FFT: mi lett volna, ha Beckham 2003-ban a Barcába szerződik?

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2020.03.20. 17:01
null
Az angol sztárról lemaradó katalán gárda végül Ronaldinhóval „vigasztalódott”
Tizenhét évvel ezelőtt David Beckham kis híján a Barcelona játékosa lett, de végül a Real Madridba szerződött, a katalánok pedig Ronaldinhóval „vigasztalódtak”. A brit FourFourTwo szakírója elemzi, mennyire másként alakult volna a Barca története, ha 2003 nyarán Beckhamre építik a jövőt.

 

Sir Alex Ferguson menedzser és David Beckham között a jó ideje tartó feszültség 2003-ban jutott töréspontra a Manchester Unitedben. Jóval azelőtt, hogy a skót szakember által elrúgott cipő a szeme fölött eltalálta az angol klasszist, Ferguson már gyakran kritizálta sztárjátékosa hozzáállását. Volt például olyan csapattalálkozó, amelyre a labdarúgó azért nem ment el, mert épp akkor leplezte le a sajtó előtt az új hajviseletét. A felek egy idő után már képtelenek voltak értelmesen tárgyalni a folytatásról, így a menedzser 2003-ban eldöntötte: megválik klasszis játékosától.

A többi már történelem: Beckham a Real Madrid „galaktikusaihoz” csatlakozott, egyértelműen üzleti döntést hozva ezzel. Az más kérdés, hogy a futballista szakmailag sikerrel járt-e Spanyolországban, de nagyon beleillett a képbe. Florentino Pérez madridi klubelnök nem is találhatott volna ideálisabb karaktert a cirkuszába. Beckham szerződtetése tökéletesen jelképezte Pérez üzleti gondolkodásmódját.

A Barcelona 2003-as elnökválasztásának nyertese, Joan Laporta – Pérezhez hasonlóan – elsősorban üzleti megfontolásból akarta szerződtetni, de ha sikerült volna, az valószínűleg nagy akadályt jelentett volna a klub jövőbeli fejlődése előtt. Kétségtelen, hogy új kereskedelmi piacokat nyitott volna meg, de többet lehetett volna bukni a réven, mint nyerni a vámon. A Marca által készített 2017-es interjúban Laporta feltárta, mennyire komoly volt részükről az érdeklődés. Valós esélye volt annak, hogy Beckham Barca-játékos lesz.

„Elöl Ronaldinho és Henry, mögöttük Beckham. Ez volt az elképzelésünk. A United azt mondta nekünk, hogy ideadják, ha megnyerjük az elnökválasztást
– fogalmazott Laporta. – De megtévesztettek minket, és végül aláírt a Madridba. Találkoztunk a Heathrow repülőtéren, és aláírtunk egy dokumentumot, amely kimondta, hogy nekünk adják el, ha sikerül megállapodnunk az ügynökével is. Ennek ellenére nem sikerült. Nizzába ment, és gondolkodási időt kért. De egy idő után belefáradtunk a várakozásba, és inkább Ronaldinhót szerződtettük.”

Beckham döntése mindkét klub fejlődését nagyban befolyásolta, alakította. A FourFourTwo brit honlapján Seb Stafford-Bloor szakíró elemzi, hogyan.

A cikk elolvasható magyarul is, a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik