NHL: berepült, beütötte – állva maradt a Montreal a döntőben!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.07.06. 07:23
null
Josh Anderson (17) repül, a korong a hálóban – nyert a Montreal! (Fotó: Getty Images)
A Montreal Canadiens hazai jégen hosszabbításban 3–2-re legyőzte a címvédő Tampa Bay Lightningot az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének negyedik, hétfői mérkőzésén, így 3–1-re szépített az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban, azaz elkerülte a „söprést”. A meccs hőse a győztes gólt szerző Josh Anderson volt – tudósít az MTI.

 

A finálék történetében egyszer, még 1942-ben, azaz 79 éve fordult elő, hogy a 3–0-ra vezető együttes nem tudta megnyerni a Stanley-kupát. Akkor a Toronto Maple Leafs innen fordítva diadalmaskodott a Detroit Red Wings ellen.

A helyi Covid-szabályok miatt 20 ezer néző helyett csak 3500 lehetett jelen a döntő negyedik mérkőzésének helyszínén. A Tampa támadólag lépett fel, le akarta zárni a párharcot, azonban Carey Price remekül védett, a többiek pedig hősiesen védekeztek. A 16. percben a hazaiak jutottak előnyhöz, először a fináléban: Nick Suzuki szép cselsorozat után adott középre, és a jó ütemben érkező Josh Anderson kapásból nem hibázott.

A második harmad kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, most a szünet előtt azonban a Tampa talált be. Ryan McDonagh akadályozott meg egy indítást, a korong bennmaradt a Canadiens harmadában, majd egy passzt és egy kipattanót követően a hátvéd parádésan tálalt Barclay Goodrow elé, akinek nem okozott gondot a kapuba helyezni.

A harmadik felvonásban a vendégek nyomtak, azonban az elszánt hazaiak egy támadózónában szerzett korongból Alekszandr Romanov révén visszavették a vezetést. A takarásból eredményes orosz védőnek – aki most került vissza a keretbe – ez volt pályafutása első playoff-gólja.

Kereken öt perc múlva egyenlített a Lightning: egy kontrából Mathieu Joseph passzolt Pat Maroon elé, aki kapásból a kapuba terelte a pakkot. A csatár az előző két évben már felemelhette a Stanley-kupát: 2019-ben a St. Louis Blues, legutóbb a Tampa játékosaként.

A hajrában többször is eldönthette volna meccset és vele a bajnoki cím sorsát a Tampa, azonban a kapuvas – immár harmadszor – a hazaiakkal volt. Az utolsó percben a montreali Shea Weber egy rossz mozdulattal arcon csapta Ondrej Palatot, a vérzés okozásáért négy perc kiállítást kapott, ami áthúzódott a hosszabbításra, de ott sem tudott gólt szerezni az amerikai együttes.

A kiegészülő Montreal a 64. percben beütötte az életben maradását jelentő találatot: egy kontrát követően a lecsorgó korongot az alapvonal mögül „visszarepülő” Anderson emelte Andrej Vaszilevszkij kapus jobb karja alatt a hálóba.

Az ötödik összecsapást magyar idő szerint csütörtök hajnalban Tampában rendezik, ott is bajnok lehet a Lightning – fennállása során harmadszor.

A GYŐZTES GÓL


JÉGKORONG, NHL
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS

Montreal Canadiens–Tampa Bay Lightning 3–2 (1–0, 0–1, 1–1, 1–0) – hosszabbítás után
Gólszerző:
Anderson (16., 64.), Romanov (49.), ill. Goodrow (38.), Maroon (54.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Tampa javára.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik