Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.02.06 10:20 Frissítve: 2012.02.23 02:43

1958. február 6.: a legszomorúbb nap a Man United történetében

Vannak olyan napok, amelyek kitörölhetetlenül vésődnek az emberek emlékezetébe, vannak olyan események, amelyek örökre emlékezetesek maradnak a futballszurkolók számára. A drukkerek elsősorban a sikerekre gondolnak vissza szívesen, de előfordul, amikor egy szomorú esemény okán is erősítik elkötelezettségüket kedvenc klubjukkal. A Manchester United hívei számára 1958. február 6- mindig is az együttes történetének legszomorúbb napja lesz, hiszen akkor tört ketté – képletesen és szó szerint is – a csapat egyik legtehetségesebb generációjának sikersorozata.Emlékvideo a müncheni tragédiárólKorabeli beszámoló a katasztrófárólEmlékezés Duncan Edwardsra

Az utolsó csapatkép: Duncan Edwards, Eddie Colman,Mark Jones, Ken Morgans, Bobby Charlton, Dennis Viollet, Tommy Taylor, Bill Foulkes, Harry Gregg, Albert Scanlon, Roger Byrne
Az utolsó csapatkép: Duncan Edwards, Eddie Colman,Mark Jones, Ken Morgans, Bobby Charlton, Dennis Viollet, Tommy Taylor, Bill Foulkes, Harry Gregg, Albert Scanlon, Roger Byrne

A Manchester United müncheni áldozatai

Roger Byrne (28 éves, védő, 245 mérkőzés/17 gól)
Eddie Colman (21 éves, szélső, 85/1)
Duncan Edwards (21 éves, csatár, 151/20)
Mark Jones (24 éves, védő, 103/1)
David Pegg (22 éves, szélső, 127/24)
Tommy Taylor (26 éves, csatár, 166/112)
Liam Whelan (22 éves, csatár, 79/43)
Geoffrey Bent (25 éves, védő, 12/0)
A „vörös ördögöket” akkoriban Európa egyik legígéretesebb gárdájaként tartották számon, rutinos és csiszolatlan gyémántok alkottak egységes csoportot. Akkoriban már javában pallérozódtak a Busby-békik (Busby Babes) néven híressé vált futballisták, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy 1957-ben csak a végső győztes Real Madrid állította meg őket a BEK elődöntőjében, egy évvel később már nagyobb eséllyel várhatták a végkifejletet.

A Manchester United ötven évvel ezelőtt az idegenbeli 3-3 után 5-4-es összesítéssel búcsúztatta a Crvena zvezdát a legjobb nyolc között, így vidám társaság utazott hazafelé. A küldöttséget a British European Airwaves Elizabethan 609-es számú gépe szállította volna Angliába, előtte azonban üzemanyag-felvétel céljából megállt Münchenben. Napra pontosan ötven évvel ezelőtt a repülő rossz időjárási körülmények között próbálkozott az út folytatásával a bajor városban, de az első és a második kísérletet is félbe kellett szakítani.

A korabeli beszámolók szerint 16 óra 3 perc 6 mp volt, amikor harmadszorra is próbálkozott a gép személyzete. A repülő azonban ismét sikertelenül kísérletezett, 45 mp-cel be is fejezte földi „pályafutását”. Az irányíthatatlanná vált Elizabethan 609-es mintegy 200 km/ó-s sebességgel hagyta el a kifutópályát, majd maga előtt mindent letarolva a közeli lakóháznak csapódott.

A borzalmas balesetben huszonhárman veszítették életüket, köztük az MU nyolc játékosa. Heten a helyszínen hunytak el, míg a korszak legtehetségesebb futballistái közé tartozó, mindmáig a manchesteri drukkerek egyik legkedvesebb játékosának számít Duncan Edwards szervezete tizenöt nappal később adta fel a harcot.

A halálos áldozatok között volt a Manchester City egykori kapusa, az akkor már újságíróként tevékenykedő Frank Swift és a magyar származású Miklós Béla utazási ügynök is.

A később lovaggá ütött menedzser, Matt Busby csodával határos módon túlélte a tragédiát, hetvenkét napig küzdött az életéért az orvosokkal együtt, kétszer is feladták neki az utolsó kenetet. Szintén a túlélők közé tartozott Bobby Charlton is, aki napjainkban a klub tiszteletbeli nagyköveteként járja a világot.

A müncheni katasztrófa ellenére az MU pályára lépett tizenhárom nappal később a Sheffield Wednesday elleni FA Kupa ötödik fordulójában és később a döntőbe is bejutott. A hatalmas csapás miatt más kluboktól próbáltak játékost igazolni, komolyan felvetődött annak a lehetősége, hogy a nemzetközi eltiltás miatt csapat nélkül tengődő Czibor Zoltán, Kocsis Sándor és Puskás Ferenc is az együtteshez kerül. Ez végül nem valósult meg.

Matt Busby vezérletével a Manchester United kilábalt a tragédia okozta hatalmas sokkból és a sok éves kemény munka eredményeként 1968-ban első angol csapatként elhódította a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

A müncheni tragédia évfordulójának napjára a klub hivatalos televízója ingyenessé tette adását.
2022.10.04 21:05:44

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. ...akinek néhány éve még az egész világ udvarolt.

2022.10.02 13:40:18

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Manchester United hiába szerzett három gólt, nem volt ellenszere a norvég klasszisra.

2022.10.01 12:23:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Partey hatalmas gólt lőtt, Jesus és Xhaka is betalált a Tottenham ellen. A vége 3–1.

2022.09.09 00:12:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bajnokcsapatainkat előselejtezős fordulók során át előszobáztatják a BL-ben, míg a sajátjaik akkor is automatikusan a főtáblán kezdik, ha nem is bajnokok.