Alex Ferguson: a Zaha minden előtt?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.15. 14:43
null
Zahát több angol klub is szeretné
Elérkeztünk az év azon szakához, amikor a nemzetközi futballvilágban az ősszel mellőzött labdarúgók felveszik fényes-szűk, szőrmés-süsüs dzsekijüket, beugranak a térdig érő ülepű pamutnaciba, majd a télen használatos terepjáróba, és felkeresik ügynöküket, hogy kéz a kézben – bankszámla az alszámlában – új kenyéradót találjanak. Gyermekkoromban is erről a csapatról álmodtam; Itt végre bizonyítom képességeimet; Az új edző bizalmával irány a válogatott; A régi helyemen nem kaptam lehetőséget, pedig...; Egy ilyen játékosért nem pénz a heti negyvenezer euró; Ez az üzlet megér önöknek kétszázezer euró megbonyolítási díjat; A nyáron majd új klubot húzunk le – öveket bekapcsolni, ingerszintet levinni, belecsapunk idén is az átigazolási lecsóba! Ismét az angolok vannak terítéken.

Az elmúlt hét napban nem tagadta meg önmagát a Premier League, hiszen messze itt adták ki a legtöbb pénzt új arcokra (a brazil plasztikai sebészetek mellett). A legtöbbet érdekes módon a Sunderland költötte: 4.7 millió eurót fizettek a „fekete macskák" a sokszoros francia U-válogatott szűrőért, Alfred N'Diayéért. A 22 éves labdarúgó a Bursasportól érkezett, korábban a Nancyt szolgálta.

Egyébként a walesi David Vaughant vagy az angol Jack Colbacket „túrhatja ki" a kezdőből, de nem tudni, mi lesz az új fiúval, ha felépül a jelenleg sérült csapatkapitány, Lee Cattermole. Nemsokára érkezhet viszont elé(jük) a Toulouse középső középpályása, Moussa Sissoko, akinek a nyáron lejár a szerződése, így a francia válogatott játékos most fogja megalapozni családja milliomoslétét a következő pár évtizedre. A Közel-Kelettel mindig is jó kapcsolatot ápoló klub kölcsönvette az al-Hilaltól a szenegáli védőt, Kader Manganét (az anderlechtes Juhász Roland helyett, úgymond), őt hamarosan követheti a Perszepolisztól az iráni középcsatár, Karim Anszarifard.

A másodosztályú Hull City nem sajnálja a pénzt a feljutásért, megvette a középpályás David Meylert éppen a Sunderlandtől, 1.8 millió euróért, a szintén ír, balszélső Robbie Bradyt pedig a Manchester Unitedtől, 2.5 millióért. A Reading is talált némi pénzt a bankszámla alján, emígyen érkezett a rutinos és sokoldalú ír védő, Stephen Kelly a Fulhamtől, 1.5 millióért.

Ígéreteinknek megfelelően ma Manchesterben nézünk körül bővebben, kezdjük az Uniteddel! Ahogyan azt már a múlt héten is megfigyelhették, Sir Alex Ferguson több, már felnőttválogatott fiatalt is eladott több-kevesebb pénzért, lásd táblázatunkat, a legújabb kiszemelt pedig a felénk kevésbé ismert jobbszélső, Wilfried Zaha a Crystal Palace-tól. Iránta azonban az Arsenal is érdeklődik, és gyanúnk szerint mindkét helyen Theo Walcott-helyettesként számolnának vele, ő ugyanis még mindig nem hosszabbított az „ágyúsokkal", s erősen csábítja a Chelsea mellett az MU is.

Ferguson is felfigyelt a Rayo Vallecano húszéves brazil ékére, Leo Baptistaóra, legalábbis a spanyol AS szerint, de ha már médiázunk, az angol SkySports úgy tudja, hogy a norvég középső védő, Vegard Forren (Molde) lehet Rio Ferdinand utóda a keretben (a norvég TV2 értesülései szerint a bekk a Liverpoolé lesz), ellenben a Gazzetta dello Sport a torinói Angelo Ogbonnára teszi a tétjeit ez ügyben. A német DPA arról számolt be, hogy a hamburgi serdülő védő, a mindössze 16 éves Jonathan Tah is a derék skót látókörébe került, a metro.co.uk pedig esküszik arra, hogy a Tah-nál egy évvel fiatalabb firenzei középpályás, Luzayadio Bangu is Manchesterbe költözhet mostanában, természetesen a szüleivel együtt.

Akivel rövid távon nagyon jól járna az MU, az a Chelsea-től elvágyódó Frank Lampard, aki a képességeivel 36 évesen is hátára tudja venni csapatát olykor-olykor (lásd még: Paul Scholes). A felsoroltak közül a legdrágább Zaha, akit 15 millió körül lehet megszerezni – érdekes módon állítólag a Dortmund remek támadója, Robert Lewandowski a nyártól kevesebbért igazolhat az MU-hoz. Érkezhet biztonsági okból még egy kapus a David de Gea, Anders Lindegaard kettőshöz: kora télen a Stoke City Asmir Begovica, a minap pedig a Galatasaray Fernando Muslerája volt ezzel várandós. Zárjuk klubvizitünket az egyre soványabban egyre ijesztőbben kinéző, amúgy örökifjú Ryan Giggsszel, aki még mindig nem döntötte el, hogy hosszabbít-e a szezon végén.

Nem vett még senkit sem a Manchester City, bár Roberto Mancini szereti a végére tartogatni a költekezéseket mostanában. Inkább távozókról hallani (Kolo Touré, Joleon Lescott, Edin Dzeko, előbbi kettő kapcsán felröppentek a hírek a dortmundi Mats Hummels és a párizsi Mamadou Sakho esetleges érkezéséről); meglehet, Mario Balotellit már régen eladta a klub, csak senki sem merte még megmondani neki...

Felépült viszont az „ezer éve" sérült reménység, a svéd támadó, John Guidetti, és a klub döbbenetes módon azon dolgozik, hogy két saját nevelésű fiatalt (Greg Leigh, Adam Drury) hosszú távra magához kössön. Szeretnénk felhívni a nyájas olvasó figyelmét arra, hogy elkezdődtek a szerződéshosszabbítási tárgyalások Carlos Tévezzel, azaz készüljünk fel arra, hogy egymásnak merőben ellentétes nyilatkozatok fognak napvilágot látni a közeljövőben, mert késhegyre menő harc folyik majd minden egyes nyamvadt fontmillióért, s ennek során a felek a médiát is be fogják vetni.

Zárjuk sorainkat azzal a Pierre-Emerick Aubameyanggal, aki a Milan hatalmas tehetségeként indult pár éve, aztán már-már elkallódott, ám most annyira magához tért a 23 esztendős gaboni-francia ék a St.-Étienne soraiban, hogy a City mellett a United is kivetette rá a hálóját – de meglehet, a csatárhiányban szenvedő Newcastle United lesz a nevető, pontosabban fizető harmadik. Ehhez azonban a Marseille-nek és Loic Rémy ügynökségének is lehet pár szava, de ez már egy jövő heti történet...

WILFRIED ZAHA LEGSZEBB TALÁLATAI

ANGOL PREMIER LEAGUE – ÁTIGAZOLÁSOK 2013 TELÉN
ARSENAL
Érkezett: Chuks Aneke (kölcsönből vissza, Crewe), Emmanuel Frimpong (kv., Charlton), Craig Eastmond (kv., Colchester)
Távozott: Johan Djourou (kölcsönbe, Hannover), Maruan Samah (k., West Ham)
ASTON VILLA
Érkezett: Alan Hutton (kv., Nottingham), Stephen Warnock (kv., Bolton)
Távozott:
CHELSEA
Érkezett: Sam Walker (kv., Bristol Rovers), Josszi Benajun (kv., West Ham), Patrick Bamford (kv., Milton Keynes), Wallace (Fluminense, 5.400.000 euró), Demba Ba (Newcastle United, 8.500.000), Matej Delac (kv., Guimaraes), Todd Kane (kv., Preston)
Távozott: Wallace (k., Fluminense, ingyen), Daniel Sturridge (Liverpool,15.000.000), Matej Delac (k., Inter Zapresic), Todd Kane (k., Blackburn Rovers), Sam Walker (k., Colchester)
EVERTON
Érkezett: Jake Bidwell (kv., Brentford)
Távozott: Ross Barkley (k., Leeds)
FULHAM
Érkezett: Marcus Bettinelli (kv., Dartford), Alex Smith (kv., Leyton Orient), Marcello Trotta (kv., Brentford), Richard Peniket (kv., Kidderminster), Corey Gameiro (kv., FC Eindhoven), David Stockdale (kv., Hull), Chris David (Twente II), Marcello Trotta (kv., Brentford)
Távozott: Mickaël Tavares (szerződése lejárt), Stephen Kelly (Reading, 1.500.000)
LIVERPOOL
Érkezett: Danny Wilson (kv., Bristol City), Daniel Sturridge (Chelsea, 15.000.000), Adam Morgan (kv., Rotherham)
Távozott: Adam Morgan (k., Rotherham), Joe Cole (West Ham, i.), Nuri Sahin (kv., Real Madrid)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Harry Bunn (kv., Crewe), Jérémy Hélan (kv., Sheffield Wednesday), Reece Wabara (kv., Oldham), Ryan McGivern (kv., Hibernian), Dedryck Boyata (kv., Twente), Harry Bunn (kv., Crewe)
Távozott: Gunnar Nielsen (szerződése lejárt), Alex Nimely (k., Crystal Palace), Adam Drury (k., Burton)
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Michael Keane (kv., Leicester), Jesse Lingard (kv., Leicester), Joshua King (kv., Blackburn), Ben Amos (kv., Hull), Robbie Brady (kv., Hull), Reece Brown (kv., Coventry)
Távozott: Bebé (kv., Rio Ave), Ángelo Henríquez (kv., Wigan), Joshua King (Blackburn, 1.230.000), Scott Wootton (k., Peterborough), Robbie Brady (Hull, 2.500.000)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Curtis Good (kv., Bradford), Jonathan Hooper (kv., Darlington), Marcus Maddison (kv., Blyth Spartans), Mathieu Debuchy (Lille, 6.200.000)
Távozott: Jonathan Hooper (Workington, i.), Demba Ba (Chelsea, 8.500.000), Conor Newton (St. Mirren, k.)
NORWICH CITY
Érkezett: Tom Adeyemi (kv., Brentford), Chris Martin (kv., Swindon), Simon Lappin (kv., Cardiff), Jacob Butterfield (kv., Bolton), Korey Smith (kv., Yeovil), Elliott Ward (kv., Nottingham)
Távozott:
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Jay Bothroyd (kv., Sheffield Wednesday), D. J. Campbell (kv., Ipswich), Bruno Andrade (kv., Wycombe), Ángelo Balanta (kv., Milton Keynes), Troy Hewitt (kv., Bury), Tal Ben Haim (egyesület nélküli), Rob Hulse (kv., Charlton), Tom Hitchcock (kv., Bristol Rovers), Michael Harriman (kv., Wycombe)
Távozott: Tom Hitchcock (k., Bristol Rovers), Michael Harriman (k., Wycombe), Kieron Dyer (szf.)
READING
Érkezett: Gozie Ugwu (kv., Yeovil), Michael Hector (kv., Aldershot), Angus MacDonald (kv., Torquay), Jake Taylor (kv., Cheltenham), Lawson D’Ath (kv., Cheltenham), Daniel Carrico (Sporting CP, 750.000), Karl Sheppard (kv., Accrington), Simon Church (kv., Huddersfield), Dominic Samuel (kv., Colchester), Stephen Kelly (Fulham, 1.500.000), Hope Akpan (Crawley, 370.000)
Távozott: Dominic Samuel (kv., Colchester)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Lee Barnard (kv., Bournemouth), Danny Seaborne (kv., Charlton), Alberto Seidi (kv., Aldershot)
Távozott: Sam Hoskins (k., Stevenage), Ryan Dickson (k., Bradford)
STOKE CITY
Érkezett: Ryan Brunt (kv., Leyton), Jermaine Pennant (kv., Wolverhampton), Mamady Sidibé (kv., Sheffield Wednesday), Florent Cuvelier (kv., Walsall), Matthew Lund (kv., Bristol Rovers), Michael Tonge (kv., Leeds), Danny Higginbotham (kv., Ipswich)
Távozott: Danny Higginbotham (Sheffield United, i.), Diego Arismendi (szl.), Michael Tonge (Leeds)
SUNDERLAND
Érkezett: Blair Adams (kv., Coventry), David Meyler (kv., Hull), Alfred N'Diaye (Bursaspor, 4.700.000), Kader Mangane (al-Hilal, k.)
Távozott: Dzsi Dong Von (k., Augsburg, 50.000), David Meyler (Hull, 1.800.000)
SWANSEA CITY
Érkezett: Alan Tate (kv., Leeds), Daniel Alfei (kv., Wrexham), Curtis Obeng (kv., Fleetwood)
Távozott:
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Jermaine Jenas (kv., Nottingham), Adam Smith (kv., Millwall), John Bostock (kv., Swindon), David Bentley (kv., FK Rosztov), Ezekiel Fryers (Standard Liege, 3.500.000)
Távozott: Carlo Cudicini (Los Angeles Galaxy, i.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Scott Allan (kv.,Portsmouth), Sam Mantom (kv., Walsall), Jerome Thomas (kv., Leeds), Donervon Daniels (kv., Tranmere), Saido Berahino (kv., Peterborough), Chris Wood (kv., Millwall), George Thorne (kv., Peterborough)
Távozott: Chris Wood (Leicester, 1.125.000), Gonzalo Jara (k., Nottingham)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Stephen Henderson (kv., Ipswich), Daniel Potts (kv., Colchester), Declan Hunt (kv., Braintree), Sean Maguire (Waterford), Joe Cole (Liverpool), Maruan Samah (k., Arsenal), Wellington Paulista (k., Cruzeiro)
Távozott: Josszi Benajun (kv., Chelsea)
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Jordan Mustoe (kv., Morecambe), Rob Kiernan (kv., Brentford), Róger Espinoza (Sporting Kansas City, i.), Ángelo Henríquez (k., Manchester United)
Távozott:
vastaggal az elmúlt hét napban történt igazolások
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik