MU: CR-rel együtt debütált, most, 40 évesen visszavonult

Vágólapra másolva!
2021.09.11. 11:38
null
Eric Djemba-Djemba ünnepli a háttérben Cristiano Ronaldo gólját (Fotó: Getty Images)
Azon a hétvégén, amikor Cristiano Ronaldo tizenkét év után visszatérhet a Manchester United labdarúgócsapatába, bejelentette visszavonulását Eric Djemba-Djemba, aki 2003 augusztusában a portugál klasszissal együtt mutatkozott be a Premier League-ben.

 

2003. augusztus 16-án a Manchester United a Bolton Wandererst fogadta a Premier League első fordulójában. A „vörös ördögök” a 61. percben – Ryan Giggs góljával – 1–0-ra vezettek, amikor Nicky Butt helyére beállt Cristiano Ronaldo. Öt perccel később bemutatkozott a Nantes-tól 3.5 millió fontért megvásárolt, Roy Keane utódjának szánt Eric Djemba-Djemba is, ő egy bizonyos Ole Gunnar Solskjaert váltott. A találkozót az MU végül 4–0-ra nyerte meg (Giggs második gólja után betalált még Paul Scholes és Ruud van Nistelrooy is).

CR és Djemba-Djemba pályafutása a közös debütálás után teljesen másik irányba haladt tovább: amíg a portugál tehetség (azóta már világsztár) sikert sikerre halmozott, addig a kameruni középpályás másfél év után, 2005 januárjában távozott az Old Traffordról, és 1.5 millió fontért az Aston Villához igazolt.

„Nagyon nehéz volt elhagynom a Manchester Unitedet, még a mentális egészségemre is kihatott. A United a második családom volt, azért mentem el, mert nem játszottam eleget. Nagyobb szerepet is betölthettem volna a klubban, ha több játékidőt kapok, de ilyen az élet. Ma boldog ember vagyok, Sir Alex Fergusonnak pedig mindennap köszönetet mondanék, mert megváltoztatta az életemet” – idézi Djemba-Djembát a Daily Star.

A stoplist 40 éves korában szögre akasztó, 34-szeres kameruni válogatott futballistának 2016 óta nem volt csapata, de hivatalosan csak most jelentette be a visszavonulását. Miután távozott Angliából, Djemba-Djemba játszott Katarban, Izraelben, Szerbiában, Skóciában, Indiában (Koman Vladimir új klubjánál, a Chennaiyin FC-nél), Indonéziában és a svájci ötödosztályban is. Pályafutása legsikeresebb időszakát Vadócz Krisztián korábbi dán együttesénél, az Odensénél töltötte el, amelynél négy év alatt csaknem 130 meccsen szerepelt.

„Van egy akadémiám Kamerunban, a visszavonulásom után arra koncentrálok majd, hogy fiatal játékosoknak segítsek profi labdarúgóvá válni, és hogy tanácsot adjak nekik, hogyan lehetnek sikeresek futballistaként” – mondta Djemba-Djemba, aki a Manchester Unitedben összesen 39 tétmérkőzésen lépett pályára, ezeken két gólt szerzett és három gólpasszt adott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik