily Star).

A Wolverhampton megkéri az árát a nemsokára 29. évébe lépő csapatkapitányának, Conor Coadynak, a Sky Sports szerint hétfőn még nyélbe üthetik a 30 millió eurós transzfert.

Az Everton és a Newcastle kései, elkeseredett párharcot fut a Tottenhamnél eladósorba került Dele Alliért, de őt megszerezni ilyen rövid idő alatt… A neves olasz újságíró, Nicolo Schira megtudta, hogy 40 millió eurót ajánlottak a Napolinak Fabiánért, de azt is, hogy ennyiért nem adták el a középpályást.

Ismert okok miatt Álvaro Morata talán megmozdítható még január legvégén, nyilván rá kell ígérni alaposan a Juventus 35 milliós vételi opciójára, korábban Alassane Plea (Mönchengladbach) és Eddie Nketiah (Arsenal) nevét lehetett olvasni mint célpontokét. Azonnali erősítés Darwin Núnez, de az uruguayi gólvadászért simán legombolna ötvenmillió eurót az angolokról a Benfica.

Természetesen minden újgazdag klub körül elkezdenek duruzsolni a minden hájjal megkent menedzserek… Így merült fel a 33 éves, jelenleg éppen klub nélküli Diego Costa vagy Eden Hazard neve, utóbbiért az El Nacional információi szerint fel is ajánlottak már közel 40 millió eurót, de kosarat kaptak.

Ashley Youngtól dettó, az Aston Villa veteránja maga nem fogadta el a United ajánlatát.

Harmincnégy esztendős a belga középpályás, Marouane Fellaini, az As szerint megpróbálják őt elhozni Kínából, ahol már nem fenékig euróhalom az élet a légiósoknak sem. Nála is idősebb Keylor Navas, akit el lehet mozdítani Párizsból Gianluigi Donnarumma miatt, csak éppen nemrégiben igazolt el a klubtól a harmadik számú kapus, Sergio Rico, annak pedig nem találtuk nyomát, hogy kapust keresne a PSG. Inkább el tudjuk képzelni azt, hogy Bernd Lenót kölcsönadja az Arsenal, de a Manchester United egy ideje új klubot keres Dean Hendersonnak, és kapóra jött neki a „névrokon” érdeklődése.

A Juventusnál nem rejtik véka alá: bárki átigazolhatja tőlük Aaron Ramsey-t, aki képes átvállalni a középpályás torinói bérét. A Newcastle mindenre képes, de ezt mindenki tudja is róla, ezért aztán nehéz tárgyalnia: amikor a „szarkák” küldöttsége érdeklődött a Brightonnál a mali középső középpályás, Yves Bissouma iránt, azonnal egy 55 millió eurós összeggel sokkolták őket – írja a Daily Mail.

Az FC Barcelona pedig már korábban felajánlotta Ousmane Dembélé szolgálatait.

Hiába, megvannak a maguk kellemetlenségei a milliárdosoknak is…

A PREMIER LEAGUE TÉLI ÁTIGAZOLÁSAI, 2022

ARSENAL FC
Érkezett: Auston Trusty (Colorado Rapids, 1 820 000 euró)
Kölcsönből vissza:
Dejan Iliev (Szered)
Távozott: Dejan Iliev (szerződését felbontották), Sead Kolasinac (Marseille, ingyen), Calum Chambers (Aston Villa, ingyen)
Kölcsönbe:
Ainsley Maitland-Niles (Roma, 500 000 euró), Pablo Marí (Udinese), Auston Trusty (Colorado Rapids)

ASTON VILLA
Érkezett:
Lucas Digne (Everton, 30 000 000 euró), Calum Chambers (Arsenal, ingyen)
Kölcsönbe: Philippe Coutinho (Barcelona), Robin Olsen (Roma)
Kölcsönből vissza: Wesley (FC Bruges)
Távozott:
Kölcsönbe: Keinan Davis (Nottingham Forest), Wesley (Internacional), Anwar El Ghazi (Everton), Cameron Archer (Preston North End), Jaden Philogene-Bidace (Stoke City), Matt Targett (Newcastle United), Jed Steer (Luton Town)
Kölcsönből vissza: Axel Tuanzebe (Manchester United)

BRENTFORD FC
Érkezett:
Christian Eriksen (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Jonas Lössl (Midtjylland)
Kölcsönből vissza: Ellery Balcombe (Burton)
Távozott: Patrik Gunnarsson (Viking FK, kölcsön után végleg), Jan Zamburek (Viborg FF)
Kölcsönbe: Joel Valencia (Alcorcón), Dominic Thompson (Ipswich Town), Mads Bidstrup (Nordsjaelland), Luka Racic (Köge), Marcus Forss (Hull City), Charlie Goode (Sheffield United)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett: Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin, 11 000 000 euró), Deniz Undav (Union Saint Gilloise, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Billy Arce (LDU Quito), Leo Östigard (Stoke City), Moisés Caicedo (Beerschot)
Távozott: Jürgen Locadia (Bochum, ingyen), Christian Walton (Ipswich Town, kölcsön után végleg), Dan Burn (Newcastle United, 15 000 000)
Kölcsönbe:Aaron Connolly (Middlesbrough), Taylor Richards (Birmingham City), Kacper Kozlowski (Union Saint Gilloise), Leo Östigard (Genoa), Kjell Scherpen (Oostende)

BURNLEY FC
Érkezett:
Wout Weghorst (Wolfsburg, 14 000 000)
Távozott: Chris Wood (Newcastle United, 30 000 000)

CHELSEA FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kenedy (Flamengo), Tino Anjorin (Lokomotiv Moszkva)
Távozott: Lewis Baker (Stoke City, ingyen), Tino Anjorin (Huddersfield)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Jean-Philippe Mateta (Mainz, kölcsön után végleg, 11 000 000), Luke Plange (Derby County, 1 100 000)
Kölcsönből vissza: Jacob Montes (Beveren)
Távozott:
Kölcsönbe: Jacob Montes (Molenbeek), Luke Plange (Derby County)

EVERTON FC
Érkezett:
Vitalij Mikolenko (Dinamo Kijev, 23 500 000 euró), Nathan Patterson (Rangers, 14 000 000 euró), Dele Alli (Tottenham Hotspur, ingyen), Billy Crellin (Fleetwood Town)
Kölcsönbe: Anwar El Ghazi (Aston Villa), Donny van de Beek (Manchester United)
Távozott: Lucas Digne (Aston Villa, 30 000 000)

LEEDS UNITED
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:
Cody Drameh (Cardiff City)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Távozott: Filip Benkovic (Udinese, ingyen)

LIVERPOOL FC
Érkezett:
Luis Díaz (Porto, 45 000 000)
Kölcsönből vissza: Rhys Williams (Swansea)
Távozott:
Kölcsönbe: Nathaniel Phillips (Bournemouth), Neco Williams (Fulham)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Julián Álvarez (River Plate, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: Luka Ilics (Twente), Philippe Sandler (Troyes), Patrick Roberts (Troyes)
Távozott: Ferran Torres (Barcelona, 55 000 000), Patrick Roberts (Sunderland, ingyen), Luka Ilics (Troyes)
Kölcsönbe:
Julián Álvarez (River Plate)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza:
Tahith Chong (Birmingham City), Axel Tuanzebe (Aston Villa)
Távozott:
Kölcsönbe: Axel Tuanzebe (Napoli, 600 000 euró), Anthony Martial (Sevilla), Amad Diallo (Rangers), Donny van de Beek (Everton)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kieran Trippier (Atlético Madrid, 13 330 000), Chris Wood (Burnley, 30 000 000), Bruno Guimaraes (Lyon, 41 200 000), Dan Burn (Brighton, 15 000 000)
Kölcsönbe: Matt Targett (Aston Villa)
Kölcsönből vissza:
Jake Turner (Colchester United), Matty Longstaff (Aberdeen)
Távozott:
Kölcsönbe: Freddie Woodman (Bournemouth), Jeff Hendrick (Queens Park), Matty Longstaff (Mansfield Town)

NORWICH CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Onel Hernández (Middlesbrough), Josh Martin (MK Dons), Sebastian Soto (Porto), Jordan Hugill (West Bromwich)
Távozott:
Kölcsönbe: Bali Mumba (Peterborough), Onel Hernández (Birmingham City), Rocky Bushiri (Hibernian), Josh Martin (Doncaster), Sebastian Soto (Livingston), Jordan Hugill (Cardiff City), Todd Cantwell (Bournemouth)

SOUTHAMPTON FC
Érkezett:
Willy Caballero (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Dan N'Lundulu (Lincoln City)
Távozott: Sam McQueen (visszavonult)
Kölcsönbe: Dan N'Lundulu (Cheltenham)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Rodrigo Bentancur (Juventus, 19 000 000)
Kölcsönbe: Dejan Kulusevski (Juventus, 10 000 000)

Kölcsönből vissza: Alfie Whiteman (Degerfors)
Távozott: Dele Alli (Everton, ingyen)
Kölcsönbe: Jack Clarke (Sunderland), Tanguy Ndombélé (Lyon, 1 420 000), Bryan Gil (Valencia), Giovani Lo Celso (Villarreal)

WATFORD FC
Érkezett:
Maduka Okoye (Sparta Rotterdam, 5 000 000 euró), Hassane Kamara (Nice, 4 000 000), Yaser Asprilla (Envigado, 3 000 000), Nicolas N'Koulou (egyesület nélküli), Edo Kayembe (Eupen, 4 700 000), Samir (Udinese, 5 000 000), Samuel Kalu (Bordeaux, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Pontus Dahlberg (Doncaster), Domingos Quina (Fulham)
Távozott:
Kölcsönbe: Maduka Okoye (Sparta Rotterdam), Pontus Dahlberg (Gillingham), Domingos Quina (Barnsley)

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Frederik Alves (Sunderland), Conor Coventry (Peterborough)
Távozott: Frederik Alves (Bröndby, 1 000 000)
Kölcsönbe: Conor Coventry (MK Dons)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Kavabe Hajao (Grasshoppers, 600 000), Chiquinho (Estoril Praia, 3 500 000), Dzsong Szang Bin (Szuvon Bluewings, 1 200 000)
Kölcsönből vissza:
Leonardo Campana (Grasshoppers), Matija Szarkics (Birmingham City)
Távozott: Oskar Buur (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:
Toti Gomes (Grasshoppers), Leonardo Campana (Miami FC), Kavabe Hajao (Grasshoppers), Adama Traoré (Barcelona), Dzsong Szang Bin (Grasshoppers), Bruno Jordao (Grasshoppers), Louie Moulden (Ebbsfleet United)

Vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásai, lezárva hétfőn.

A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik