Félig beváltott ígéret – az Arsenalnál magára talált a norvég csodagyerek

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.10.16. 11:24
null
Nehezen indult be a karrierje, de ma már a 23 éves Martin Ödegaard az angol listavezető Arsenal egyik legjobbja (Fotók: AFP, Getty Images)
A már 15 esztendősen szupersztárnak tartott Martin Ödegaard pályafutása igazi hullámvasút, de bármekkorát is zuhant, mindig talpra tudott állni. Huszonhárom évesen, úgy tűnik, megtalálta a helyét az Arsenalban.
NÉVJEGY: MARTIN ÖDEGAARD
Született: 1998. december 13., Drammen
Nemzetisége: norvég
Sportága: labdarúgás
Posztja: középpályás
Válogatottsága/góljai: 45/2
Klubjai: Strömsgodset (norvég, 2014-2015), Real Madrid (spanyol, 2015-2021), Heerenveen (holland, 2017-2018 - kölcsönben), Vitesse (holland, 2018-2019 - kölcsönben), Real Sociedad (spanyol, 2019-2020 - kölcsönben), Arsenal (angol, 2021- kölcsönben), Arsenal (angol, 2021-)
Kiemelkedő eredményei: európai Szuperkupa-győztes (2017), Spanyol Kupa-győztes (2021)

Kevés balszerencsésebb futballista van Martin Ödegaardnál.

Norvégia unalmas, hideg és szürke részéről, az Oslo melletti Drammenből származik, gyerekként három testvére mellett egy perc nyugta nem volt. Amint megtanult járni, édesapja a futball felé terelte, még műfüves futballpályát is építtetett, hogy az iskolaidő letelte után napestig ott gyakoroljon. A Strömsgodset utánpótlásában alig volt ideje kibontakozni, a szerepeltetésében üzleti lehetőséget látó sportvezetők már 15 éves korában felvitték a norvég élvonal bajnoki címvédőjének felnőttkeretébe. Első éve fiatal korához képest remekül sikerült, támadó középpályásként gólokkal, gólpasszokkal segítette csapatát, ám ahelyett, hogy fejlődése érdekében további éveket töltött volna hazájában, a klub a gyors pénzszerzés reményében kiárusította a Real Madridnak.

A spanyol álmok viszonylag hamar rémálommá váltak. Martin Ödegaard hiába edzett időnként az első csapat futballistáival, játéklehetőséget a Real Madrid Castillában kapott, Carlo Ancelotti mindössze az utolsó, tét nélküli spanyol bajnokin cserélte be – mutatóba. Nem nevezte a Bajnokok Ligájában szereplő keretbe sem, így a királyi gárda történelmi, tizedik BEK-/BL-győzelméből sem vehette ki a részét. Ami ennél is fájóbb lehet neki, az azóta elnyert trófeákhoz sem volt semmi köze. Látható fejlődése ellenére ugyanis az első csapatnál Rafael Benítez, Zinédine Zidane, Julen Lopetegui és Santiago Solari sem számított rá, ahelyett, hogy megpróbálták volna beépíteni az első csapatba, állandóan kölcsönadták. A spanyol élvonal helyett így évekig Hollandiában, a Heerenveennél és a Vitesse-nél kellett szerepelnie, 2019 nyaráig várt arra, hogy visszatérhessen a La Ligába, igaz, a Real Madrid helyett a Real Sociedad hívta. A San Sebastián-i klubban végre topbajnokságban is letehette a névjegyét, Spanyol Kupa-döntőbe segítette az együttest, ám az Athletic Bilbao elleni mérkőzésen már nem léphetett pályára, mivel a finálét a koronavírus-járvány miatt 2021 áprilisára halasztották, és akkor már Ödegaard újabb kölcsönszerződés keretében az Arsenalban futballozott.

45-ször szerepelt a norvég válogatottban
45-ször szerepelt a norvég válogatottban


„Jobban tenné, ha még legalább egy évet maradna a Real Sociedadnál. Madridba csak akkor kellene visszatérnie, ha hosszú távon kezdőjátékosként számolnak vele, a bizonytalanság árt a karrierjének” – ajánlotta neki a Marca hasábjain 2020 februárjában a Real korábbi edzője, Jorge Valdano, ám nem volt mit tenni. Klubja visszahívta, fél évig magánál tartotta, miközben alig adott neki játéklehetőséget, majd elengedte az Arsenalhoz.

Mindeközben a norvég válogatottban sem kísérte sok siker a pályafutását. Középpályásként hiába tartozik a világ élvonalához, gyenge csapattársakkal körbevéve sokáig sikertelenségre volt ítélve. Európa-bajnokságon és vb-n sem szerepelt még, a 2016-os kontinensviadal pótselejtezőjén Magyarország ellen maradt alul (a Groupama Arénában játszott visszavágón 45 percet kapott), a 2020-as Eb pótselejtezőjén Szerbia ellen esett ki hazája nemzeti együttesével. Mivel Erling Haaland a csapattársa, lehetséges, hogy a jövőben eredményesebb lesz Norvégiával, ám az idei Nemzetek Ligája-szereplés (a B-ligából nem sikerült feljutni) egyelőre nem ezt vetíti előre.




Kevés szerencsésebb futballista van Martin Ödegaardnál.

A hegyekkel, fjordokkal övezett, színes házakkal tarkított norvég városban, Drammenben született és nőtt fel, ruhabizniszben sikeres szülei kényelmes életet biztosítottak neki és három testvérének. Édesapja a helyi gyerekek képzésével foglalkozó klubnak még műfüves pályát is építtetett, hogy a futballért kiskorától rajongó Martin minél hamarabb a legjobb körülmények között csiszolhassa tudását, és amint nyilvánvalóvá vált, hogy a tehetség szikrája bujkál benne, mindent megadott neki, hogy kibontakoztathassa tudását. Azt ugyan nem engedte, hogy fia elhanyagolja a tanulást, a Strömsgodset iskolaidőben tartott edzéseit nem látogathatta, de amint végzett, a futballon kívül mással nem kellett törődnie, estig szabadon gyakorolhatott a pályán. A Strömsgodsetnél mindenki tudta, ki ő, hiszen édesapja több mint egy évtizedet futballozott a klub színeiben, így egyenes volt az útja a felnőttcsapat keretéhez. Tizenöt évesen gólpasszal mutatkozott be az Aalesund elleni bajnokin (a találkozón a tízszeres magyar válogatott Kovács Péter is játszott a csapattársaként), első gólját egy hónapra rá szerezte, és még mindig nem töltötte be a tizenhatot, amikor az IK Start elleni 3–2-es győzelemből három gólpasszal vette ki a részét.

MARTIN ÖDEGAARD TELJESÍTMÉNYE SZÁMOKBAN
KLUB MÉRKŐZÉS GÓL GÓLPASSZ JÁTÉKPERC
Arsenal 70 12 8 5110
Real Madrid Castilla 62 5 8 4492
Heerenveen 43 3 5 3181
Vitesse 39 11 13 3286
Real Sociedad 36 7 9 2934
Strömsgodset 25 5 7 1503
Real Madrid 11 490


„Martin Ödegaard műfüvön nőtt fel, és ezen a játéktéren vitathatatlanul a világ legjobb játékosa – nyilatkozta róla a The Athleticnek a Strömsgodsetet abban az időben edző David Nielsen. – A legtöbb futballista füvön gyakorol, a műfüvet idegennek érzi, ő viszont tökélyre fejlesztette a tudását. Olyan jellegzetes passzokat adott, hogy ha nem láttam, kitől jött a labda, akkor is felismertem. Persze füvön is kitűnt, tizenöt évesen gond nélkül felvette az élvonal tempóját.”

A helyi sajtó rögtön kikiáltotta az új csodagyereknek, egyben Ole Gunnar Solskjaer utódjának, és a lelkesedés a nemzetközi klubok figyelmét is felkeltette. Szülei kapva kaptak a lehetőségen, hogy az Arsenal, a Bayern München, a Liverpool és a Real Madrid meghívásának eleget téve beutazzák fiukkal Európát, aki végül tizenhat évesen, nyolcmillió eurós szerződés keretében a királyi gárdához írt alá. Szinte a kezdetektől az első csapatnál edzett, a legnagyobb sztárok vették szárnyaik alá, és amikor május 23-án, az utolsó spanyol bajnoki mérkőzésen Cristiano Ronaldo cseréjeként fél órára pályára lépett a Real Madrid legfiatalabb játékosaként, joggal érezhette, hogy kivételes az élete.

A Real Madridban, Cristiano Ronaldót váltva
A Real Madridban, Cristiano Ronaldót váltva


A következő évben fejlődése felgyorsítása érdekében a második csapatnál, a Real Madrid Castillánál kapott rendszeres játéklehetőséget, 2017 januárjában pedig a holland élvonalban szereplő Heerenveenhez, másfél évre rá a Vitesse-hez igazolt, hogy a felnőttek között pallérozódjon. A hiányzó lépcsőfokok megmászása után a Real Sociedadhoz vezetett az útja, amelynél már kiforrott játékosként futballozott, és a Spanyol Kupa megnyerését követően nem volt kérdés, hogy visszatér a Real Madridhoz, amelyhez szerződése továbbra is kötötte. Amikor világossá vált, hogy Zinédine Zidane hosszú távon nem számol vele, a klub előbb kölcsönbe, majd 35 millió euró ellenében végleg elengedte az Arsenalhoz, amelyben Mikel Arteta mostanra megtalálta a helyét, és kiaknázza a képességeit. A londoniaknál betöltött szerepét jól mutatja, hogy – a norvég válogatotthoz hasonlóan – ő viseli a csapatkapitányi karszalagot. Játékstílusát sokan Kevin De Bruynééhez hasonlítják, és mivel még mindig csak 23 éves, pályafutásának java előtte áll.

„Amióta ő csapatkapitány, még többet dolgozik, és alázatosabban áll a futballhoz
– nyilatkozta róla Mikel Arteta a The Independent hasábjain. – Fiatal kora ellenére hatalmas a tapasztalata, a Real Madridnál belekóstolt mindenbe, ami a topfutballt jellemzi. A mérkőzéseken érezhető a jelenléte, rengeteget segít a csapatnak, már csak a góllövésben kell fejlődnie, hogy eljusson arra a szintre, amit fiatalon jövendöltek neki.”

Hogy Martin Ödegaard ezek után szerencsés vagy inkább balszerencsés?

Nézőpont kérdése.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 15-i lapszámában jelent meg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik