NBA: váratlanul bukott a Memphis, Devin Booker 58-at dobott a Pelsnek

Vágólapra másolva!
2022.12.18. 09:41
null
Devin Booker 55 pontjával hátára vette a Sunst, és győzelemre juttatta a Pelicans ellen (Fotó: Getty Images)
Booker parádéjával 24 pontos hátrányból fordított és nyert rangadót a Suns, hosszabbítás döntött a Cavs-Mavsen, Kawhi Leonard vezette győzelemre a Clipperst, tartalékosan is jó volt a Bucks, nem hibázott a Heat és a Blazers.


Los Angeles Clippers–Washington Wizards 102-93

Leonard döntötte el. George, Zubac, Jackson és Powell révén négy meghatározó játékos hiányzott a Clippersnél, így nagy szükség volt Kawhi Leonard jó játékára, a perclimiten lévő szupersztár pedig hozta is, amit vártak tőle. Az első félidőben még nehezebben boldogult a helyzettel a Los Angeles, ott nagyrészt a Washington vezetett, a fordulás után viszont összekapta a védekezését a vendéglátó és a harmadik-negyedik negyedben összesen 36 pontot engedett ellenfelének. Ennek köszönhetően elkezdett visszakapaszkodni, és végül a negyedik játékrész hozta meg az áttörést: azt 30-18-ra nyerte meg a gárda, és a végén Leonard klasszisa döntött. 87-87-ig ugyanis egál volt az állás, majd itt bevert egy fontos triplát Nic Batum, Leonard pedig sorozatban négy labdabirtoklást fejezett be kosárral, a zsinórban dobott nyolc pontjára csak egy kettessel válaszolt a Wizards, úgyhogy itt hirtelen meglógott a LAC. 98-89-ről pedig már nem volt visszaút, az utolsó percben Terance Mann hozott még egy 2+1-et, de a döntő rohamot Leonard intézte egymaga, azzal húzta be az újabb győzelemt a tartalékos Clippers. Leonard végül 31 ponttal szezoncsúcsot szórt, volt 9 lepattanója és 3 labdaszerzése is, ez az, amit szeretnének tőle látni minden este - mellette a 20 pontos, 4/6 triplás Luke Kennard vagy a dupla-duplázó Marcus Morris dicsérhető még, de nagyon kellenének vissza a kezdőik, hogy kiegyenesedjen a rotáció.

Tovább süllyed a Wizards. Ugyan jól kezdtek a vendégek és nyolc ponttal nyerték az első negyedet, sőt vezettek tizenöttel is, de ezzel minden puskaporukat ellőtték, ahogy a Clippers rátalált a megfelelő szerkezetre, játékra ebben a felállásban, úgy fordult meg a találkozó. A második félidőben már azt a pocsék támadójátékot hozták a fővárosiak, amelyet Bradley Beal nélkül most már megszoktunk tőlük, félpályán esélytelennek bizonyultak, csak a leindításból szerzett 27 pont tartotta őket meccsben. A végén viszont Leonard pár villanása elsöpörte őket, az utolsó szűk öt percet 15-6-ra bukták el, így nem történt meglepetés, zsinórban kilencedszer is kikaptak - Kristaps Porzingis (19 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés), Deni Avdija (11-10-5), Will Barton (4/5 tripla) vagy éppen a 17 pontos Kyle Kuzma is igyekezett, de egyszerűen nincs bennük ennél több jelenleg.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 31/6, Kennard 20/12, Morris 10/3, Mann 10, Coffey 10/6
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 19, Kuzma 17/3, Barton 14/12

San Antonio Spurs–Miami Heat 101-111

A negyedik negyedben izzadta ki a Heat. A floridaiaknál sokan visszatérhettek, de még mindig hiányzott két kezdőjátékos Kyle Lowry és Caleb Martin személyében, ennek ellenére kötelező volt nyerni Mexikóban a holtversenyes nyugagi utolsóval szemben. Ezt nagyon nehezen, de végül megoldotta a gárda: szorosan alakult a küzdelem, de inkább a Spurs vezetett egy-két ponttal, majd jött a negyedik negyed, ami 84-80-ról indult, és ott sebességet váltott a Miami: Duncan Robinson 3+1-es játékával sikerült átvenni a vezetést, a dobógép hamarosan elsüllyesztett még egy triplát, majd kiosztott egy gólpasszt Bam Adebayónak, négy perc alatt egy 15-2-t repesztett Erik Spoelstra csapata, ezzel a rohammal pedig el is döntötte a küzdelmet. Ugyan a különbség nem volt nagy, de a San Antonio lendülete elfogyott, a játékrész közepén Adebayo és Victor Oladipo villanásaival pedig végleg lezárta az összecsapást a Heat, amikor meglett a közte tíz. Tyler Herróban volt még egy tripla, a negyedik negyedet pedig végül 31-17-re nyerte a Miami, ezzel fogcsikorgatva ugyan, de sorozatban negyedik győzelmét is kiizzadta - a játék még mindig nem az igazi, de az ilyen kötelezőket elkezdte kipipálni a társaság, így 50% fölé javult a mérlege, és ott van a keleti hetedik helyen. Ami a Spurst illeti, a leindításból szerzett 19 ponton kívül mást nem nagyon tudunk kiemelni, tették a dolgukat a "vendéglátók", de sem egyénileg nem láttunk náluk extrát, sem csapatként nem produkáltak semmi váratlant - a Miami oldalán azért Jimmy Butler (26 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Adebayo (22 pont, 13 lepattanó) és Herro (21 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) is jó számokkal zárt.

A Spurs legjobb dobói:
Johnson 22/9, Vassell 18/3, Collins 13/3
A Heat legjobb dobói: Butler 26/3, Adebayo 22, Herro 21/9


Cleveland Cavaliers–Dallas Mavericks 100-99 – hosszabbítás után

Walker bizonyított. A Mavsnél Luka Doncic, Spencer Dinwiddie és Dwight Powell sem játszott a back-to-back második felén, így a kezdőbe került Christian Wood, de ott volt a még csak harmadik Dallas-meccsét játszó Kemba Walker is. Utóbbi pedig nagyot szólt: a több csapatból is kiebrudalt veterán irányító 32 ponttal, 5 lepattanóval és 7 gólpasszal húzta övéit, ő lett a vendégek legjobbja, vele a parketten +7-ben voltak, ráadásul a rendes játékidő végén ő mentett hosszabbításra - három másodperccel az órán dobott ziccert betörésből, ezért nem kapott ott még ki a Mavs. Mellette Wood (26 pont, 14 lepattanó) is jó volt támadásban, a többiek viszont védekezésben villogtak, ugyanis...

Vért izzadva nyert a Cavs. A védekezésért rajongók számára igazi csemege volt ez a találkozó, ugyanis olyan fizikális, tudatos, koncentrált játékot mutattak be a felek hátul, hogy azt jó volt nézni - odaértek mindenhova, jól rotáltak, jó döntéseket hoztak, a megfelelő dobásokat adták fel. A csapatok pár nappal ezelőtti találkozóján is látszott ez, de ott még csak a Cleveland művelte ezt jól, most viszont a Dallas is felvette a kesztyűt Doncicék nélkül, így abszolút vért kellett izzadni a sikerért. A negyedik negyedben egyébként tízpontos hátrányból fordított a Cavs, és bár a végén Walker mentett hosszabbításra, de előtte az ohióiak kapartak nagyot azért, hogy visszajöjjenek, majd a hosszabbítás 4-3-as eredménye tökéletesen le is írta, hogy milyen mérkőzést láthattunk - két perccel a vége előtt született az utolsó kosár, Jarrett Allen zsákolt, ezt pedig csak hibák követték mindkét oldalon. A végén Walkernek is volt lehetősége, de a palánk és a gyűrű közé dobta, a legutolsó játéknál pedig egy nagyon távoli Wood-kísérlet ment a levesbe - ismét a Cavs nyerte a két csapat rangadóját, de most tartalékosan is egyenrangú partner volt a Dallas. A vendégek említett két játékosa mellett a 25 pontos Donovan Mitchellt és a 18 pontos, 12 gólpasszos Darius Garlandot érdemes kiemelni, a Cavs ezzel a sikerrel már 14-2-re áll otthon, míg a Mavs újra visszasüllyedt 50%-ra.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 25/3, Garland 18/3, Mobley 17/3
A Mavericks legjobb dobói: Walker 32/12, Wood 26/15, Hardaway Jr. 13/3


Houston Rockets–Portland Trail Blazers 95-107


Nem hibázott a Portland. A Rockets mostanában több bravúrt is bemutatott, és védekezésben kiemelkedő dolgokat is láttunk tőle, így nem mehetett biztosra a természetesen esélyesebb, de back-to-back érkező Blazers. A vendégek viszont kellő koncentrációval megoldották a feladatot és hozták a kötelezőt: a Dallasban elszenvedett sima vereség után most az első félidőben is előnybe kerültek, aztán a harmadik negyedben eldöntötték a küzdelmet, amikro 28-14-re nyerték a játékrészt. Itt meglett a közte húsz pont, a záró etapnak már nem volt jelentősége, így Chauncey Billups adott is pár perc extrapihenőt játékosainak - hogy aztán két percnél visszaküldje őket, amikor 22-ről 11 egységre zárkózott a Rockets. Ennél közelebb viszont nem jutott, összességében nem forgott veszélyben a portlandi siker, Anfernee Simons (32 pont, 11/21 mezőnyből) és Damian Lillard (25 pont, 10 gólpassz) hozta a kötelező minimumot, így decemberben már 6-2-re áll a társaság - most Oklahoma Cityben folytatja, aztán Denverben zárja hosszú idegenbeli túráját a gárda.

Tripla nélkül nem fog menni. A lepattanózást 51-36-ra nyerte a Rockets, 18 támadót húzott le a hazai alakulat, tízzel több büntetőt harcolt ki, 64-52-re nyert a festékben, de hiába: a 40%-os mezőnymutató még hagyján, a csapatszintű 3/29-es triplázás viszont olyan teljesítmény, amivel nem lehet mérkőzést nyerni. Emiatt végig hátrányban voltak Greenék, a harmadik negyedet pedig úgy megpörgette a Portland, hogy onnan már nem lehetett kérdés, és bár a végén kozmetikáztak az eredményen a texasiak, de ennél többre most nem futotta - be kell dobni a hármasokat, különben nincs ritmus, nincs lendület...

A Rockets legjobb dobói: Green 15, Porter Jr. 13, Martin Jr. 13, Eason 13/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 32/15, Lillard 25/15, Nurkic 14/3


Milwaukee Bucks–Utah Jazz 123-97


A vége sima lett. Giannis Antetokounmpo és Khris Middleton nélkül lépett pályára a Milwaukee, amely viszont így is meglepően jól működött: Jrue Holiday szabta a fazont (21 pont, 8 gólpassz), Bobby Portis tökéletesen illeszkedett be a kezdőbe (22 pont, 14 lepattanó), Brook Lopeznek is jutott labda (18 pont, 8 lepattanó, 3 blokk), a padról pedig 19 perc alatt 18 ponttal és 4/7 triplával szállt be az újonc MarJon Beauchamp. Csapatszinten 53%-kal dobtak és 47%-kal süllyesztettek el 18 hármast, de a 30 gólpassz is önmagáért beszél - nyertek a festékben, a lepattanózást pedig uralták, 54-29-re húzták be, 15 támadót szereztek meg. A csoda az, hogy mindezek ellenére egészen a negyedik negyedig látótávolságon belül maradt a Jazz, még az utolsó felvonás is csak kilencpontos Bucks-előnyből indult, azt viszont 31-14-re nyerték a hazaiak, és a villámgyors 8-0-s negyedkezdés után eldőlt a küzdelem. Emiatt Mike Budenholzer nem is erőltette játékosait, csak Portis érte el a 30 perces határt, a legutóbbi csúnya égés után most kissé váratlanul jól játszva aratott sima győzelmet a tartalékos Milwaukee.

Erőtlen volt a Jazz. Will Hardy, a vendégek vezetőedzője szerint a Bucks iszonyatos fizikalitással jött ki a parkettre, őket pedig ez váratlanul érte, és nem tudtak rá mit lépni: főleg akkor fogytak el, ha támadni kellett, védekezésben még csak-csak tették a dolgukat, elöl viszont nem volt válaszuk, felőrölte őket a Milwaukee. A hazaiaknál Brook Lopez mondta azt, hogy a 41 pontos memphisi vereség után úgy akartak játszani, hogy az akaratukkal, az energiájukkal ne legyen probléma, ezt pedig meg is csinálták, ez volt a nagy különbség oka - a Utah jóval laposabbnak bizonyult, ami a lepattanózáson vagy éppen az összesen kiharcolt hat büntetőn is meglátszott. Élességben nem voltak most egy súlycsoportban a felek, amit ugyan egy ideig ellensúlyozni tudott a Jazz (a második negyedben például még egyenlített, csak aztán Holiday egymaga dobott zsinórban tíz pontot), de a végére teljességgel elfogyott, ahogy kiürült a tank - tanulni kell ebből a meccsből, bár következőleg Clevelandben sem lesz könnyebb dolguk.

A Bucks legjobb dobói: Portis 22/6, Holiday 21/9, Lopez 18/3
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 18/9, Beasley 18/18, Alexander-Walker 14/6


Oklahoma City Thunder–Memphis Grizzlies 115-109

Értelmezhetetlen győzelem. A két csapat között alapesetben is szakadéknyi a különbség, az OKC ráadásul zsinórban öt vereség után, egy back-to-back második felén lépett pályára, míg a Memphis sorozatban hét győzelmet követően, bombaformában lévő nyugati éllovasként érkezett meg - amit súlyosbított az, hogy a hazaiaknál a két legjobb játékos, Shai Gilgeous-Alexander és Josh Giddey sem állt rendelkezésre. Isaiah Joe a Thunderben, Eugene Omoruyi pedig az egész NBA-pályafutása során először kapott lehetőséget kezdőként, ehhez képest a négy ponttal nyert első negyed után átrohantak ellenfelükön: a második játékrészt 39-22-re nyerték és 64-43-ra vezettek a nagyszünetben. A fordulás után már fogyott a mágia, a Memphis visszajött, a hajrában öt pontig zárkózott, de kitartott az első félidei előny: mindenki nagyon meg akarta mutatni, nagyon bizonyítani akart, lélekszakadva hajtott a bravúrért, ez pedig ki is fizetődött, mert a kissé zaklatottnak tűnő Grizzlies nem tudta leküzdeni a korai hibáit. A hazaiak 19 triplát bombáztak be 40% feletti hatékonysággal, a 29 gólpassz is jól mutat, és bár kiemelkedő egyéni extrát nem láttunk náluk, de nem is erre volt most szükség, hanem a csapategységre, akaratra, elkötelezettségre - a semmiből jött ez az értelmezhetetlen győzelem...

Morantet kiszórták, megszakadt a Grizzlies sorozata. Nagyon elrontotta ezt a találkozót a Memphis, amelynek kötelező lett volna nyerni a tudás, az egészség és az aktuális forma alapján is, ehhez képest egy félidő alatt húsz ponttal kapott ki a Thundertől. Ráadásul a nagyszünet előtt elvesztette Ja Morantet is, aki pár másodperc alatt két technikait kapott, a másodikat egy nézővel folytatott párbeszéd miatt, ezért pedig kiállították - itt Dillon Brooks is kapott egy technikait, de ő a pályán maradhatott és 32 ponttal sokat tett azért, hogy a végén még legyen valamennyi esélyük. Ezzel együtt gyengén dobtak, rengeteget hibáztak, nem működött a játékuk, nem találták meg egymást: ez most egy váratlan és csúnya vereség, ugyan a nyugati első helyüket megőrizték, de el kell gondolkodniuk rajta, hogy mi siklott félre.

A Thunder legjobb dobói: Dort 24/9, Joe 23/15, Wiggins 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 32/18, Jackson Jr. 16/6, Jones 15/6



Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 118-114


Booker megőrült, nagy hajrával nyert a Suns. A két csapat múlt hétvégén kétszer is találkozott egymással, mindkétszer a New Orleans nyert, akkor cseréltek helyet a tabellán, a gödörben lévő Suns viszont legutóbb már győzni tudott, most pedig óriási küzdelemben vissza tudott vágni riválisának is. A New Orleans parádésan kezdett, az első negyedet hét ponttal nyerte meg, a második végén 17-tel vezetett, de volt már közte 24 (!) is a vendégek javára, úgy tűnt, hogy lesimázza ezt a találkozót Willie Green alakulata. Csak Devin Booker másképp gondolta: 59-83 után egy 25-6-os rohamot vágtak ki a hazaiak, Booker egymaga kereken húsz pontot dobott a kérdéses harmadik negyedben, majd ő szerezte csapata első 13 egységét a záró etapban, zsinórban 25 (!) pontot szórt ő phoenixi részről a harmadik játékrésztől kezdve, ő hozta vissza együttesét a meccsbe. Végül pedig 58 pontos szezoncsúccsal zárt, 21/35-öt hajított mezőnyből, 6/12-t távolról, 10/15-öt a büntetővonalról, a 6 lepattanó és az 5 gólpassz már csak ráadás, a "kézen át is bedobom" mentalitás vezérelte most - és be is dobott több elképesztő vállalást, ma nem nagyon tudott hibázni. Ugyan az utolsó percek már nem róla szóltak, a Suns csapatként birkózta le a New Orleanst, de az este középpontjában természetesen így is Booker állt, akit Chris Paul is méltatott: mint mondta, játszott már olyan klasszisokkal, mint James Harden vagy a prime Blake Griffin, de Booker más, néha azon kapja magát, hogy csak figyeli a játékát a meccs közben...

Elrontotta a Pels. 24 pontos előnyből azért nyerhetett volna a New Orleans, főleg hogy a dobóformával a vendégeknél sem volt probléma: 58%-os mezőnymutatóval és 47%-os triplázással zártak, ezek általában győzelmet sejtető számok. Most viszont a 22-vel kevesebb kiharcolt büntető, a kilenccel több eladott labda, és a hattal kevesebb támadópattanó miatt nem ért sikert ez a faktor, ráadásul Booker olyan bemutatót tartott, amire nem volt válaszuk - majd az utolsó öt-hat percben már lendületben volt a Suns, Chris Paul vezényelte a műsort, a Pelicans pedig gödörbe került, és nem tudott onnan kimászni. Így is szoros lett a vége, nem egészen két perccel a vége előtt kétpontos hátrányban Trey Murphy III kihagyott két clutch büntetőt, majd CJ McCollum eladott egy labdát, Paul pedig dobott belőle egy triplát, ezzel lett 114-109, majd a következő játékból Zion Williamson is labdát vesztett, itt úszott el a meccsük - még a Booker-show is beleférhetett volna, ha a végjátékban koncentráltak és pontosak, de a korábbi hullámvölgyük kitartott itt is. Így hiába Williamson (30 pont, 9 gólpassz) és McCollum (27 pont, 8 gólpassz) remeklése, így is kikaptak sorozatban harmadszor, úgyhogy még szorosabbá vált a nyugati élmezőny: az első hét csapat 2,5 meccsen belül van egymáshoz képest.

A Suns legjobb dobói: Booker 58/18, Paul 18/15, Bridges 15/9
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 30, McCollum 27/12, Valanciunas 12

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Clippers–
Washington Wizards 102–93
San Antonio Spurs–Miami Heat 101–111
Cleveland Cavaliers–
Dallas Mavericks 100-99 – hosszabbítás után
Houston Rockets–Portland Trail Blazers 95-107
Milwaukee Bucks–Utah Jazz 123-97
Oklahoma City Thunder–Memphis Grizzlies 115-109
Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 118-114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik