NHL: kétszeri hosszabbítás után szépített a Dallas

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.27. 07:27
null
Kétszeri hosszabbítás után szépített a Dallas (Fotó: Getty Images)
Kétszeri hosszabbítás után a Dallas Stars 3–2-re nyert a Tampa Bay Lightning ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) edmontoni döntőjének ötödik mérkőzésén, így 3–2-re szépített a Stanley-kupáért folyó párharcban. A 35 éves Corey Perry kétszer, a 36 esztendős Joe Pavelski egyszer volt eredményes.

 

A két együttes egy nappal korábban is megmérkőzött, akkor hosszabbításban a Lightning diadalmaskodott. A döntők történetében egyszer, 1942-ben fordult elő, hogy egy csapat 1–3-ról fordítson. Akkor a Toronto Maple Leafs úgy nyert 4–3-as összesítéssel, hogy az első három felvonást elveszítette a Detroit Red Wings ellen.

A mérkőzés elején a Tampa emberelőnyben többször veszélyeztetett, ám a 18. percben a Dallas szerzett vezetést, a cserepadról lendületben érkező Perry lőtt a jobb felső sarokba. Még a szünet előtt az orosz Nyikita Kucserov lövését védte bravúrosan botoskesztyűvel a honfitárs, Anton Hudobin.

A 25. percben Ondrej Palat remekül kerülte meg védőjét és cselezte ki a Stars kapusát, így egyenlített. Andrej Sekera, a texasiak szlovák védője megsérült, de hosszú ápolást követően visszatérhetett.

A harmadik felvonásban Joe Pavelski ajtó-ablak helyzetben hibázott és a túloldalon büntetett a Lightning: Brayden Point tálalt a második hullámban érkező védő, Mihail Szergacsjov elé, aki takarásból, a kapuvas segítségével talált be. Minden erejét mozgósította az életben maradásért küzdő Dallas, és ugyan előbb kihagyott egy emberelőnyt, ekkor Andrej Vaszilevszkij lábbal védett nagyot, a Tampa kapusa az 54. percben már nem tudott menteni: Pavelski a lecsorgó pakkot emelte a léc alá. A 36 éves csatárnak ez volt a 61. playoffgólja, amivel az egyesült államokbeli hokisok között az örökrangsor élére került, megelőzve a legendás Joe Mullent, míg idei 13. rájátszástalálata „korrekord”.

A hirtelen halál első felvonásában hősiesen védekezett a Dallas – 19 perc elteltével lőtt kapura –, Kucserov és Tyler Johnson viszont eldönthette volna a sorozatot. A második ráadásban aktívabb volt a Stars, és ez meghozta a sikert. A 90. percben a kapu elé belőtt korongra Perry reagált a leggyorsabban, és nagy nehezen, a védők szorításában a gólvonal mögé csúsztatta.

A Tampánál (280 perc) többet eddig egyetlen csapat sem játszott a rájátszásban hosszabbításban az NHL fennállása során.

A hatodik összecsapásra magyar idő szerint kedd hajnalban kerül sor, ugyancsak Edmontonban.

NHL-RÁJÁTSZÁS
STANLEY-KUPA, DÖNTŐ
5. MÉRKŐZÉS
Tampa Bay Lightning–Dallas Stars 2–3 (0–1, 1–0, 1–1, 0–0, 0–1) – kétszeri hosszabbítás után

Gól: Palat (25.), Szergacsjov (44.), ill. Perry (18., 90.), Pavelski (54.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2, a Tampa javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik