Beckham játszani akar a londoni olimpián

Vágólapra másolva!
2010.07.14. 18:10
null
Lampard meg nem adott góljánál azért Beckham (jobbra) sem bírta ki (Fotó: Action Images)
A Los Angeles Galaxy 35 éves labdarúgója, David Beckham játszani szeretne a 2012-es londoni olimpián. És a 2014-es vb-t sem hagyná ki. Az angol válogatott játékosa erről szerdán nyilatkozott. Mint kifejtette: képesnek érzi magát, hogy szerepeljen a hazai rendezésű világeseményen.

„Ha még játszok abban az időben, és úgy vélik, segítségére tudok lenni az együttesnek, akkor nagyon szívesen beszállnék" – mondta szerdán Beckham.

A labdarúgó-világbajnoksággal ellentétben az olimpián brit csapat indul, amelyben viszont csak angol játékosok kapnak szerepet, skót, walesi és északír játékosok nem. Utóbbiak emiatt féltik is önállóságukat a FIFA-nál. Bár ennek jelen pillanatban nincs reális veszélye.

Beckham azonban nem elégszik meg a londoni olimpiai részvétellel sem, már ami pályafutásának válogatottbeli lezárását illeti. Nem mondott le arról sem, hogy részt vegyen a 2014-es, brazíliai rendezésű világbajnokságon. Sőt, álmai szerint a döntőben győztes gólt szerezne Angliának. Mindezt 39 évesen. Álomnak is merésznek tűnik.

Anglia a dél-afrikai világbajnokságon nem a legszebb arcát mutatta, a Németország elleni nyolcaddöntőben elszenvedett 1–4-es vereség után pedig magyarázkodni, bocsánatot kérni és a kertek alatt hazakullogni kényszerült. Beckhamet Achilles-ín sérülése a kispadra száműzte a vb-n, ahol így nem tudott csapata segítségére lenni a pályán. Legfeljebb a pszichikai felkészítésben, no és persze reklámarcnak sem volt utolsó.

„Mi, játékosok tudjuk, hogy csalódást okoztunk, mert nem teljesítettünk jól – elemezte kívülállóként, ám egyben az angol vb-keret 24. játékosaként Beckham a dél-afrikai szereplést. – A szövetségi kapitány mindössze annyit tehet, hogy további bizalmat ad a játékosoknak és nyomatékosítja bennük: ha nem adják ki magukból képességeik legjavát, nem lesznek képesek mérkőzést nyerni."

Beckham kitért az 1998-as világbajnokságra is, ahol az ő nyakába varrták Anglia (le)szereplését, miután meggondolatlanságában kiállíttatta magát Argentína ellen. A középpályás tizenkét év távlatából sem mehetett el szó nélkül az akkor történtek mellett.

„Amikor sikeres időszakot él át egy futballista, annak minden pillanatát ki kell élveznie. Viszont amikor beköszönnek a rossz idők, akkor abból tanulnia kell, hogy megerősödjön. A franciaországi vébén történtek, majd az azt követő időszak nagyon kemény volt számomra, de tudnom kellett, hogy abból kiindulva merre induljak tovább."

Beckhamet kisugárzása, valamint az őt körülvevő felhajtás mind abba az irányba viszi, hogy egyszer majd edzőként, sőt, az angol válogatott szövetségi kapitányaként dolgozzon a futballban. A sikertelen vb-t követően már most elhangzottak olyan felvetések, hogy neki kellene átvennie Fabio Capello helyét és végrehajtania a fiatalítást.

„Nem szenvedélyem, hogy egy futballcsapat menedzsere legyek – hűtötte le az erre vágyók kedélyeit Beckham. – Nekem a futball a szenvedélyem, méghozzá bent a pályán. A vébén valóban öltönyt viseltem, talán emiatt gondolhatták azt, hogy már edzőként dolgozom, de erről szó sincs."

Tegyük hozzá zárszóként: alighanem egyelőre, és ebben a kérdésben alighanem megváltozik még a véleménye. Ha nem a közel-, akkor a kicsit távolabbi jövőben mindenképpen. Egy olyan szuggesztív személyiségnek, mint David Beckham, igenis dukál egy rangos kispad valamelyik csapatnál, ha nem éppen válogatottnál. Az ő múltjával alighanem mindig válogathat majd az ajánlatok közül, függetlenül az eredményességtől. Ha pedig még sikerrel is párosulna leendő edzői tevékenysége, akkor ismét „övé lehet" a futballvilág...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik