Negatív csúcsokat döntött a Nets, Luka Doncic győzelemmel tért vissza

Vágólapra másolva!
2019.12.27. 09:50
null
Luka Doncic visszatért és a Mavs legyőzte a Spurst (Fotó: Twitter)
1950 óta nem látott dolgot produkált a Brooklyn az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, de nem jó értelemben kerültek előtérbe Spencer Dinwiddie-ék. Luka Doncic visszatért és a Mavs legyőzte a Spurst, dobópárbajt hozott a Jazz–Blazers, kiütéssel nyert a Detroit, dupla hosszabbítás döntött Sacramentóban, visszavágott a Memphis.



Detroit Pistons–Washington Wizards 132–102

Felszívta magát a Detroit.
Több gyenge meccset is játszott mostanában a Pistons, ezúttal azonban egészen ellenállhatatlan teljesítményt nyújtott a hazai csapat, amely gyakorlatilag átgázolt ellenfelén. Sem Andre Drummondtól, sem Blake Griffintől nem kellett ehhez extra meccs, sőt, kifejezetten visszafogottan játszott a két húzóember, de csapatszinten tökéletesen működött a gépezet, úgyhogy egy negyed után nyolc, a nagyszünetben már húsz, három játékrészt követően pedig kereken harminc pont volt a detroiti előny – ennyi idő alatt 106 egységet pakoltak fel a táblára, parádésan kosárlabdáztak. Végül 53.5%-os mezőnymutatóval, 19 bedobott hármassal és 32 gólpasszal zártak, nyolcan is eljutottak náluk két számjegyű ponttermésig, ráadásul pihenni is jutott idő, hiszen 27 percnél senki nem játszott többet – sorozatban öt vereség után nagyon kellett már nekik egy ilyen meccs, ráadásul most az utóbbi időben legnagyobb gondjuknak számító lepattanózást is jól csinálták, ezt külön kiemelte Dwane Casey vezetőedző.

Beal megsérült. A Bertans-Thomas-Bryant-Hacsimura(-Wagner-Wall...) sort nélkülöző Washington a mérkőzés második felében Bradley Bealt is elvesztette, a vendégek vezére fájdalmat érzett a jobb lábában és már nem is tért vissza a pályára–többet egyelőre nem tudni róla, de elsőre nem tűnik komolynak az ügy, a lecserélésében az is benne volt, hogy eldőlt már a mérkőzés. Mindenesetre vele a pályán is esélytelen volt a Wizards, a semmiből előhúzott, élete ötödik NBA-meccsét játszó Pasecniks 17 pontos karriercsúcsa az egyetlen, ami kiemelhető, egyébként sem elöl, sem hátul nem voltak egy súlycsoportban a feltüzelt Pistonsszal – következőleg a New Yorkot fogadják, meglátjuk, hogy mennyiben javul a sérültlistájuk.

A Pistons legjobb dobói: Wood 22/6, Frazier 17/15, Rose 15/9
A Wizards legjobb dobói: Pasecniks 17, McRae 15/3, Beal 15

Brooklyn Nets–New York Knicks 82–94

Negatív rekord. Mintha a karácsonyi ebédnél ragadtak voltak a Nets játékosai, ugyanis ezen az estén iránytűvel sem nagyon tudták eltalálni a berendezést, egészen vállalhatatlan teljesítményt nyújtottak–mindebből egy alig 26.9%-os mezőnymutató jött ki, amivel megdöntötték az idei negatív NBA-csúcsot, ennyire rosszul még egy csapat sem dobott ebben a szezonban. A hazai csapat összesen nyolc darab kétpontos kosarat tudott szerezni (!), ami olyannyira negatív NBA-rekord, hogy 1950 óta nem volt ilyenre példa, akkor egy Lakers–Pistons 19–18-as végeredménnyel zárult – ezzel mindent elmondtunk a csapat mai teljesítményéről, azt már csak pluszban tesszük hozzá, hogy a 82 pont természetesen számukra is negatív szezoncsúcs.

Jobb volt a Knicks. Kenny Atkinson, a Nets vezetőedzője szerint beszélhetünk a kihagyott dobásaikról, de a New York most egyszerűen élesebb és jobb csapat volt náluk, ő így látja a helyzetet – ebben nem téved, a vendégek valóban nem voltak olyan rosszak, mint az ő csapata. Akadt náluk egy kiemelkedő teljesítmény, Julius Randle ugyanis 33 pontot rámolt be 5/9 triplával és 8 lepattanóval, mellette a 22 pontos Marcus Morris is jól mozgott, a Knicks pedig végig vezetett annak ellenére, hogy szintén nem dobott jól: csak 40%-kal zártak mezőnyből Paytonék, de az elmúlt meccsek 120 kapott pontjai után most ez is elég volt a sikerhez. A legnagyobb előnyük volt egyébként 23 egység is, úgyhogy a végeredmény inkább a Netsre nézve hízelgő – az mindenesetre jó döntésnek bizonyult a TNT részéről, hogy az utolsó pillanatban levette a programból ezt a meccset, mintha megérezték volna a csatornánál, hogy ezt nem nagyon kellene országosan mutogatni...

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 25/9, Luwawu-Cabarrot 10/6, Harris 8/6, Kurucs 8/6, Jordan 8
A Knicks legjobb dobói: Randle 33/15, Morris 22/3, Payton 13/3

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 102–98

Doncic visszatért.
Szűk két hét és négy kihagyott meccs után lépett újra pályára a Mavericks vezére és nem sokat vacakolt, rögtön játszott 33 percet, dobott 24 pontot, leszedett 10 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt – a dobásai viszont még kevésbé ültek (9/23, közte 1/6 tripla), eleinte kicsit még kereste a ritmusát, illetve saját bevallása szerint a találkozó végére borzasztóan elfáradt. A győzelmet ezzel együtt megszerezte a Dallas, a hazaiak az elvesztett első negyed után a másodikban fordítottak, majd a záró etap elején eldöntötték a küzdelmet, amikor 7/9 triplát bombáztak be rövid idő alatt – a szoros helyzetből itt hirtelen közte 15–17 lett, innen pedig nem volt már visszaút. Illetve a Spurs azért még megpróbálta, a Dallas az utolsó négy percben már egyáltalán nem szerzett pontot, de a végén még Doncic két kihagyott büntetője is belefért, túl nagynak bizonyult a különbség. A Mavs ezzel a győzelemmel tartja nyugati ötödik helyét, ugyanannyi veresége van, mint a Clippersnek és a Houstonnak, illetve eggyel több, mint a Denvernek.

Most nem gálázott a Spurs. Legutóbb döbbenetes támadójátékkal és 145 dobott ponttal győzött a San Antonio, ezúttal viszont messze volt ettől a szinttől a társaság, csak a harmadik negyedben érte el a 25 egységet, egyébként a többiben ez alatt maradt. A vendégek fő gondját a 30% alatt triplázás jelentette, leginkább a kinti tűzerő hiányzott a játékukból, illetve a 13–5-re elvesztett támadópattanózás sem jött jól nekik–addig voltak partiban, amíg tudtak rohanni és amíg a Dallas is gyengén dobott kintről, ahogy ez megváltozott (de még mennyire...) elvesztették a találkozót. A Mavs a negyedik negyed elején szűk öt perc alatt bedobott nagyjából annyi hármast, mint a Spurs az egész meccs során, a kinti dobógépek csak a téglákat gyártották (Forbes, Belinelli, Mills összesen 0/12) a vendégeknél, úgyhogy el kellett fogadniuk a vereséget, következőleg a Detroit ellen ezen kell javítaniuk.

A Mavericks legjobb dobói:
Doncic 24/3, Hardaway Jr. 17/9, Porzingis 13/9, Finney-Smith 13/9
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 21, Gay 18/12, Aldridge 17/3

Oklahoma City Thunder–Memphis Grizzlies 97–110

Most nem rontotta el a Memphis.
Nyolc nappal korábban simán átlépett az OKC-n a Grizzlies ebben a csarnokban, ám a meccs végét nagyon csúnyán elrontotta, úgyhogy 20+ pontos előnye ellenére mégis vereséget szenvedett – ezúttal nem vezetett ennyire, de nem is esett össze a hajrára, úgyhogy most visszavágott azért a pofonért. A vendégeknél Ja Morant és Dillon Brooks nem is játszott különösebben jól, viszont a csapatvédekezés meglepően hatékonyan zárt, elöl pedig Jonas Valanciunas (21 pont, 9/11 mezőnyből), Jaren Jackson Jr. (20 pont, 2 labdaszerzés, 3 blokk), illetve a padról beszálló Tyus Jones (15 pont, 6/7 mezőnyből) intézte a munka nagyját – az első negyed után már egyszer sem voltak hátrányban, a harmadik játékrészt 12 pontos előnnyel zárták, majd a negyediket egy 8–0-s rohammal kezdték, ezzel eldöntötték a mérkőzést. A Memphis egyébként zsinórban 11. meccsén dobott be legalább tíz triplát, amely új franchise-rekordot jelent, a csapat pedig a 12–20-as mérlegével csak két találkozóra van a playoffot jelentő nyugati nyolcadik helytől.

Nagyon akadozott a Thunder. Danilo Gallinari hiányában nem nagyon működött a hazaiak gépezete, alig 41%-kal dobtak, 30% alatt tripláztak, hiányzott belőlük az átütőerő, ráadásul óriási problémát jelentett számukra, hogy 50–34-re elveszítették a lepattanózást – ebből (is) fakadóan 66–44-re alulmaradtak a festékben, ráadásul a Grizzlies át is rohant rajtuk, hiszen 23–6-ra nyert a leindításból szerzett pontokat tekintve. Chris Paul, Shai Gilgeous-Alexander, vagy Dennis Schröder azért igyekezett, mindhárman elérték a húszpontos határt, de Paul bevallása szerint a Memphis most nagyon jól játszott, bedobta a nehezeket is, úgyhogy hiába védekeztek úgy, ahogy kellett, ez sem volt elég – zsinórban négy győzelem után kaptak ki újra, igaz, egyelőre nincs veszélyben a nyugati hetedik helyük.

A Thunder legjobb dobói: Paul 23/6, Gilgeous-Alexander 21/3, Schröder 20/6
A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 21, Jackson Jr. 20/6, Jones 15/9

Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 104–105 – kétszeri hosszabbítás után

Véget ért a széria. November 27-e és tizenegy mérkőzés után tudott újra győzelmet aratni a Minnesota, méghozzá ismét Karl-Anthony Towns nélkül, óriási csatában. A vendégek a negyedik negyedben jöttek vissza a meccsbe, ott összesen 11 pontot engedélyeztek a Sacramentónak és az a furcsaság állt elő, hogy a rendes játékidő utolsó két percében (!) egyik fél sem talált már be, csak a hibákat halmozta mindkét csapat – a hosszabbításban aztán a valamivel összeszedettebb Wolves tudott felülkerekedni. Az első ráadás vége megint hibahalmozással telt, Buddy Hield egyenlítő hármasa után az utolsó percben ismét érintetlenek maradtak a gyűrűk, a második túlórát azonban már egy 6–0-val kezdte a Minny, amely döntőnek bizonyult – a végeredményt csak Hield kései két dobása alakította ki, igaz, az utolsó pillanatban a hátvédnek volt még egy lövése a győzelemért is. Összességében nagyon alacsony színvonalú, „csúnya" meccsen törte meg negatív sorozatát a Wolves és bár ezen kívül sok már pozitívumot nem lehet elmondani a csapattal kapcsolatban, de Wigginsék számára ez most bizonyára éppen elég – következőleg a Clevelandet fogadják otthon, ott elindulhatnak a playoffhelyek felé.

Fox és Bagley megint megsérült, borzalmas a Kings. Alig két percet játszott a hazai csapatba nemrég visszatérő De'Aaron Fox, mert komoly hátfájdalmai voltak, úgyhogy inkább kiültették – idén már 17 meccset hagyott ki, most lehet, hogy újabb kihagyás vár rá. Szintén pórul járt az eddig már 22 találkozót kihagyó Marvin Bagley, aki a harmadik negyedben dőlt ki a bal lábát fájlalva, sántítva ment le a pályáról és nem tért már vissza, úgyhogy megint baj van a Kingsnél. Nélkülük pedig most egészen szörnyű volt a csapat, Bogdan Bogdanovics 8/28-at (közte 3/16 triplát), Buddy Hield 6/20-at (és ezen már a végén javított...), Harrison Barnes 2/12-t dobott mezőnyből, kész csoda, hogy így is ennyi esélyük volt nyerni és kis szerencsével kiizzadhatták volna a győzelmet – sorozatban ötödször kapott ki a társaság, amely borzalmas állapotban van, pedig sokkal több lenne benne, ezt bizonyította már idén.

A Kings legjobb dobói: Holmes 20, Bogdanovics 19/9, Bagley 18
A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 21/9, Covington 19/6, Wiggins 18/6

Utah Jazz–Portland Trail Blazers 121–115

Kevésnek bizonyult a portlandi roham. 15 ponttal vesztette el az első negyedet a nagyon álmosan kezdő Blazers és onnantól csak rohant az eredmény után, a második játékrészt megnyerte, majd a harmadikban megint gyengébben adta elő és volt már 23 pontos hátrányban is úgy, hogy egyszer sem vezetett. A záró etapban azonban még egyszer felszívta magát a vendégcsapat, Damian Lillardnak (34 pont, 8 gólpassz, 7/13 tripla) több „valószínűtlenül" nagy dobása is beakadt, CJ McCollum (25 pontjából 17-et dobott a negyedik negyedben) is itt találta meg magát és visszajöttek egyetlen dobásra, ám a hajrában a Jazz is úgy tüzelt, mintha az élete lenne a tét és minden nagy portlandi kosárra egy hasonlóval tudott válaszolni. 22 másodperccel a vége előtt aztán Carmelo Anthony egyenlítőnek szánt hármasa még a gyűrűt sem érte el és bár a veterán dobógép faultot reklamált, de elmaradt a fújás, a legvégén pedig még Lillard is kapott egy blokkot Gobert-től, ez zárta le az összecsapást – nagyot hajrázott, de mégis vereséget szenvedett a Blazers.

Többen is felpörögtek a Jazznél.
A hazai csapat a remek kezdés után igyekezett kontrollálni az eseményeket, de a végén a portlandi rohamnál minden dobásra szüksége volt ahhoz, hogy tartani tudja az előnyét és ne kapjon ki 20 pont feletti fórból – azonban most több kulcsjátékos is jobb lábbal kelt fel, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez. Különösen Donovan Mitchell villogott, aki 35 pontig és 7 gólpasszig jutott 12/19-es mezőnymutatóval (és 28 pontot a nagyszünet után szerzett ebből), de Joe Ingles (26 pont, 10/15 mezőnyből, 6/10 tripla) is parádézott és Rudy Gobert (16 pont, 15 lepattanó, 7/7 mezőnyből, kulcsfontosságú védekezések) is nagyszerűen játszott–ráadásul amikor a hajrában az „életükért menekültek", akkor a gyengébb napot kifogó Bojan Bogdanovic is bevert egy clutch hármast és kiosztott egy gólpasszt. Szóval bőven volt kihez nyúlni fontos helyzetben és senki sem okozott csalódást, összességében 56.8%-kal dobtak mezőnyből, úgyhogy ezen nincs is mit magyarázni, kiemelkedő támadóteljesítménnyel nyerték meg a meccset és bár a védekezésük csak időszakosan működött, de ezúttal egyszerűen túldobták ellenfelüket – jelenleg másfél meccsre vannak a Mavstől, várják, hogy a nyugati élmezőnyből ki kezd el esetleg süllyedni.

A Jazz legjobb dobói:
Mitchell 35/9, Ingles 26/18, Gobert 16, Bogdanovic 16/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/21, McCollum 25/9, Simons 15/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Washington Wizards 132–102
Brooklyn Nets–New York Knicks 82–94
Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 102–98
Oklahoma City Thunder–Memphis Grizzlies 97–110
Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 104–105 – kétszeri hosszabbítás után
Utah Jazz–Portland Trail Blazers 121–115

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik