Super Bowl: a Falcons-szobor magyar készítője most látta először a művét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.04. 13:19
null
Szőke Gábor Miklós műve, az atlantai Mercedes-Benz Stadion előtt álló Falcon-szobor (Fotó: Getty Images)
Szőke Gábor Miklós, az atlantai Mercedes-Benz Stadion előtti Falcons-szobor tervezője szombaton, a Los Angeles Rams–New England Patriots (3–13) Super Bowl előtti napon látta élőben a művét. A szobrász a Sport Tv munkatársainak, Faragó Richardnak és Buday Zoltánnak adott interjút.

„Amikor elhagytam Atlantát, nem volt még kész a stadion, a szoborral elkészültünk, elmentünk, mert folytatni kellett otthon a munkákat. Még nem láttam készen, építették, még fel volt állványozva, betonkeverők voltak körülötte és egy csomó minden. Most fogom először látni, ahogyan készen lett, ahogyan elképzeltem, milyen lesz az új környezetben. Nagyon kíváncsi vagyok” – árulta el Szőke Gábor Miklós, hozzátéve, hogy Arthur Blank, az Atlanta Falcons tulajdonosa maga kérte fel a szobor megépítésére.

Vicces volt, mert a levelet először spammelte a levelezésem, ott találtuk meg a spamek között, ilyen »new opportunity« felhívásként, hogy szeretnének egy szobrot az új Mercedes-Benz Stadium bejárata elé, és hogy lenne-e hozzá kedvem. Gyorsan felvettük velük a fonalat, hogy igazából lenne. Megnéztük, eljöttünk Atlantába, utána megépült a szobor, itt éltem fél évet. Nagyon megszerettem a várost, és hatalmas megtiszteltetés volt.”



„Méretét tekintve ez a világ legnagyobb madárszobra, de nem az volt a cél, hogy rekordokat döntsünk, bár az amerikaiak imádják a rekordokat. Az például nagy kihívás volt, hogy födémre került, és nincs alatta alap, mint mondjuk a Fradi-sas alatt, ami tartja az egész szobrot. Itt viszont a födémen kellett elvezetni a harminchárom tonnás súlyát a szobornak, ami egyébként könnyített súlynak számít, mert negyvenöt-ötven tonna között lett volna, ha nem így tervezzük meg. A tervezés folyamata elég izgalmas volt, de már a koncepció is. A Falcons »Rise Up« szlogenjéről szól a szobor is, olyan, mintha felemelkedne a szobor. Érdekes visszajelzéseket kaptam a készítés közben, valaki egy kalitkából kitörő madarat látott bele, mindenki valami izgalmas kommenttel illette. Már az építés közben egy turistabusz-megállót építettek oda a kerítés mellé. Felfoghatatlan, hogy bekerült a CNN-központtal, a Coca-Cola Worlddel és hasonló látványosságokkal egy rangsorba a turisztikai ajánlókban. Kihelyeztek egy nagy táblát, amin ott van a nevem, hogy Budapestről hoztam a szobrot és magyar emberek dolgoztak rajta. Ez hallatlanul nagy büszkeség, és ez ott van folyamatosan, több millió ember látja, és erre nagyon büszke vagyok.”

Szőke Gábor Miklós arról is beszélt, hogy további megbízatásai is vannak a tengerentúlon.

„Most épp készül Arthur Blank kilencvenhat méteres kis minimál óceánjáró jachtja, és annak az orrára készül egy Falcon-szobor. Ott is vannak azért kihívások.”

MINDEN AZ 53. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

NFL 2018, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL, ATLANTA
New England Patriots(2.)–Los Angeles Rams(2.) 13–3
(0–0, 3–0, 0–3, 10–0)

NFL-RÁJÁTSZÁS, 2018
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2019. január 5. – január 6.)
AFC
Houston Texans (3.)–Indianapolis Colts (6.)
7–21
Baltimore Ravens (4.)–Los Angeles Chargers (5.) 17–23
NFC
Chicago Bears (3.)–Philadelphia Eagles (6.) 15–16
Dallas Cowboys (4.)–Seattle Seahawks (5.) 24–22
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2019. január 12. – január 13.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Indianapolis Colts (6.) 31–13
New England Patriots (2.)–Los Angeles Chargers (5.) 41–28
NFC
New Orleans Saints (1.)–Philadelphia Eagles (6.) 20–14
Los Angeles Rams (2.)–Dallas Cowboys (4.) 30–22
KONFERENCIADÖNTŐK (2019. január 20. – január 21.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–New England Patriots (2.) 31–37 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (1.)–Los Angeles Rams (2.) 23–26 – h. u.
SUPER BOWL 53 (2019. február 4.)
New England Patriots (2.)–Los Angeles Rams (2.) 13–3
*Mercedes-Benz Stadium (Atlanta, Georgia)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik