Ördög az „angyalok városában” – íme, az NFL büntetéskirálya

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.30. 11:50
null
Ndamukong Suh ránézésre is félelmetes, hát még ha elgurul nála a gyógyszer
A tavaly a rájátszás első körében búcsúzó Los Angeles Rams a két hátsó védő, Marcus Peters és Aqib Talib leigazolása után még egy folyton problémázó csúcsjátékossal erősített Ndamukong Suh személyében, aki az elmúlt években a számolatlan büntetése mellett a szereléseket is megállíthatatlanul gyűjtötte.

 

Négy ember: egy igazi tróger, egy még nála is nagyobb tahó, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) történetének legfiatalabb edzője, és egy figura, akit a saját édesanyja is csak segítséggel ismerne fel, besétál Los Angeles egyik legdrágább éttermébe. Előreugrunk, és eláruljuk a csattanót: a főgazember, a Los Angeles Rams csapatának tulajdonosa, Stan Kroenke 14 millió dollárért, azaz több mint 3 milliárd forintért egy évre a Ramshez láncolja az egy doboz cigi érzelmi intelligenciájával rendelkező, ám védőként megállíthatatlan Ndamukong Suh-t.

A vicc köztes részeiben a szereplők összefutnak a világhírű komikus Chris Rockkal, a magát humorosnak tartó, de többnyire főleg brit akcentusa miatt közkedvelt James Cordennel és a B-listás színészek legbélistásabbjai közé tartozó David Spade-del, hiszen a kaliforniai álom része, hogy az ember fia ilyen hírességekkel lehet és ehet egy légtérben. És a történet nem egy borult elme képzelgése, hanem egy, előző hét pénteken a Los Angeles-i Nobu étteremben valóban lezajlott jelenetsor. Nem tudni, hogy az úton-útfélen belebotló sztárok varázsa, vagy éppen a bizonyos fiatal tréner, Sean McVay hozzáértése (meg az ismeretlen ismerős, a pénzügyeket kezelő Kevin Demoff Rams-igazgató beszélőkéje) győzte-e meg Suh-t, de félrepakolta az évek során oly sokszor demonstrált tulokságát (kezdünk kifutni a szalonképes megnevezésekből) és kapzsiságát, s a több pénzt ígérő New York Jets és Tennessee Titans helyett a Ramst választotta.

A SAJÁT SZURKOLÓI SEM SZERETTÉK IGAZÁN

Nem véletlenül hordtuk ám el mindennek ezt a szegény kőgazdag futballistát, Suh ugyanis az évek során rászolgált arra, hogy még az se igazán szeresse, akinek egyébként a kedvenc csapatát a hátán cipelte és cipeli. Ugyan a középiskolai és egyetemi pályafutása során még kerülte a balhékat, s csak a szereléseivel és félelmetes erejével tűnt ki a társai közül, de amint a 2010-es draft első körében a Lions másodikként kihalászta, már nem volt miért visszafognia magát, hiszen eljutott az NFL-be, ahova mindig is vágyott. A kevésbé zöld, de annál gyorsabban felbőszülő Hihetetlen Hulk már az első idénye előtti felkészülési időszakban megkapta az első szabálytalanságért kirótt pénzbüntetését, miután a sisakrácsánál fogva vágta a földhöz a Cleveland Brownst erősítő Jake Delhomme-ot. A szezon közben sem vett vissza a tempóból, a liga egy kevésbé agresszív szabálytalanságért és a Chicago Bears akkori irányítója, Jay Cutler terrorizálásáért összesen 20 ezer dollárt (több mint ötmillió forintot) gombolt le róla.

Ezek azonban mind kedveskedő, finom és nőies gesztusok voltak ahhoz képest, amiben a Green Bay Packers falembere, egy bizonyos Evan Dietrich-Smith részesült a 2011-es szezonban, amikor az északi csapat Detroitba látogatott. A Packers 27–15-ös győzelmével záruló találkozó elején Suh sípszó után akarta megmutatni ellenfelének, hogy ki az igazi kemény gyerek, s háromszor a földhöz nyomta áldozata fejét, akinek aztán gyorsan még rá is lépett a karjára, mert csupán egy testrészt gyepálni mégiscsak snassz. Nem elég, hogy a bírók azonnal kidobták, a meccset követő rövid tagadása, majd kénytelen-kelletlen tett beismerő vallomása után a liga további két összecsapásról is eltiltotta, a fizetés nélküli szabadság pedig egy kisebb vagyonba, közel 50 millió forintba került az elkövetőnek. Próbált lázadozni az ítélet ellen, de ahogy az NFL főkomisszárja, Roger Goodell is megjegyezte, annak nehéz hitelesen védekeznie, akinek alig több mint egy év alatt öt pályán elkövetett szabálysértésért kellett már cechet küldeni.

REKORDÖSSZEGŰ BÜNTETÉS

Hősünk bűnlajstroma ezzel azonban még közel sem ért véget, nem akart a saját hibáiból tanulni. Ahányszor azt hihették a csapatai, hogy talán végre lenyugodott, azonnal hozzápakolt a büntetésgyűjteményéhez. A 2012-es Hálaadást, az Egyesült Államok szent napját például azzal ünnepelte, hogy ágyékon rúgta a Houston Texans irányítóját, Matt Schaubot. Persze ismét váltig állította, hogy az eset véletlen volt, hisz csak vitte a lendület, rajta kívül valamiért mégis mindenki, köztük az újabb 30 ezer dollárt, azaz körülbelül 8 millió forintot bevasaló NFL is szándékosnak ítélte a történteket.

Még a Detroit Lions játékosaként a 2014-es szezon végéig olyan incidensei voltak, mint a minnesotai John Sullivan elkaszálása, amiért a liga történetének legnagyobb, pályán elkövetett szabálytalanságért kiszabott, 100 ezer dolláros, mintegy 30 milliós bírságát szabták ki rá, vagy éppen az NFL egyik legjobbjának, a Packerst irányító Aaron Rodgersnek a megtaposása.



Mindeközben azonban a houstoni J. J. Wattot leszámítva egyetlen védő sem okozott nála nagyobb fejtörést az ellenfelek edzőinek: a megállíthatatlan Suh irányába futni gyakorlatilag időpazarlás volt, az irányítók pedig rendre a fenekükön végezték, ha megindult feléjük. Nem is csoda hát, hogy amint szabadon igazolhatóvá vált, a Miami Dolphins egy 114 millió dolláros, hatéves szerződést sem sajnált tőle. Mint tudjuk, a tojáslabda világában azonban egy hatéves kontraktus csak akkor érvényes hat évig, ha a csapat addig nem un rá a játékosra, és hát ebben az esetben Suh hiába fogta magát kicsit vissza a déli nyugdíjasállamban (azért az előző szezonban egy kicsit megfojtogatta persze a baltimore-i Ryan Mallettet, biztos, ami biztos), az idény végén repült, mert már nem borította fel a korábbi hatékonysággal az irányítókat.

CSAK Ő HIÁNYZOTT A KIRAKÓSBÓL

Ez azonban nem tartotta vissza az üzleti világban még Suh-nál is nagyobb tahónak számító csapattulajdonost, Stan Kroenkét, hogy szerződést kínáljon a fékezhetetlen vadembernek. Kroenke ugyanis gátlástalanul átzsuppolta a Rams együttesét St. Louisból Los Angelesbe (ahol egyébként 1995-ig állomásozott a csapat), és most nem sajnálja a pénzt, hogy a régi-új állomáshelyen is bajnokot csináljon a St. Louisban 1999-ben már Super Bowlt nyerő franchise-ból. Meg is tesz érte mindent: nem elég, hogy az emlegetett jófiúnak, Suhnak kiosztott egy busás szerződést, még az állandó problémázása miatt a Kansas City Chiefstől elüldözött hátsó védő Marcus Peterst is a nyugati partra csábította, és az ugyanezen a poszton rohangáló, szintén állandóan szájaló Aqib Talib zsebét is kitömte.

A remek támadósor már tavaly is a rájátszásba repítette a korábban évekig szenvedő Ramst, az azóta alaposan felforgatott és most, ha problémás esetekkel is, de még jobban megerősített védelem pedig képes lehet arra, hogy teljesítse Kroenke vágyát. Vélhetően Suh is ezért fogadott el kevesebb pénzt: ő is tudja, Los Angelesben talán már csak ő hiányzott a bajnoki kirakósból.

Minden, ami az NFL 2018-as szezonjával kapcsolatban történik, egy helyen!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik