NBA: Torontóban is nyert a Heat, Milwaukeeban győzött a Dallas

Vágólapra másolva!
2022.04.04. 07:57
null
Sorozatban negyedszer nyert a Miami Heat (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján a Miami Heat 114–109-re legyőzte idegenben a Toronto Raptorst. A Minnesota Timberwolves 171 pontos csatát nyert meg Houstonban a Rockets ellen.

 

Boston Celtics–Washington Wizards 144–102

Bostoni gála. Nem adott esélyt ellenfelének a szenzációsan játszó Celtics, a hazaiak a magabiztosan, 13 ponttal nyert első negyed után átgázoltak a Washingtonon - a második negyedet kicsit elengedték, majd a fordulást követően földbe döngölték a vendégeket. Összességében 74-43-ra nyerték meg a harmadik-negyedik játékrészt, a záró etapban már pihenhettek is a kezdők, totális kiütést láthatott az aréna, amely a negyedik negyedben már annyira unatkozott, hogy hullámozni kezdett. A Wizards semmilyen ellenállást nem fejtett ki, sem elöl, sem hátul nem ütötték meg a minimumszintet sem Porzingisék, így a keleti második Celtics 61,5%-os mezőnymutatóval, 23 bedobott triplával és szezoncsúcsot jelentő 39 gólpasszal aratott 42 pontos győzelmet. Egyénileg Jaylen Brown (32 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4/5 tripla) volt a főkolompos, de ő is csak 29 percet játszott - három nem egyszerű idegenbeli meccsük maradt, hogy megőrizzék a pozíciójukat, a Miami utolérése már emberesebb feladatnak tűnik.

A Celtics legjobb dobói: Brown 32/12, Tatum 22/3, White 17/9
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 17/6, Caldwell-Pope 17/3, Smith 16

Milwaukee Bucks–Dallas Mavericks 112–118

Doncic lubickolt, jobb volt a Dallas. Mindent megtett azért a Milwaukee, hogy Luka Doncic dolgát megnehezítse, de a szlovén zsenire ezúttal nem volt ellenszer, nagyjából azt csinált, amit csak akart - akkor került dobóhelyzetbe, amikor az volt a célja és akkor alakított ki helyzetet másnak, amikor azt adta a játék. Doncic végül 32 ponttal, 8 lepattanóval és 15 gólpasszal zárta az estét és szépen megdobatta a társakat, akik közül még öten érték el a tízpontos határt, Dwight Powell (22 pont, 13 lepattanó, 8/10 mezőnyből) és a 16 pontos, 3/6 triplás Reggie Bullock különösen hatékonynak bizonyult. A Mavs 51%-os mezőnymutatóval és 42%-os triplázással szedte szét a bajnok védekezését és bár az első negyedet még elvesztette, de a nagyszünetben már vezetett és onnantól szorosan alakult a küzdelem. A Bucks a harmadik negyedben átmenetileg, rövid időre fordított, de hamar visszavette az előnyt a Dallas, majd a záró etap elején, 91-90-nél egyszer megint a Milwaukee került előre, amire viszont egy 10-2-vel válaszolt a Mavs és innentől többször nem ingott meg Jason Kidd alakulata - az utolsó percnek közte tízről mentek neki a felek, nem volt kérdés a texasiak sikere. A Doncic-extra által húzott stabil csapatjáték rangadógyőzelmet ért, bár a GSW is nyert, így maradt negyedik a társaság Nyugaton - még van három meccse a héten, Detroitba utazik, majd fogadja a Portlandet és a Spurst, ez idő alatt fordíthat.

Nem tudott futni a Bucks. A mérkőzés talán legérdekesebb statisztikája, hogy az ebben alapvetően erősnek számító Milwaukee kereken nulla pontot dobott leindításból, pedig a Dallas eladott 14 labdát - egyáltalán nem tudott rohanni a hazai alakulat, ezt tökéletesen vette el tőle a Mavs. A folyamatos félpályázásban pedig sosem volt a leghatékonyabb ez a keret, ez most is így történt, csak 44%-kal célzott a társaság és bár a 10-2-re megnyert támadópattanózással, valamint az öttel kevesebb eladott labdával ennek egy részét ellensúlyozták, de teljességgel nem tudták eltüntetni, főleg hogy Doncic azt csinált velük, amit csak akart. Giannis Antetokounmpo nem játszott rosszul, de magához képest jól sem (28 pont, 10 lepattanó), Khris Middleton 3/14-et dobott csak mezőnyből, a gondjaikat sorra véve még nem is súlyos az a hatpontos vereség - egálban vannak a Sixersszel és fél meccsre vannak a Bostontól, meglátjuk, hogy mire mennek az utolsó héten.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28, Holiday 20/15, Portis 17/9
A Mavericks legjobb dobói:
Doncic 32/9, Powell 22, Bullock 16/9

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 118–129

Lassan búcsúzik a Lakers. Sorozatban hatodik vereségét szenvedte el a Los Angeles, amelynél ezúttal nem tudott pályára lépni a sérüléssel bajlódó LeBron James, a többiek pedig az utolsó negyedben alulmaradtak a Denverrel szemben. A hazaiaknál Anthony Davis (28 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és Russell Westbrook (27 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 11/15 mezőnyből) is nagyon igyekezett, csapatszinten 53%-kal dobtak és 31 gólpasszt osztottak szét, három negyeden keresztül abszolút partiban is voltak a pocsék triplázás és védekezés ellenére, de a záró etapban egyszerűen jobban hajrázott a Nuggets. A vendégeknél természetesen Nikola Jokics (38 pont, 18 lepattanó, 6 gólpassz, 7 eladott labda, 15/22 mezőnyből) volt a vezér, akire ezúttal sem volt semmilyen ellenszer, de mellette Will Barton (25 pont, 6/8 tripla) és Aaron Gordon (24 pont, 8 lepattanó, 3/5 tripla) is kitett magáért, csapatszinten 57%-kal dobtak és a végén bennük volt több energia. Az utolsó felvonás csak egypontos denveri előnyről indult (korábban kilenccel is vezetett már a Lakers...), majd a LAL még egyszer átvette a vezetést és utoljára 104-104-nél volt egál az állás - itt azonban két és fél perc alatt egy 13-2-t rohant a Nuggets, a Lakers két kihagyott dobása és back-to-back eladott labdái megbosszulták magukat, ez pedig eldöntötte a küzdelmet. A Los Angeles utána rendezte a sorait, de ez már késeinek bizonyult, csak hat pontra tudott visszajönni, viszont komoly védekezés nélkül ez nem lehetett elég, a Nuggets mindig válaszolt, amire kellett. Jokicsék így fél meccsel a Jazz előtt ötödikek Nyugaton, a Lakers hátránya pedig két találkozó a Spurshöz képest úgy, hogy már csak négy összecsapás van hátra - ha nem sikerül fordítani, akkor még a playin sem lesz meg.

A Lakers legjobb dobói: Davis 28, Westbrook 27, Anthony 17/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 38, Barton 25/18, Gordon 24/9

 

Indiana Pacers–Detroit Pistons 117–121

Extra triplázással nyert a Pistons. Leginkább a nagyszerű kinti dobóformájának köszönhetően tudott nyerni a Pistons, csapatszinten 21/41 hármast süllyesztettek el, míg ellenfelük megállt 12/38 hármasnál. Saddiq Bey villámrajtot vett, bő öt perccel a kezdést követően már 6/6 triplával állt, és ezzel megadta csapatának az alaphangot – az első negyedet végül 20, a meccset pedig 23 perc alatt 31 ponttal fejezte be Bey. Mellette Frank Jackson iparkodott a leginkább, aki 19 ponttal jelentkezett, de a többiek is kivették a részüket a győzelemből, Dwane Casey kilenc bevetett játékosa közül heten értek el kétszámjegyű ponttermést. Külön kiemelendő még Carsen Edwards, akit néhány órával a kezdés előtt szerződtetett le a Pistons, de így is 31 percet játszott, ami alatt 13 pontot ért el 5/15-ös mezőnymutatóval, illetve kiosztott 9 gólpasszt is.

Haliburton különleges teljesítménye sem volt elég. A Pacersnél is jól eloszlottak a terhek támadásban, ők 33 gólpasszt osztottak szét ellenfelük 31 gólpasszával szemben, és ezért különösen sokat tett Tyrese Haliburton. A fiatal irányító 19 pontja és 9 lepattanója mellett 17 kiosztott gólpasszal beállította a karriercsúcsát, és tette ezt eladott labda nélkül, ezzel ő lett a Pacers történetének az első játékosa, aki legalább ennyi gólpasszt tudott kiosztani egy meccsen eladott labda nélkül, és az egész ligát nézve is 2018 márciusában hozott legutóbb egy játékos ilyen teljesítményt, akkor LeBron James volt hasonlóra képes. Támadásban így meg is volt a Pacers, Oshae Brissett (20 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 4/6 tripla), Buddy Hield (19 pont, 9 lepattanó) és Isaiah Jackson (19 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) szállították a pontokat, de nem tudtak mit kezdeni a Pistons triplázásával védekezésben, így ha kevéssel is, de alulmaradtak, sorozatban hetedszer.

A Pacers legjobb dobói: Brissett 20/12, Hield 19/9, Haliburton 19, Jackson 19
A Pistons legjobb dobói: Bey 31/21, Jackson 19/6, McGruder 13/9, Edwards 13/6

Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 108–112

Embiid 44-et dobott, Bickerstaff szerint jogtalanul. A találkozó fő sztorija Joel Embiid játéka volt, a Sixers MVP-jelölt centere ugyanis parádés teljesítményt nyújtott: 44 pontig jutott 12/26-os mezőnymutatóval, leszedett 17 lepattanót és kiosztott 5 blokkot, az egálközeli találkozón +16-ban voltak a vendégek vele a pályán. Viszont 17/20 büntetőt is a gyűrűbe küldött és J.B. Bickerstaff, a Cavs vezetőedzője ezen kicsit megütközött: úgy fogalmazott, hogy ezt a meccset elvették tőlük, pedig győzelmet érdemeltek volna. Mint mondta, Embiid nagyon jól játszott, a Sixers is jó csapat, de egy dolgot nem lehet levédekezni, az pedig a büntetővonal, a játékvezetők ítéleteit nem érzi korrektnek, szerinte ők sokkal-sokkal jobb elbírálást érdemelnének ennél - finoman szólva nem értett egyet azzal, hogy Embiid mire kapott büntetőket. Azt is hozzátette, hogy nemcsak Embiid, de "a Philly sztárjai" pontosan tudják, hogy mikor hogyan kell kijátszani és manipulálni a szabályokat, a baj pedig az, hogy szerinte nem egyformán fújtak a bírók a pálya két oldalán.

Szoros találkozón nyert a Sixers. Az első félidő még a Cavs szájíze szerint alakult, az ohióiak vezettek 12 ponttal is, a nagyszünetben hattal jártak előrébb, majd a fordulás után válaszolni tudott a Philly és fordított, az utolsó felvonásnak már a vendégek mentek neki minimális előnnyel. Egészen a hajráig kiélezett maradt a küzdelem, Embiid ugyan kulcsidőszakban bevert 12 pontot a záró etapban, de a Cleveland tartotta magát és igyekezett nyomást gyakorolni ellenfelére. A Sixers az utolsó négy percben egy zsákolást leszámítva már csak büntetőből talált be, de 15 másodperccel az órán, 106-107-nél Bickerstaff szerint Embiid faultolta Garlandot, ám a síp néma maradt, ez volt a döntő jelenet - blokk lett belőle, Harden nem hibázott a vonalról, majd Thybulle labdát lopott és itt jött Harris zsákolása, amellyel eldőlt a küzdelem. A Philly holtversenyes harmadik-negyedik Keleten a meccs után, míg a Cavshez még közelebb, másfél mérkőzésre került az Atlanta.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 23/9, LeVert 18/6, Stevens 18
A 76ers legjobb dobói: Embiid 44/9, Harden 21/6, Harris 11, Maxey 11/6

Orlando Magic–New York Knicks 88–118

Nem volt kérdés. Az első félidőt követően csak 10 ponttal vezetett a Knicks, de a 37-15-re megnyert harmadik negyedükkel eldöntötték a találkozó sorsát, vezettek már 35 ponttal is. RJ Barrett a legutóbbi gyenge teljesítménye után javított, ezúttal 27 ponttal, 5 lepattanóval és 6 gólpasszal jelentkezett, Obi Toppin (20 pont, 8 lepattanó) beállította a tegnap elért karriercsúcsát, de a nap főszereplőjévé Immanuel Quickley lépett elő a Knicksnél, aki csereként beszállva ért el tripla-duplát 20 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal. Ezen az estén csak az nem javított statisztikát a vendégeknél, aki nem akart, Alec Burks (19 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) 6/7 jó dobással operált, míg Mitchell Robinson a 12-10-es dupla-duplája mellett 5 blokkot és 3 labdaszerzést is jegyzett. A túloldalon a legutóbb bokasérülés miatt kidőlő Franz Wagner a szezon során először mulasztott mérkőzést, ráadásul Cole Anthony is kidőlt alig három perc után, így a jelenlegi formájában egészen kilátástalan támadójátékot produkált a Magic. 35,3%-kal dobtak mezőnyből, csak Moritz Wagner (18 pont, 9 lepattanó) és Markelle Fultz (11 pont, 6 gólpassz) viszonylagosan jó játékának örülhettek, illetve Mo Bamba összehozott még egy 13-12-es dupla-duplát, de támadásban ő már gyenge hatékonysággal operált, így begyűjtötték sorozatban a hatodik vereségüket is.

A Magic legjobb dobói: M. Wagner 18/6, Bamba 13/9, Brazdeikis 13/9
A Knicks legjobb dobói: Barrett 27/9, Toppin 20/12, Quickley 20/9

Toronto Raptors–Miami Heat 109–114

A második félidő a Heaté volt. A Toronto kezdett jobban, a kanadaiak remek védekezéssel tördelték szét a Jimmy Butlert nélkülöző, back-to-back pályára lépő Miami játékát, a nagyszünetig összesen 45 pontot dobtak a floridaiak és a Raptors 13 egységgel is vezetett már. A fordulást követően azonban fordult a kocka, beindult Max Strus, aki mind a 23 pontját és hét tripláját ekkor dobta, a harmadik-negyedik negyedben összesen 69 egységet tett fel a táblára a gárda - az addigi 6/20 triplához 12/18-at tettek hozzá Martinék és szétlőtték a Torontót. A padról Victor Oladipo 21 ponttal és 6/9 hármassal, Tyler Herro 18 ponttal, 9 lepattanóval és 8 gólpasszal szállt be, a kezdőben Bam Adebayo és Kyle Lowry is hatékonyan dolgozott, és az utolsó öt percben dűlőre vitték a dolgot: 93-93-ról lett alig két és fél perc alatt 107-97, ott négy triplát bombáztak be Strusék és onnan nem lehetett visszaút, nem jött már fel igazán veszélyes különbségre a Raptors. A Heat ezzel az újabb sikerével kétmeccsnyi előnyt menedzselhet Kelet élén úgy, hog három találkozója van hátra és back-to-back aratott nagyon fontos idegenbeli sikereket, Lowry a könnyeivel küszködött a torontói visszatérése során, a Raptors újra egálba került a Bullszal a keleti 5-6. pozícióban.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 29/3, VanVleet 29/12, Barnes 19/9, Trent Jr. 19/9
A Heat legjobb dobói: Strus 23/21, Oladipo 21/18, Herro 18/3

Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 132–139

Nem hibázott a Wolves. Kötelező volt nyernie a Minnesotának és teljesítette is a feladatot Chris Finch együttese: a szorosnak tűnő végeredmény már csak a 40-23-as utolsó negyeddel alakult ki, egyébként a vendégek tíz ponttal nyerték az első játékrészt, tizenkettővel vezettek a nagyszünetben és később voltak 27 pontos előnyben is. A végén nagyot hajrázott a Rockets és a kiütésből vállalható vereséget csinált Jalen Green (31 pont, 5 gólpassz, 4/8 tripla), Josh Christopher (30 pont, 11/14 mezőnyből) és Kevin Porter Jr. (21-6-8) vezetésével, de ennél többet nem tudtak tenni az este során. A Minnynél Anthony Edwards (33 pont, 5 gólpassz), Karl-Anthony Towns (28-11-5) és D'Angelo Russell (22 pont, 9 gólpassz) is hozta magát, csapatszinten 59%-kal dobtak és a leolvadás ellenére nem forgott veszélyben a sikerük, jelenleg másfél meccsre vannak a nyugati hatodik Jazztől.

A Rockets legjobb dobói: Green 31/12, Christopher 30/9, Porter Jr. 21/12
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 33/12, Towns 28/3, Russell 22/12

Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 117–96

Ennek nem volt értelme a Sunstól. A már biztos alapszakaszgyőztes kiültette Bookert, Aytont és Crowdert, de a többieket nem, pedig a jelek szerint ők is szabadságot igényeltek: a megnyert első negyeddel teljesítettnek vélték a napi munkát és a legalább ilyen tartalékos, az egész szezont tankolással töltő OKC-től is simán kikaptak. Pedig Paul és Bridges például 30-30, Johnson 32 percet játszott, míg a Thunder a Maledon-Wiggins-Krejci-Roby-Pokusevski sorral állt ki, de annyira semmit sem akartak ettől a meccstől a vendégek, hogy végül sima vereségbe néztek bele. Az OKC-nél "Poku" tripla-duplát villantott (17 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz), a padról Olivier Sarr 24 pontot és 5/6 triplát jegyzett, a Phoenixnél pedig át kell értékelni a helyzetet, mert vagy pihentetnek vagy nem, de ha ennyire tesznek a meccsre, akkor nincs értelme 30 perceket játszatni Pault és Bridgest. Az OKC szép győzelemmel örvendeztette meg szurkolóit, a fiatalok kitettek magukért, így tutibiztos utolsó előttiek lesznek Nyugaton.

A Thunder legjobb dobói: Sarr 24/15, Pokusevski 17/9, Wiggins 17/3
A Suns legjobb dobói: Bridges 18/3, Johnson 14/6, Paul 11

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 113–92

Megemberelte magát a Spurs. Az első félidőben komoly bajba került a San Antonio, amelynek ez volt a kötelező meccse a playin-csatában, de Dejounte Murray nélkül olyan lapos játékkal rukkolt elő, hogy volt 13 pontos hátrányban is és a nagyszünetben kilenc egységgel égett. A fordulás után aztán összeszedte magát Gregg Popovich legénysége és a harmadik negyedben érvényesítette a papírformát: ott 34-16-ra nyert, elöl-hátul az történt, amit a texasiak akartak és végül ennyi elég lett a kötelező kipipálásához. A záró etapban már nem forgott veszélyben a hazai siker, a Portland nem tudott veszélyt jelenteni ellenfelére, így a Spurs behúzta, amit be kellett és két mérkőzés előnnyel vezet a Lakers előtt a nyugati 10. helyen - ott vannak a playin kapujában Keldon Johnsonék.

A Spurs legjobb dobói: Keldon Johnson 28/18, Collins 18/3, Jones 18/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Keon Johnson 19/9, McLemore 19/12, Brown 14/12

Sacramento Kings–Golden State Warriors 90–109

Nem adja a harmadik helyet a Warriors. A back-to-back második felén is győzni tudott a GSW, Klay Thompson nélkül harcos, agresszív, fegyelmezett védekezéssel bontották le a vendégek a már tét nélkül labdázó Kings játékát és igazából egy félidő alatt eldöntötték az érdemi kérdéseket. A 28-14-re nyert első negyed megalapozta a Warriors sikerét, a nagyszünetig tovább nyílt az olló és volt közte 26 is, igazából nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni a Sacramento. A vendégeknél Andrew Wiggins (25-5-5, 4/7 tripla) és Jordan Poole (22-5-5, 4/9 tripla) egyaránt jól játszott, a kispadról 47 pontot tett hozzá a Bjelica-Kuminga-Lee trió, 52%-os mezőnymutatóval és 47%-os triplázással zártak, kifejezetten harcosan, szépen, kollektíven játszottak. Az újabb sikerrel még mindig nem engedik át a harmadik helyüket a Dallasnak és mivel három meccsel vezetnek a Denver előtt, az gyakorlatilag eldőlt, hogy az elsőkörös pályaelőnyük meglesz, a kérdés az, hogy a hatodik vagy az ötödik kiemelttel találkoznak majd.

A Kings legjobb dobói: Barnes 18/3, Jones 17, DiVincenzo 14/6
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 25/12, Poole 22/12, Bjelica 19/9

Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 119–100

Készül a playinre a Clippers. Egy komolyabb hullámvölgy után az utóbbi meccseken összeszedte magát a Los Angeles, Paul George visszatérése megkavarta a motiválatlanságtól szenvedő társaságot és az elmúlt találkozókon újra érdemes komolyan venni Tyronn Lue alakulatát. Most is egy nagyon kiegyensúlyozott, stabil, sok lábon álló, Lue-tól többször látott csapatjátékot játszó gárdát láthattunk, amely kiosztott 33 gólpasszt és 48%-kal bevert 21 triplát, nem mellesleg pedig komoly lábmunkázást bemutatva levédekezte a New Orleanst. A hazaiaknál heten dobtak 11-22 pont között és csak a 4/6 triplás Marcus Morris volt közülük az, aki 16 fölé jutott, Zubac lepattanókkal, Jackson gólpasszokkal csinált dupla-duplát, George is sokoldalú volt, a kispadról is bőven jött segítség, nagyon jól működött a gépezet. Ugyan a Pelicans a 19 támadópattanójával megpróbált szépíteni a dolgokon, de a második negyedes lefagyást nem sikerült kijavítani, azt 29-13-ra nyerte a LAC, az ott elvesző támadójáték nem fért bele. A nagyszünetben 22 pont volt a Clippers előnye, de vezettek már 26-tal is Batumék, a Pelicans pedig igazán komoly választ nem tudott megfogalmazni erre - a második félidő már szorosabb lett, de az olló nem igazán zárult, nem volt érdemi esélyük Ingraméknek a kiélezett hajrára. A Pels alig 40%-os mezőnymutatóval kapott ki és egy ponttal vezet a Spurs előtt, nekik igazából már csak egymásra kell figyelniük, míg a Clippers már nem foglalkozik a tabellával, régóta stabil nyolcadik, csak a playin-csatára élezi magát - egyelőre jó úton jár.

A Clippers legjobb dobói: Morris 22/12, Zubac 16, George 15/15, Mann 15/3
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 19/9, Ingram 15/3, Jones 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics–Washington Wizards 114–102
Milwaukee Bucks–Dallas Mavericks 112–118
Los Angleles Lakers–Denver Nuggets 118–129
Indiana Pacers–Detroit Pistons 117–121
Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 108–112
Toronto Raptors–Miami Heat 109–114
San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 113–92
Sacramento Kings–Golden State Warriors 90–109
Orlando Magic–New York Knicks 88–118
Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 117–96
Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 132–139
Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 119–100

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik