„Mit tudhatnak a nők a lesről?” és n...erezés: a köpő Carragher „nagy elődei”

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2018.03.13. 16:30
null
Jamie Carragher elvesztette a fejét – de elveszti-e az állását? (Fotó: AFP)
Egyelőre nem tudni, elbocsátja-e a Sky Sports Jamie Carraghert, a Liverpool exvédőjét, aki egy őt a Manchester United–Liverpool rangadó végeredményével „húzó” MU-drukker felé köpött, ám annak 14 éves lányát találta el. Az angol televíziós csatornáknak nem először okoz fejfájást hasonló eset. Kérdés, belefér-e Carraghernek ez az incidens: ugyan kifejezetten népszerű szakkommentátorról van szó, ám Angliában rengeteg neves volt játékos „áll sorba” egy-egy szakértői pozícióért, és már egy botlás is súlyos következményekkel járhat. Bajba kerülő elődeiről a The Sun, a The Telegraph és korábban a The Guardian is közölt összeállítást – erős lista következik.

EGY KÖPÉS ÉS UTÓÉLETE: JAMIE CARRAGHER

Mit tett? Leköpte autójából az őt provokáló Manchester United-drukker lányát, aki az első utasülésen ült. A sofőr apuka az MU Liverpool elleni 2–1-es győzelmével heccelte Carraghert.

Mi történt ezután? Carragher elnézést kért előbb nyilvánosan, közösségi csatornáin, majd telefonon a családtól is. A dán TV3 Sport csatorna, amely ugyancsak szakkommentátorként alkalmazza az egykori Liverpool-védőt, levette a Manchester United–Sevilla BL-mérkőzésről, és magyarázatot vár. A „Carrát” állandó szakkommentátorként foglalkoztató Sky Sports felfüggesztette az incidens miatt, és kivizsgálja az ügyet. Még nem tudni, hogy a köpés Carragher állásába kerül-e – azért is fejfájást okozhat a Sky Sportsnak az ügy, mert az egyik legnépszerűbb szakértőjéről van szó.

„Szégyenfolt ez rajtam, és ezt el kell fogadnom. Ha bármely más személytől láttam volna azt, amit tettem, nem maradtam volna csendben, elítéltem volna. A köpés teljesen elfogadhatatlan dolog, attól függetlenül, hogy mi történt előtte. Elvesztettem a fejemet, és a dühöm az engem filmező férfira irányult. Tudtam, hogy van még valaki az autóban, azt is láttam, hogy nő, de azt nem érzékeltem, hogy egy fiatal lányról van szó. Amit tettem, nem elfogadható. Helytelen dolgot követtem el, és vállalnom kell a következményeit” – reagált a BBC-nek Carragher.

A NIGGEREZÉST NEM TOLERÁLTÁK: RON ATKINSON

Mit tett? „Big Ron”, azaz Ron Atkinson Sir Alex Ferguson elődje volt a Manchester United kispadján, de a futballszurkolók (főleg itthon) szakkommentátorként talán többet hallottak róla. Atkinson az ITV első számú szakkommentátora volt, egészen addig, míg 2004-ben bekapcsolva nem maradt a mikrofonja. „Big Ron” a Chelsea francia középhátvédjére, Marcel Desailly-ra tett bárdolatlan kijelentést („...ő az, amit bizonyos iskolákban egy kib.szott lusta, ostoba niggernek hívnak”), amely kiment a Közel-Keletre sugárzott adásba.

Mi történt ezután? Atkinson leköszönt a pozíciójáról, közös megegyezéssel felhagyott a The Guardiannek írt rovatával is. Egy rádiós dokumentumműsort, amelyben központi szerepe volt, nem engedett adásba a BBC. Azóta visszatért szakkommentátorként, többek között az MUTV-nek dolgozik.

„MIT TUDHATNAK A NŐK A LESSZABÁLYRÓL?”: ANDY GRAY ÉS RICHARD KEYS

Mit tettek? A Sky Sports kommentátorpárosából Andy Grayt ismerhetik jobban a magyar olvasók, hiszen ő volt a FIFA-játékok szakkommentátora a legendás John Motson mellett. Partnerének, Richard Keysnek már volt korábban egy őszinte, viszont munkáltatói által nem tolerált megnyilvánulása („Ostoba kis pálya, hülye meccs, húzzatok a p.csába!” – fejezte be egy feröeri–skót mérkőzés közvetítését, amikor azt hitte, már nem él a vonal), de ezt még megúszta, viszont egy szexista megjegyzés már az állásába került. 2011-ben a két kommentátor a női asszisztens Sian Masseyre tett megjegyzéseket adáson kívül. Keys az „egész csinos kis husi” kiszólással illette, míg Gray azt kérdezte, „mit tudhatnak a nők a lesszabályról?”.

Mi történt ezután? Más, hasonló megjegyzések is előkerültek, mire a Sky ajtót mutatott Grayéknek (Grayt kirúgták, Keys magától ment). A katari beIN Sports mindkettejüket alkalmazta az eset után, és pár éven belül az angol televíziós életbe is visszatérhettek.

VAN, AMIVEL NEM VICCELÜNK: GRAHAM RICHARDS ÉS CHRIS PRICE

Mit tettek? Mindkét kommentátornak egy rendkívül rosszul időzített és ízléstelen „aviatikai” tréfa okozta a végzetét. A kelet-midlandsi meccseket a BBC Radiónak tudósító Graham Richards a Leicester City játékosára, Brian Deane-re annyit mondott: „Úgy esett össze, mint a World Trade Center, bár annyira nem látványosan.” Tette mindezt a WTC-tragédia első évfordulóján... Chris Price, a BBC Radio Manchester kommentátora a Bradford–Rochdale mérkőzésen azzal állt elő, hogy a Rochdale „több lyukat üt a Bradford védelmén, mint egy spanyol repülő”. Egy héttel azelőtt egy spanyol utasszállító katasztrófája 153 emberéletet követelt.

Mi történt ezután? Richards hamarosan visszavonult, bár néha még ma is szerepel helyi műsorokban vendégként. A szabadúszó Price közreműködésére a továbbiakban nem tartott igényt a BBC.

A JEGYEKKEL TRÜKKÖZŐ: ROBBIE EARLE

Mit tett? Az éppen az ITV-nek dolgozó Robbie Earle 2010-ben szerzett egy rakás tiszteletjegyet barátainak és családtagjainak a Hollandia–Dánia vb-mérkőzésre. Azzal a lendülettel nagylelkűen továbbpasszolta őket egy barátjának, aki eladta az összeset a Bavaria Brewerynek, a sörgyár pedig gerillamarketingre használta fel a belépőket, súlyosan megsértve a FIFA szabályait.

Mi történt ezután? Az ITV megszüntette Earle évi 150 000 fontot biztosító szakkommentátori szerződését. Ami azt illeti, Earle még olcsón megúszta, mert nem pénzért adta tovább a jegyeket – az akár börtönt is jelenthetett volna. Az egykori játékos később a Portland Timbers meccsein működött közre szakértőként, majd az NBC Premier League-közvetítései adtak neki új lehetőséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik