A Premier League tudja: sáros a vb-kudarcban

Vágólapra másolva!
2010.08.04. 18:11
null
Richard Scudamore, a liga első embere Frank Lampardnak gratulál a bajnokavatáson (Fotó: Action Images)
Richard Scudamore, az angol labdarúgó Premier League ügyvezető igazgatója elismerte: ha csak részben is, az angol élvonalbeli bajnokság felelős az ország válogatottjának utóbbi évekbeli gyenge szerepléséért, az idei világbajnoki kudarcért. A sportvezető ugyanakkor jelezte azt is, a liga filozófiája, miszerint a legjobb terméket kívánják átnyújtani fizető nézőiknek, a válogatott érdekében sem sérülhet – inkább az angliai utánpótlás-nevelésben kell meghonosítani a Premier League-ben irányadó gondolkodásmódot .

Minapi megszólalásában Richard Scudamore egyértelművé tette, a Premier League minden vezetőjét rossz érzés töltötte el, amikor Anglia nem jutott ki a 2008-as Európa-bajnokságra, és „nem lehetett nem felelősnek érezni magunkat" azért, hogy az idei világbajnokságon az angol válogatott már a nyolcaddöntőben kiesett.

„Nekünk is az a szándékunk, sőt felelősek is vagyunk érte, hogy az angol válogatott mindenkori szövetségi kapitánya a bőség zavarával szembesüljön a válogatáskor. De a csapat összeállítása, a játékosok motiválása és a felkészülés megszervezése már nem a mi dolgunk" – igyekezett azonnal árnyalni álláspontját Scudamore.

A sokak által a világ legerősebb bajnokságaként rajongott Premier League és a válogatott várakozások alatti teljesítménye közötti ellentmondás visszatérő vitatéma Angliában. A legutóbbi szezonban a játékosok 42 százaléka lehetett volna angol válogatott – a liga vezetői szerint ez nem rossz arány, az elemzők egy része mást gondol.

Scudamore ugyanakkor újfent hangsúlyozta: a Premier League megalapításakor az volt a cél, hogy a lehető legmagasabb színvonalú bajnokságot hozzák létre, amelyben nem a nemzetiség, hanem a játéktudás az előmenetel legfontosabb feltétele. Szerinte ez nem is változhat.

„Ha túl messzire megyünk, és mesterséges eszközökkel olyan magasságba emelünk angol fiatalokat, ahová a tehetségük alapján nem jutnának el, az sem a válogatottat, sem a bajnokságot nem viszi sehová. Nem elég jó futballistákkal a ligánk nem lenne versenyképes, és nem is népszerűsíthető" – érvelt Scudamore, igyekezvén mértékletességre inteni a válogatottól mindig győzelmet váró szurkolókat.

„Legyünk reálisak: jól elvagyunk a mi kis szigetünkön, de ha jól tudom, a FIFA-nak kétszáztizenhét tagállama van. Szóval nagyon sokan futballoznak a világon, és Angliának nincs isteni felhatalmazása arra, hogy minden tornát megnyerjen. Azt persze minden angol szurkoló joggal várja el, hogy azok a futballisták, akik a bajnokságunkból kikerülnek, képesek legyenek mindenkivel felvenni a versenyt."

Ennek érdekében a Premier League annyit tehet – véli Scudamore –, hogy a maga eszközeivel részt vesz az utánpótlás-nevelés átalakításában, akár a körvonalazódó országos oktatási reform keretein belül. A liga szakértői szerint az angliai akadémiákon szokásos heti ötórányi szakedzés helyett holland mintára 15-20 órányira lenne szükség – ha a ligának lenne központi futballiskolája, ott így lenne. S lehet, hogy így is lesz?

„A szemem előtt lebeg egy Premier League-futballiskola valahol Északnyugat-Angliában, ahol sok klub gyerekfocistái pallérozódnak. Vagy nyílhatna Londonban egy elit sportiskola, ahol a futballistapalánták más sportágak képviselőivel, rögbisekkel, úszókkal, futókkal készülnének... A Premier League feladata, hogy elmozdítsa az akadályokat az ilyen kezdeményezések elől, mert látjuk mi is, hogy az utánpótlás-nevelésnek csak a lehető legmodernebb körülmények között van értelme."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik