Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.04.05 15:15 Frissítve: 2012.04.15 02:41

Kanu gólt lőtt egykori csapatának, és ezzel Geráék kiestek

Az FA-kupa 1871 óta íródó történelme során először fordulhatott volna elő, hogy két másodosztályú csapat találkozzon a döntőben. Ehhez viszont az kellett volna, hogy Gera Zoltán csapata legyőzze a Portsmouth együttesét. Nwanko Kanu azonban szertefoszlatta a West Brom-szurkolók álmát.

Gera (balra) nem tudta elrúgni a labdát Kanu elöl, a nigériai csatár pedig vezetést szerzett csapatának
Fotó: Reuters
Gera (balra) nem tudta elrúgni a labdát Kanu elöl, a nigériai csatár pedig vezetést szerzett csapatának
A Portsmouth – West Bromwich FA-kupa elődöntőn magyar szempontból futballtörténeti eseménynek lehettünk tanúi: Gera Zoltán személyében először lépett pályára magyar játékos a legnagyobb hagyományokkal rendelkező nemzeti kupa elődöntőjében.

A találkozó első veszélyes helyzetét a másodosztályú együttes alakította ki, méghozzá a magyar középpályás révén.

Gera a 6. percben 18 méterről, középről lőtt. Próbálkozása meglepte David Jamest, akiről kipattant a labda, de Sol Campbell még az érkező támadók elől menteni tudott.

A Premier League-ben hatodik helyen álló csapat első lehetősége Milan Baros előtt adódott a 24. percben. A cseh támadó Bouba Dioptól kapott egy nagyszerű labdát, de lövésébe még az utolsó pillanatban bele tudtak lépni a hátraérő védők.

Az első félidőben mindkét oldalon egy-egy lehetőség adódott még. A Portsmouth-ból Sulley Muntari veszélyeztett szabadrúgásból, míg a másik oldalon James mellé nyúlt egy veszélytelen előreívelésnek, de az érkező Kevin Philipset megelőzve még visszavetődött a labdára.

A második játékrészből kilenc perc telet el, amikor az egykori West Brom-játékos Nawanko Kanu góljával vezetéshez jutott a Portsmouth.

Baros egy jobb oldali beadást követően kézzel tette maga elé a labdát, majd lövését Dean Kiely védte. A kipattanót azonban a hátraérő Gera nem tudta elrúgni, így a nigériai csatár az üres kapuba passzolhatott.

A folytatásban átvette az irányítást a West Bromwich, de a 66. percben Baros révén ismét a Portsmouth hagyott ki egy helyzetet. A másodosztályúak legnagyobb lehetősége Robert Koren nevéhez fűződik, aki 17 méterről a felsőlécet találta telibe.

Egy perccel később Tony Mowbray lecserélte Gera Zoltánt, aki főképp az első félidőben játszott jól.

Az eredmény már nem változott a folytatásban. A Portsmouth ezzel a győzelemmel története során negyedik alkalommal játszhat döntőt az FA-kupában.

A másik elődöntőben vasárnap a Ferenczi Istvánnal felálló Barnsley a Cardiffal játszik.

FA-KUPA, ELŐDÖNTŐ

Portsmouth–West Bromwich 1–0 (Kanu 54.)
2022.09.09 00:12:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bajnokcsapatainkat előselejtezős fordulók során át előszobáztatják a BL-ben, míg a sajátjaik akkor is automatikusan a főtáblán kezdik, ha nem is bajnokok.

2022.09.06 10:00:55

Angol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

Súlyos betegsége miatt csaknem abbahagyta, ma ő a világ egyik legjobb védekező középpályása.

2022.09.05 12:49:14

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

Látványos fejlődési pályára állt a Newcastle United, amióta szaúd-arábiai kézbe került.

2022.09.04 16:09:24

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Antony góllal debütált, és bár Saka utána egyenlített, kettővel nyertek a manchesteriek.