Cs. Z.nyomtatott 2008.09.19 15:25 Frissítve: 2011.06.04 00:08

Orosz-üzbég után amerikai milliárdos is az Arsenal vezetőségében

A világ leggazdagabb emberei között számon tartott amerikai üzletember, Stan Kroenke csatlakozik az Arsenal elnökségéhez, miután a londoni klub vezetősége meghívta az "ágyúsok" részvényeinek 12.4 %-át birtokló milliárdost az igazgatók közé. Kroenke meghívása egyértelmű lépésnek tűnik az üzbég-orosz mágnás, Aliser Uszmanov megfékezésére.

Az Arsenal értéke az Emirates-stadion megépültével még tovább nőtt
Fotó: Imago
Az Arsenal értéke az Emirates-stadion megépültével még tovább nőtt

AZ ARSENAL MÁGNÁSAI

Aliser Uszmanov
Üzbeg származású orosz milliárdos. A Metaloinveszt orosz acélipari cég első embere. Az „acélbáró” a Forbes amerikai magazin szerint Oroszország 18. leggazdagabb embere. A jelenlegi leggazdagabb moszkvai klub, a Dinamo Moszkva tulajdonosa (a klub költségvetése mintegy 61 millió dollár).
Stan Kroenke
Eros Stanley Kroenke a missouri Columbiában született amerikai üzletember. A Missouri Egyetemen három diplomát szerző Kroenke igazi sportmogul. Az NBA-ben szereplő Denver Nuggets és a Colorado Avalanche hokicsapat tulajdonosa, az NFL-ben szereplő St. Louis Ramsben társtulajdonos. Emellett további négy, pontosabban most már öt csapatsportágban van tulajdonosi részesedése. Tévécsatornája a Fox Sports Net fő riválisa Coloradóban. A Forbes magazin szerint ott van a világ 400 leggazdagabb embere között. Felesége, Anne Walton, a Wal-Mart áruházlánc örököse.
Az üzletember cége, a Kroenke Sports Enterprises az Arsenal részvényeinek 12.4 %-át vásárolta meg korábban, és szerepet vállal a klub irányításában is. Kroenkét most az Arsenal elnöksége hívta a vezetőségbe, hogy így ellensúlyozzák a szintén dollármilliomos orosz Aliser Uszmanov térnyerését.

Az üzbég születésű orosz mágnásról korábban olyan hírek érkeztek, hogy elhalálozott Arsenal-részvényesek értékpapírjainak felvásárlásával akarja növelni 23 százalékos tulajdoni hányadát a londoni futballklubban.

Uszmanov célja állítólag a 25 százalék megszerzése, amellyel egymaga megakadályozhatott volna bizonyos döntéseket a közgyűlésen, majd 29.9 % elérésével már megpróbálhatná átvenni a klubot a tőzsdén. Ezt a londoni klub vezetősége nem nézi jó szemmel, így ideálisnak éppen nem nevezhető a viszony Uszmanov és a klub között.

Kroenkét az Arsenal elnöke, Peter Hill-Wood kérte meg arra, hogy „vásárolja be magát” a csapatba Uszmanov ellensúlyozására. Az amerikai üzletember április óta van kapcsolatban a klubbal, és a szálak egyre szorosabbak lettek. Az Arsenal hivatalos honlapján megjelent tájékoztatás szerint Kroenke a vezetőségben is helyet kap mint igazgató, ám a napi munkába nem folyik bele.

Kroenke aláírt egy megállapodást a klub elöljáróival, amelyben elfogadja, hogy a következő egy év során részvényei nem haladják meg a 29.9%-ot, hacsak Uszmanov részvényei nem emelkednek e közelébe.

„Kroenke úr élvezi a klub vezetőinek teljes támogatását az irányítás tekintetében” – nyilatkozta Hill-Wood elnök, aki reméli, hogy a denveri üzletember sportvezetői tapasztalatai Londonban is kamatoznak, és a kereskedelmi jogok révén sikerül kihasználni a klub további marketinglehetőségeit.

„Igazán megtisztelő, hogy szerepet vállalhatok az Arsenal vezetőségében. Kiemelkedő hírneve van, és fontos pozíciót tölt be a világ labdarúgásában” – hangzott Kroenke bemutatkozó nyilatkozata, akinek a tengerentúlon már tiszteletre méltó sportvezetői hatalma van (lásd keretes írásunkat).

Az Arsenal a bejelentéssel párhuzamosan tette közzé előző évi gazdasági mérlegét, amelyből kiderül, hogy a londoniak 36.7 millió font adózás előtti nyereséggel zárták a 2007-es esztendőt. Nem véletlenül hirdeti az arsenal.com öles betűkkel Hill-Wood szavait: „az Emirates-stadion új szintet nyitott a bevételek terén.”
2021.09.25 12:43:48

Angol labdarúgás R. P.

A Manchester City idegenben szerezte meg a három pontot a Chelsea elleni rangadón.

2021.09.23 17:19:03

Angol labdarúgás B. D. K.

Az MU-nak drukkoló hölgy még saját bajnokságot is indított a Fantasy Premier League-ben.

2021.09.19 13:54:11

Angol labdarúgás R. P.

CR ismét betalált. A West Ham a 95. percben büntetőt hibázott. A Brighton legyőzte a Leicestert.

2021.09.17 23:50:42

Angol labdarúgás CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Olyankor általában a társaság legharsányabb tagja, mintha csak várta volna már a magas labdát, lélegzetvételnyi hatásszünet után beböfögi a kocsmaasztal fölött, a szurkolói lélek kéjes kíméletlenségével: „Hát a dagadt!”

2021.09.11 14:44:35

Angol labdarúgás R. P.

A portugál 12 év után játszott, és szerzett újabb gólokat. A Newcastle-nek nem sok esélye volt.