Duchatelet eladta, ma ő a világ legdrágább védője - de ki is Mangala?

Vágólapra másolva!
2014.08.13. 15:08
null
A Standard Liege korábbi védőjéért összesen közel 54 millió eurót fizetett a Manchester City (Fotó: Action Images)
Nem sokáig tartotta magát David Luiz mint minden idők legdrágább védője, bár az érte érkező 50 millió euróval így is a Chelsea kapta a legnagyobb összeget egy védőért egy átigazolás során. Hogy ez hogyan lehetséges? Mindjárt feloldjuk a rejtélyt.

Mint ismert, a Manchester City a Porto 23 éves középhátvédjével, Eliaquim Mangalával erősítette meg a hét elején a keretét.

A 23 éves játékos háromszor már magára ölthette a francia válogatott mezét, de azt túlzás lenne állítani, hogy az ő nevétől lett volna hangos a nemzetközi sportsajtó, és bár Didier Deschamps szövetségi kapitány kivitte a brazíliai világbajnokságra, ott egy percet sem játszott.

De ki is Mangala?

1991-ben a Párizs külvárosának számító Colombes-ban látta meg a napvilágot, de ötéves korában Belgiumba költöztek, a francia nyelvterületű Namur városába. Még ugyanekkor játékra jelentkezett a helyei AC Lustinnél, majd hat évvel később a Wépion közeli CS Wépionnais-hez került. 2004-ben a város legnagyobb csapatához, az UR Namurhöz csatlakozott, és gyorsan jó benyomást tett az együttesre.

A Namurnél töltött időszakában még támadóként hívta fel magára a Standard Liege figyelmét, amellyel 2007-ben hároméves ifjúsági szerződésben állapodott meg. Mangala a 2007–2008-as szezonban csatlakozott a Standardhoz, amelynél először az U17-es csapatban számítottak rá, méghozzá éles váltásként a balhátvéd posztján. 2008 januárjában kiemelkedő teljesítményének köszönhetően már az U19-esek között játszott, de már a védelem közepén, majd néhány alkalommal az U21-es gárdához is felhívták.



A 2008–2009-es szezonban megkapta a lehetőséget, hogy a felnőttcsapattal eddzen és szerepeljen. 2008. október 23-án megkötötte első profi szerződését, ötéves egyezséget kötött a klubbal, és november 9-én bemutatkozott a belga élvonalban. Ebben a szezonban 11 bajnokin szerepelt a liege-ieknél, a következő idényben pedig már kezdőnek számított, és a BL csoportkörében az Arsenal ellen gólt is szerzett.

Mangala (jobbra) két bajnoki címet nyert a Portóval
Mangala (jobbra) két bajnoki címet nyert a Portóval

A fiatal védőre 2011. augusztus 16-án (Roland Duchatelet – az Újpest-tulajdonos Roderick Duchatelet édesapja – nem sokkal korábban, június 23-án szerzett százszázalékos részesedést a klubnál) lecsapott a Porto, a portugál csapat 7.5 millió eurót áldozott a szerződtetésre.

Miután Belgiumban nyert bajnoki címet, Belga Kupát és két Szuperkupát, Portugáliában sem akart lemaradni, és két bajnoki címet, valamint két Szuperkupát itt is elhódított.

Mangala a belgáknál összesen 100, a portugáloknál 92 tétmérkőzésen lépett pályára, ezeken az összecsapásokon pedig 17 gólt szerzett (négyet a Liege-ben, 13-at a Portóban).

Mivel Belgiumban nőtt fel, Mangala sokáig nem szerepelt egyik francia utánpótlás-válogatottban sem. 2008-ban megkereste a belga szövetség, de megfelelő útlevél hiányában meghiúsult a beválogatása. A Standard felnőttcsapatában mutatott teljesítménye felkeltette Erick Mombaerts figyelmét, és a behívta a francia U21-es válogatottba, amelyben 2009. november 5-én mutatkozott be.

A felnőttválogatottban tavaly júniusban jött az áttörés, az Uruguay elleni (0–1) mérkőzés során, majd, mint feljebb már említettük, a vb-re utazó keretbe is bekerült.

Eddig háromszor lépett pályára a francia válogatottban
Eddig háromszor lépett pályára a francia válogatottban

Az elmúlt hetekben egyre erősebben tartotta magát a hír, hogy az angol bajnok Manchester Citynél folytathatja karrierjét, hétfőn végül ez hivatalossá vált, a portugál csapat egybehangzó lapértesülések szerint több mint 30 millió eurót kapott Mangaláért.

Francia források azonban tudni vélik, hogy a Porto az angolok által korábban említett 32 millió font helyett 30.5 millió eurót kapott, ami már önmagában sem kis összeg, csakhogy összességében ennél jóval többet kellett kicsengetnie a Citynek.

A France Football információja szerint Mangala játékjogának csupán 56.7 százalékát birtokolta a portugál csapat, amely mellett a Doyen Sports (33.3 százalék) és a Robi Plus (10 százalék) is jócskán részesedik az eladásból, amelynek értelmében a Citynek összesen mintegy 53.8 millió eurójába került a vásár.

A 30.5 millió euróból továbbá részesül Mangala három belga klubja is, a Wépion 152 500 eurót kap, amely óriási összeg egy ilyen kis csapatnak, míg a Standard és a Namur 457 500 eurót kap – utóbbi gárda éves költségvetése 200 ezer euró körül mozog.

David Luizért nem sokkal korábban 50 millió eurót áldozott a Paris Saint-Germain, így a brazil számított a világ legdrágább védőjének, ezzel a tranzakcióval azonban a City összességében még többet költött egy hátvédsorban szereplő játékosért.

A Portónál ilyen szerény gólt is szerzett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik