NBA: új rekord, 73 pontos különbséggel győzött a Memphis

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.12.03. 07:49
null
Nem kegyelmezett a Memphis (Fotó: Getty Images)
Elképesztő különbséggel, 152–79-re ütötte ki a Memphis Grizzlies az Oklahoma City Thundert az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján. A Phoenix Suns sorozatban a 18. mérkőzését nyerte meg.


New York Knicks–Chicago Bulls 115–119

Majdnem elrontotta a Bulls, de a sztárok megoldották a végét. Parádésan kezdte a meccset a Chicago, az első negyedben egy 21–4-es rohamot raktak össze a vendégek és kereken húsz ponttal vezettek már ebben az időszakban, pillanatok alatt lejátszották a pályáról a New Yorkot – sőt, a nagyszünetben is ők jártak előrébb 18-cal, érdemben nem csökkent a különbség. A fordulás után azonban megérkezett a Knicks válasza, egy 27–10-zel visszajöttek a meccsbe a hazaiak és innentől szorosan alakult a küzdelem, majd a záró etapban át is vette a vezetést Tom Thibodeau legénysége. Itt nagyon kellett a Bullsnak a könyörtelen DeMar DeRozan (34 pont, 12/19 mezőnyből, 10/11 büntető) nagy játéka, aki egymaga 18 pontot termelt a negyedik negyedben és a víz felett tartotta csapatát, de érdekesség, hogy rajta kívül csak Zach LaVine (27 pont, 5 gólpassz, 3/6 tripla) és Nikola Vucsevics (27 pont, 5/9 tripla) talált a gyűrűbe tőlük ebben az időszakban. Az utolsó másfél percben aztán ki is harcolták a győzelmet, Julius Randle kihagyott büntetője és eladott labdája után LaVine két clutch büntetőjével szerezték vissza a vezetést, majd egy jó védekezés után jött DeRozan, aki az utolsó húsz másodpercben bedobta csapata utolsó hat pontját és kivégezte a New Yorkot – a hazaiak itt már csak kozmetikázni tudtak, fordítani nem volt esélyük. A Bulls így idén már másodszor győzte le riválisát és egy meccsre megközelítette a keleti listavezető Brooklynt.

Bánhatja a Knicks. A hazaiak borzasztó kezdése elsősorban a frusztrációra vezethető vissza, már a legutóbbi, Nets elleni vereségüknél is a játékvezetésre panaszkodtak és most is elvesztették a hidegvérüket: Taj Gibsonra egymás után két labdabirtoklásnál fújtak szabálytalan zárást és ezen úgy felháborodott, hogy kiállították, majd Derrick Rose-tól is elvettek egy kosarat szintén támadófault miatt. A második negyedben tudták csak rendezni a gondolataikat, de közelíteniük ott még nem sikerült, a nagyszünetet követően viszont remek játékkal, Julius Randle (30 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) vezérletével sikerült felkapaszkodniuk és a hajrában minden esélyük megvolt a sikerre. A nagy rohamot azonban végül kidobhatták a kukába, mert a végén kulcspillanatokban hibáztak egymás után, sorra rontották el a labdabirtoklásaikat, amiket DeRozan és a Bulls megbüntetett, így nekik megint maradt a vereség - vannak náluk biztató jelek, de az eredmények még nem jönnek, már csak 11-11-re állnak, otthon pedig mindössze 5-7-re.

A Knicks legjobb dobói: Randle 30, Burks 16/3, Fournier 16/12, Rose 16
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 34, Vucsevics 27/15, LaVine 27/9

Toronto Raptors–Milwaukee Bucks 97–93

Elfogyott a Bucks. Sorozatban nyolc győzelem után kapott ki a Milwaukee, de a regnáló bajnok játékát elnézve ez nem is meglepetés: az előző esti, Charlotte elleni egylabdás győzelem után érezhetően fáradtan mozgott a társaság, ráadásul kiültette legjobbját, a kisebb sérüléssel bajlódó Jannisz Adetokunbót. Ezek következményeként támadásban nagyon visszaesett a csapat játéka és le is lassult Mike Budenholzer alakulata, így bár a második félidőre ugyan kicsit már felvette a ritmust, de ezzel együtt is alig 37.6 százalékkal dobott csak mezőnyből és nem tudott a Toronto fölé kerekedni. Négy és fél perccel a vége előtt ugyan visszajöttek 87–85-re, úgy tűnt, hogy van esélyük nyerni, de innentől sorozatban öt labdabirtoklást zártak pont nélkül, voltak eladott labdáik, volt 0/2 büntetőjük, mindent elrontottak, amit el lehetett, eközben pedig a Raptors megint meglógott. A végén azért az oda-vissza hibákból kijöhettek volna akár jól is, mínusz kettőnél támadópattanót húztak le, de kimaradt Connaughton triplája hat másodperccel az órán, majd Achiuwa két kihagyott büntetője után nem tudták megszerezni a védőpattanót, így nem maradt már esélyük – nagy csatában, de kikaptak, így megszakadt a sikerszériájuk.

Kellett már ez a Raptorsnak. Fred VanVleet, a hazaiak irányítója szerint ők fél órával a meccs előtt tudták meg, hogy Jannisz nem játszik és erről azt mondta, hogy ilyenkor az ember valahol mélyen megköszöni a lehetőséget és megpróbál nyerni – ők is ezt tették, amiből egyébként óriási részt vállalt maga VanVleet is. A karmester 29 pontot és 5/10 triplát rakott a közösbe, a szoros negyedik negyedben egymaga 13 egységet termelt, de rajta kívül Pascal Siakam (20 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Scottie Barnes (13 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is dicsérhető náluk. Voltak hullámvölgyeik, de összességében pontosabban támadtak ellenfelüknél és bár a végén nekik is többször megremegett a kezük, de mégis megcsinálták a győztes játékokat és jól jöttek ki a kiélezett helyzetből – sorozatban három, hazai pályán pedig öt vereség után tudtak újra nyerni, nagy szükségük volt már egy ilyen sikerélményre.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 29/15, Siakam 20/3, Barnes 13/9
A Bucks legjobb dobói: Holiday 26/12, Middleton 22/6, Portis 15/3

Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 152–79

NBA-rekorddal nyert a Grizzlies. Ez egy olyan nap volt a Memphis számára, amikor minden, de tényleg minden összejött, kis túlzással az is, amit nem akartak – Ja Morant nélkül álltak ki ezúttal is, de ezen felül sem erőltették meg magukat, hiszen egyetlen kezdőjük sem töltött 21 percnél többet a parketten. Ennek oka az, hogy nem volt rá szükség, az első negyed 31–16-os megnyerése után a nagyszünetben már 72–36-ra vezettek és itt indult be az a jelenség, hogy bármit csinálnak, az jó lesz – hiába jöttek a cserék, hiába ürült ki a kispad vége, nem tudtak hibázni és a második félidőben így is kereken 80 pontot tettek fel a táblára. Már ez is elképesztő adat, hiszen a végül összeszedett 152 pontjuk franchise-rekord, ugyanígy klubcsúcsot döntöttek a 62.5 százalékos mezőnymutatójukkal, de a végén egy NBA-rekordot is megdöntöttek: a 73 pontos győzelem abszolút csúcs, soha, egyetlen csapat sem nyert ekkora különbséggel a liga története során. Egyébként vezettek közben 78-cal is, de a 73 is bőven elég volt az új rekordhoz, hiszen az eddigi csúcsot 68-cal tartotta a Cleveland még 1991-ből. Ez egy ilyen este volt, fesztiválhangulat és örömünnep a csarnokban, extra munka a statisztikusok számára – nincs rá hagyományos magyarázat, hogy hogyan történt mindez, de az tény, hogy Morant nélkül is egy hármas sikerszériában vannak éppen. Ami pedig az OKC-t illeti, Josh Giddey betegség miatt nem játszhatott, Mark Daigneault vezetőedző pedig annyit mondott a meccs után, hogy „ezek nem mi vagyunk” – tényleg nem, ugyan sorozatban nyolcadszor kaptak ki, de az eddigi hét vereségük során 13 pont volt a legnagyobb különbség, abszolút nem a kiütésekről szólt ez az időszak számukra. Még némi adalék a meccshez, csak a pontosság kedvéért: a Grizzlies klubcsúcsot döntött a pontokon, a különbségen és a mezőnyszázalékon felül gólpasszokban (41) és kispadról érkező pontokban (93), valamint egyéni +/- mutatóban is: Santi Aldama ugyanis 28 perc alatt +52-vel zárt.

A Grizzlies legjobb dobói:
Jackson Jr. 27/18, Melton 19/9, Aldama 18
A Thunder legjobb dobói: Dort 15/6, Mann 12/6, Jerome 12/3, Muscala 12/9

Phoenix Suns–Detroit Pistons 114–103

18. Sorozatban 18. sikerét könyvelhette el a Suns, amelynél a sérült Devin Booker sem lépett pályára a Saric-Kaminsky páros mellett, de a listavezető így is hozni tudta a kötelezőt. A 30–18-ra megnyert első negyed után a folytatásban is „akcióban” maradt a gárda és a nagyszünetben 69–51-re vezetett, de a fordulás után alaposan beragadt és a Pistons olyannyira felzárkózott, hogy öt-hat pontra csökkent a különbség. Emiatt végig küzdeniük kellett a hazaiaknak és nem tudtak pihenni a végén, de Chris Paul azért a javukra döntötte el a meccset: amikor három perccel a vége előtt 104–99-re zárkózott a Detroit, akkor dobott egy fontos kosarat, majd kiosztott két gólpasszt és másfél perc alatt lezárult a találkozó. A Sunsnál összességében heten is kétszámjegyűt dobtak, viszont négyen is 30 perc felett játszottak, sőt, Mikal Bridges 41-et töltött pályán, ami nem biztos, hogy jó ómen, hiszen most back-to-back jön számukra a GSW elleni visszavágó.

Volt tartása a Detroitnak. Az első félidőben úgy szedte szét a vendégeket a Suns, hogy szinte közük sem volt a találkozóhoz védekezésben, de a fordulás után megmutatták, hogy nem adják fel és egy 17–0-s rohammal konkrétan egyetlen pontra zárkóztak, sőt, egy pillanatig úgy tűnt, hogy ki is egyenlítettek, amíg Hamidou Diallo kosarát nem érvénytelenítették a játékvezetők. Ezt követően azért öt-hat pontnál nem jöttek közelebb, de egészen a hajráig éles küzdelemre késztették a liga legjobb csapatát, úgyhogy nem lehetnek elégedetlenek. Jerami Grant (34 pont, 14 kiharcolt büntető), Cade Cunningham (19 pont, 5 gólpassz, 3/6 tripla) és Isaiah Stewart (12 pont, 14 lepattanó) is kitett magáért és Stewart azt mondta, hogy ha mindig úgy játszanának, mint a második félidőben, akkor sok meccset meg tudnának nyerni – csak a jelek szerint nem sokszor játszanak úgy, mert zsinórban nyolcadik vereségük után 4-18-cal szerénykednek a tabella utolsó helyén.

A Suns legjobb dobói: Payne 19/3, Johnson 19/12, Bridges 18/6
A Pistons legjobb dobói: Grant 34/6, Cunninghaem 19/9, Stewart 12

Portland Trail Blazers–San Antonio Spurs 83–114

Elkapta a fonalat a Spurs. Tavaly április óta nem nyert egymás után két meccset a Spurs a legutóbbi találkozójáig, most viszont már zsinórban harmadik sikerét könyvelhette el a váratlanul belendülő társaság, méghozzá meglehetősen impozáns módon. Egyéni extra nélkül, letisztult csapatjátékkal, labdajáratással, 32 gólpasszal, közel 50 százalékos mezőnymutatóval sikerült nyerni, az első félidőt 68–47-re húzta be a gárda és bár a harmadik negyedben jött egy gyengébb időszak, de a borzasztóan dekoncentráltnak és demotiváltnak tűnő Blazers ellen most ez is belefért. A rendkívül sima, kiütéses idegenbeli győzelem mellett a játékukkal is elégedettek lehetnek és bár Gregg Popovich sportszerűen azt mondta, hogy Damian Lillarddel azért nagyon más lehetett volna a mérkőzés, de tény, hogy ezúttal egy másodpercig sem forgott veszélyben a sikerük. Holnap a Golden State-hez utaznak, az azért más lesz...

Már otthon is. Eddig egyetlen dologba kapaszkodhattak Portlandben és az a hazai pálya volt, a botrányosan gyenge idegenbeli mutató, a lagymatag játék és a liga leggyengébbjei közé tartozó védekezés ellenére a hazai 10-1-gyel tartották magukat életben. Most viszont már ez sem segített, Damian Lillard nélkül iszonyatosan nagy pofont kaptak saját közönségük előtt, az első félidőt 21 ponttal vesztették el, majd a fordulás után sem volt meg bennük a tűz és összesen 36 egységet tudtak felrakni a táblára a teljes második félidő során. Chauncey Billups vezetőedző sokadszor is elmondta, hogy mi a legnagyobb probléma: nem harcolnak, nem játszanak keményen, enélkül pedig nem fog menni. Ez a szezon eddig katasztrófa a Blazersnél, kérdés, hogy mikor és milyen változás következik ebből...

A Trail Blazers legjobb dobói:
McCollum 16/6, Powell 16/6, McLemore 11/9
A Spurs legjobb dobói: Forbes 18/9, McDermott 16/6, Murray 15/9

NBA
ALAPSZAKASZ

New York Knicks–Chicago Bulls 115–119
Toronto Raptors–Milwaukee Bucks 97–93
Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 152–79
Phoenix Suns–Detroit Pistons 114–103
Portland Trail Blazers–San Antonio Spurs 83–114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik