NFL: Mayfield 45 éve nem látott csodát tett; Purdy megtörte a Brady-átkot

Vágólapra másolva!
2022.12.15. 20:27
null
Baker Mayfield két napot töltött a Ramsnél, mégis győzelemre vezette a Los Angeles-i csapatot (Fotó: Twitter/NFL on CBS)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga 14. fordulójában Baker Mayfield olyan csodát tett a bemutatkozó mérkőzésén a Los Angeles Ramsben, amit 45 éve nem láthattunk az NFL-ben. Brock Purdy megtörte Brady-átkát, Patrick Mahomes pedig beérte Dan Marinót.


MONEY MAYFIELD

Az elmúlt héten két főműsoridős találkozón is elképesztő fordítást láthattunk – hétfőn a Tampa Bay Buccaneers 16–3-as hátrányból nyert úgy, hogy két touchdownnal megnyerte a mérkőzést a New Orleans Saints ellen. Csütörtökön a Baker Mayfield vezette Los Angeles Rams szinte egy az egyben lemásolta Tom Bradyéket, hiszen egy utolsó másodperces TD-vel verte meg a Las Vegas Raiderst.

Mayfield karrierje során 0–22-es mérleggel áll, amikor kezdőirányítóként legalább 13 pontos hátrányba kerül. No, de más a helyzet, amikor csereként kell megfordítania a meccset mínusz 13-ról, hiszen háromból kétszer is összejött ez neki – karrierje első meccsén a Brownsban, illetve legutóbb a Ramsben, ami szintén a debütáló mérkőzése volt.

Hozzá kell tenni, Mayfield két napot töltött a Ramsnél a csütörtök esti meccs előtt – már az is kisebb csodának számított, hogy egyáltalán pályára küldte Sean McVay vezetőedző.


Mayfieldnek ráadásul nem volt könnyű dolga a győztes drive-ben, ugyanis 98 yardot kellett megtennie a csapatával az utolsó két percben – az elmúlt 45 idényben erre senki sem volt képes.


FUTKÁROZÓ SASOK

A Philadelphia Eagles továbbra is megállíthatatlannak tűnik a 2022–2023-as idényben. Nick Sirianni együttese az első csapat az NFL-ben, amelyik már most kiharcolta a rájátszásban való részvételt.

Jalen Hurts hihetetlen látványosan játszik, passzaival és futásaival is megnehezíti az ellenfelek dolgát – a Giants ellen újabb futott TD-t szerzett, ezzel ő lett az első irányító a liga történetében, aki egymást követő két szezonban is tíz alkalommal rohant be a célterületre hat pontért cserébe.


Miles Sanders is remek formának örvendhet, hiszen ő is a tizedik touchdownját szerezte meg – egészen 2011-ig kell visszamennünk az időben, hogy olyan futót találjunk, akinek ez sikerült. Egy bizonyos LeSean McCoyról van szó.


LOCKETT FRANCHISE REKORDJA

Ki gondolta volna az idény előtt, hogy a Seattle Seahawks jobban jár Geno Smithszel, mint Russell Wilsonnal? Valószínűleg nem sokan fogadtak volna arra, hogy a Hawksnak a 14. forduló után esélye lesz a rájátszásra, ám mégis itt vagyunk – igaz, a Carolina Panthers legyőzte Pete Carroll együttesét, de a Seattle így is 7–6-os mérleggel áll.

Ebben Geno Smith mellett nagy szerepe van Tyler Lockettnek is, aki zsinórban a hatodik meccsét játszotta le úgy, hogy elkapta a tojáslabdát hat pontért – ezt rajta kívül egyetlen korábbi Seahawks.elkapó sem mondhatja el magáról.

A Seattle tizenhatosa Doug Baldwint (2015), Joe Gallowayt (1998) és Steve Largentet (1984) előzte meg.


CHRISTIAN MCCAFFREY: KÉZZEL, LÁBBAL

A San Francisco 49ers gyakorlatilag kivégezte Tom Bradyt és a Tampa Bay Buccaneerst – a kaliforniaiaknál a hetedik kör utolsó helyén választott játékosa, azaz Brock Purdy irányított. Kyle Shanahan azért természetesen a lehető legjobb helyzetbe hozta az újonc QB-t, így a 49ers nagyon simán, 35–7-re átgázolt a Kalózokon.

Az összecsapáson remekül játszott Christian McCaffrey, aki egy elkapott és egy futott touchdownnal zárta a meccset. A kiváló futónak ez volt a 11. olyan meccse, amikor kézzel és lábbal is összehozott egy hatpontost, s ezzel beérte Jim Brownt.

Csupán Marshall Faulk (15), Lenny Moore (12) és Brian Westbrook (12) előzi meg McCaffreyt.

PATRICK MAHOMES: DENVER RÉMÁLMA

A Kansas City Chiefs zsinórban 14 mérkőzés óta veretlen a Denver Broncos ellen – csak a New England Patriots nyert ugyanennyi találkozót a New York Jets ellen egymás után.

Patrick Mahomes eddig tíz alkalommal lépett pályára a Denver ellen, s az előző statisztikából következik, hogy még nem tapasztalta meg, milyen a csoportriválistól kikapni. John Elway a Patriots, Tom Brady a Tampa Bay Buccaneers ellen nyert úgy tízszer, hogy soha nem kapott ki, Andrew Luck mérlege 11–0 a Tennessee Titans ellen.

 


 

 

MAHOMES BEÉRTE DAN MARINÓT

Patrick Mahomes a 28. olyan győzelmét aratta karrierje során, amikor legalább 300 yardot és 3 TD-t passzolt egy mérkőzésen. A 30 éven aluli irányítók tekintetében csak a Miami Dolphins legendájának, Dan Marinónak van ugyanennyi sikere hasonló statisztikákkal.

A Kansas City Chiefs QB-jának szeptemberben volt a 27. születésnapja.

 


 

 

MR. IRRELEVANT MEGTÖRTE BRADY-ÁTKÁT

Egészen hihetetlen adat: Brock Purdy az első irányító az NFL-ben, aki élete első mérkőzésén legyőzte Tom Bradyt. A vasárnapi meccset megelőzve az a hét quarterback, aki a hétszeres Super Bowl-győztes ikon ellen mutatkozott be, átlagosan 15.6 ponttal maradt alul.

Ehhez képest Purdy irányításával a 49ers 28 ponttal kiütötte a Tampa Bay Buccaneerst – ez volt Tom Brady harmadik legsúlyosabb veresége a pályafutása során.

 


 

TIPPELDE


AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
15. FORDULÓ
Péntek, 2.15:
Seattle Seahawks–San Francisco 49ers (Tv: Arena4)
Szombat
19.00: Minnesota Vikings–Indianapolis Colts (Tv: Arena4)
22.30: Cleveland Browns–Baltimore Ravens (Tv: Arena4)
Vasárnap
2.15: Buffalo Bills–Miami Dolphins (Tv: Arena4)
19.00: Carolina Panthers–Pittsburgh Steelers
19.00: Chicago Bears–Philadelphia Eagles
19.00: Houston Texans–Kansas City Chiefs
19.00: Jacksonville Jaguars–Dallas Cowboys
19.00: New Orleans Saints–Atlanta Falcons
19.00: New York Jets–Detroit Lions
22.05: Denver Broncos–Arizona Cardinals
22.05: Las Vegas Raiders–New England Patriots
22.25: Los Angeles Chargers–Tennessee Titans
22.25: Tampa Bay Buccaneers–Cincinnati Bengals (Tv: Arena4)
Hétfő, 2.20: Washington Commanders–New York Giants (Tv: Arena4)
Kedd, 2.15: Green Bay Packers–Los Angeles Rams (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik