NFL: a nőverő futó balhéja után ismét kínos helyzetben a liga

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.12.07. 16:46
null
Az értelmes tekintetű Kareem Hunt főállásban NFL-játékos, szabadidejében nő- és férfiverő (Fotó: AFP)
Az NFL egyik legjobb futójátékosa, Kareem Hunt egy szállodai folyosón rugdosott egy nőt, és ha nem kerül nyilvánosságra az esetről készült felvétel, sosem lesz baja belőle. Csak hát az ilyesmi mindig kiderül.

Lehetett volna ez egy sima, tiszta ügy is.

Híres NFL-sztár csinál valami hatalmas, ráadásul köztörvényes és gusztustalan ostobaságot, Híres NFL-sztárról kiderül, hogy mit csinált, majd Híres NFL-sztárt szépen megbüntetik a tettéért és megszűnik Híres NFL-sztár lenni. Az amerikai focis pénzgyár vidáman zakatol tovább nélküle, ő meg húsz év múlva színes kis lábjegyzet lesz a liga történetében.

De hát ez az NFL, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga, amely ilyen ügyekben egyetlen szempontból nem okoz csalódást: hogy bármikor képes csalódást okozni.

NINCS ITT SEMMI LÁTNIVALÓ

Kareem Hunt a közelmúlt egyik elég jó NFL-játékosának számít. A Kansas City Chiefs 23 éves futója eddigi 27 meccsén 25 touchdownt szerzett, és jelentős szerepet játszott abban, hogy a Chiefst a bajnokesélyes csapatok között tartják számon a ligában. Valószínűleg ez volt az oka, hogy amikor februárban akadt egy kis rendőrségi ügye egy mulatozás közben összeszedett ifjú hölggyel egy clevelandi szállodában, igyekezett azt mindenki a szőnyeg alá söpörni.

A Chiefsnél kikérdezték ugyan a játékost, de Hunt őszintén vallotta, ki sem jött a hotelszobájából egész éjszaka. Pedig ez akkora hazugság, hogy az esetről szóló egyetlen beszámoló elolvasásával is le lehetett volna leplezni. Ám a csapatvezetőség számára sokkal kényelmesebb volt nem bolygatni az ügyet, és nem kockáztatni, hogy esetleg kiderül valami, s Huntot meg a meccsenkénti egy tutibiztos touchdownját kivonják a forgalomból. Ráadásul az NFL jó hírének és pénztermelő képességének megőrzését mindennél fontosabbnak tartó ligavezérek is leszóltak Kansasbe, hogy ott ne is erőlködjenek bármiféle vizsgálódással, majd a legmagasabb szinten utánajárnak az esetnek.

És valóban, egy kicsit érdeklődtek itt, egy cseppet kérdezősködtek ott, aztán hagyták szépen elsikkadni a témát: annyi minden szörnyűség történik a világban, valami hajnali focistalökdösődés valami kellemetlen kiscsajjal úgyis könnyedén elfelejtődik. Mire eljött az első edzőtábor, már csak futólag kérdezte meg Huntot az esetről egy újságíró, ő annyit mondott, tanult az esetből, és a futballra koncentrál. Clark Hunt pedig, aki nem rokona, ellenben a Chiefs igazgatója, azt mondta, együttese igyekszik erős jellemű, pozitív szemléletű játékosokat szerződtetni. (Szó se róla, a Kansas City egy másik klasszisa, Tyreek Hill például erről tanúbizonyságot téve már nem fojtogatja és vágja gyomron a terhes barátnőjét, amióta néhány éve hároméves, felfüggesztett börtönbüntetést kapott érte.) S bár ezek a derék fiatalemberek olykor követnek el hibákat, a csapat körül rengeteg segítő és mentor dolgozik azon, hogy lenyesegesse ezeket a vadhajtásokat, és bizonyára az ifjú Kareem is sokat érett azáltal, hogy ilyen nehézségeken ment keresztül. Szóval haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló. Hunt elkezdte a szezont is, sorra szerezte a TD-ket, a Chiefs pedig első 11 meccséből kilencet megnyerve süvített a playoff felé, rekordokat döntögetve közben, köszönhetően ifjú futójátékosának is.

BELERÚG A NŐBE, MAJD OTTHAGYJA

Ilyen esetből van néhány az NFL-ben, és ha nincs egy másik hárombetűs entitás, a TMZ nevű internetes botrányoldal, Hunt ügye is szépen elsikkadt volna. Csakhogy a TMZ arról nevezetes, hogy kíméletlenül lerántja a leplet az amerikai hírességek botrányairól, most éppen oly módon, hogy megszerezte a videofelvételt a februárban a clevelandi szállodában történtekről. Az pedig túlzás nélkül gyalázatos: Kareem Hunt olyannyira kijön a hotelszobájából, hogy fellöki az említett nőt, miközben többen próbálják visszarángatni, majd bele is rúg a földön fekvő áldozatba, utána pedig vissza sem nézve elballag.


Így, hogy ország-világ előtt kiderült, mit csinált, Huntot a Chiefsnél előbb hazazavarták edzésről, majd ki is rúgták, miközben az NFL is felfüggesztette játékjogát. Más kérdés, a Kansas Citynél azt jelölték meg menesztése okául, hogy nem mondott igazat, amikor a történtekről érdeklődtek nála; arra, hogy lepofozott és megrúgott egy nőt, nem tértek ki. És mind a csapatnál, mind a ligánál meggyőződéssel állították, hogy sajnos nem látták korábban az ominózus videofelvételt, csak ezért nem léptek korábban.

És hát épp ezzel okoztak még nagyobb felháborodást.

AZ A BAJ, HOGY KIDERÜLT

Négy évvel ezelőtt ugyanis egy videofelvétel már megrengette az NFL-t: akkor Ray Rice, a Baltimore Ravens klasszisa ütötte le a menyasszonyát egy liftben, amiért elsőre csak egy pimf kétmeccses eltiltást kapott, aztán mikor a TMZ nyilvánosságra hozta az ottani biztonsági kamera felvételeit, hetekig tartó kínos magyarázkodás következett arról, hogy így már egészen más a helyzet, és Rice súlyosabb büntetést érdemel. Roger Goodell ligafőnök akkor magából is bolondot csinálva igyekezett igazodni a videó hatására fellobbant közfelháborodáshoz, és végül egész évre eltiltotta Rice-t, majd fizethette neki a dollármilliós kártérítést, hiszen egyazon vétségért kétszer büntette meg. Akkor tájt pedig nagyban fogadkozott mindenki a liga környékén, hogy ilyesmi többé nem fordul elő, és főleg a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésre fektetnek majd nagy hangsúlyt – még külön bizottságot is létrehozva e céllal az NFL-en belül, és egy korábbi New York-i ügyészt is felvettek, hogy segítse a liga nyomozását az ilyen ügyekben.

Hunt esete azonban tökéletesen rávilágított, hogy mindez csak színház volt, reklám, PR-szöveg. Az NFL évi 14 milliárd dolláros bevételéből (ez több, mint amit egy év alatt mondjuk Albánia vagy Jamaica megtermel) nem sikerült kihasítani némi aprót annak érdekében, hogy alaposan utánajárjanak a történteknek, a csapat után ők is megkérdezzék Huntot, vagy akár megkeressék az érintett nőt. (Ellene egyébként szintén rendőrségi bejelentést tettek az aznap este történtek miatt, de sem ő, sem a futballista nem állt végül bíróság elé.) Állítólag meghallgattak „néhány szemtanút”, és ez alapján úgy döntöttek, nincs ügy. Bár elkérték a biztonsági kamerák felvételeit, amikor a szálloda vezetősége nemet mondott, le is tettek a dologról: úgy voltak vele, ha nem kerül nyilvánosságra a videó, úgysem lesz baj.

Kareem Hunt nem úszta meg a butaságát, a karrierje is rámehet (Fotó: Getty Images)
Kareem Hunt nem úszta meg a butaságát, a karrierje is rámehet (Fotó: Getty Images)

Nos, lett.

Így aztán megint eljött a kínos magyarázkodás és a kármentés ideje az NFL számára: ők mindent megpróbáltak, mindig nagyon alapos vizsgálódást végeznek, és most majd még alaposabbat fognak, hogy aztán a megfelelő büntetést szabhassák ki Huntra. Ez nagyjából a szezon végéig szóló eltiltás lehet, úgyhogy a focista már el is kezdte a maga bűnbánó médiaturnéját, amely során fátyolos tekintettel nyilatkozza körbe a sajtót arról, mekkorát hibázott, de mennyit tanult belőle, és mennyire járna neki a megbocsátás. És mivel fiatal is, tehetséges is, és a történtek után eltiltásának lejártával nyilván bagóért meg lehet majd szerezni, biztosan lesz csapat, amelyik szívesen soraiban tudná jövőre. Hunt esélyeit legfeljebb az ronthatja egy kicsit, hogy azóta kiderült, hogy januárban egy éjszakai bárban vert össze egy embert a barátaival, júniusban pedig egy üdülőhelyen vágott szájba egy férfit. És mindez így együtt talán már az NFL-be sem fér bele.

NFL 2018
14. FORDULÓ
2018. 12. 7., 2.20 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars 30–9
2018. 12. 9., 19.00 Buffalo Bills–New York Jets
2018. 12. 9., 19.00 Cleveland Browns–Carolina Panthers
2018. 12. 9., 19.00 Green Bay Packers–Atlanta Falcons
2018. 12. 9., 19.00 Houston Texans–Indianapolis Colts
2018. 12. 9., 19.00 Kansas City Chiefs–Baltimore Ravens
2018. 12. 9., 19.00 Miami Dolphins–New England Patriots
2018. 12. 9., 19.00 Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints
2018. 12. 9., 19.00 Washington Redskins–New York Giants
2018. 12. 9., 22.05 Los Angeles Chargers–Cincinnati Bengals
2018. 12. 9., 22.25 San Francisco 49ers–Denver Broncos
2018. 12. 9., 22.25 Arizona Cardinals–Detroit Lions
2018. 12. 9., 22.25 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles
2018. 12. 9., 22.25 Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers
2018. 12. 10., 2.20 Chicago Bears–Los Angeles Rams
2018. 12. 11., 2.15 Seattle Seahawks–Minnesota Vikings
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik