NBA: simán megverte a Clipperst a Suns, nem lassít a Jazz

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.10.24. 10:21
null
A fehérben játszó Suns a Clippers vendégeként győzött (Fotó: Phonenix Suns/ twitter.com)
New Orleanst is bevette a Utah, hosszabbításban nyert a Cavs, 50 pontos negyedet produkált a Warriors, továbbra is nyeretlen a Lakers, váratlanul jó volt a Charlotte – ez történt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján.

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 104–106

Elrontotta a Lakers, a Blazersé lett a vége. Szoros mérkőzést vívtak a csapatok, ugyan a Portland kezdett jobban és nyolc ponttal megnyerte az első negyedet, illetve héttel vezetett a nagyszünetben, de a fordulás után ritmust váltott a Lakers és a harmadik játékrész során fordított - majd nyolc egységgel meg is lógott és közel került a győzelemhez. A záró etapban folyamatosan elöl tudtak maradni a hazaiak és nem egészen két perccel a vége előtt is vezettek még 102-95-re, de a hátralévő időben összeomlott Darvin Ham alakulata: Damian Lillard két büntetője után Pat Beverley hibázott dobást, Jusuf Nurkic visszatett egy a támadópattanót, LeBron James hibázott tempót, majd Anfernee Simons dobott kettest, aztán Russell Westbrook tempója is kimaradt, így 12 másodpercnél Lillard visszalépős triplája már portlandi vezetést jelentett. Hét másodpercnél James még egalizált és megtörte a Los Angeles-i jeget, de az időkérés után, három másodperccel az órán Jerami Grant elment a gyűrűig (megverte Jamest egy az egyben, ő kapta a győztes játékot) és feltette a meccsnyerő ziccert - volt még egy dobása a Lakersnek, de azt James elhibázta, így nagy csatában, a végén egy 11-2-es futást összerakva ellopta a győzelmet a Portland.

Lillard megint 41-et dobott. Az előző mérkőzésen is 41 pontig jutott Damian Lillard és most is egymaga vette a hátára a portlandi támadójátékot: a rutinos irányító megint 41 egységet szórt 15/25 jó dobással és 6/13 triplával, gyakorlatilag rajta múlt, hogy mennyi tűzerő van a vendégekben. Anfernee Simons betlizett, a kispad nem nagyon tudott pontokat hozni, a Hart-Nurkic páros pedig a piszkos munkát végezte el: ketten együtt 10 dobást vállaltak, 15 pontot dobtak, de kiosztottak 9 gólpasszt és leszedtek 29 (!) lepattanót, nekik köszönhetően nyerte a Blazers 52-40-re a lecsorgók csatáját. Lillard extrája végül a hajrában szerzett clutch pontokkal együtt túlragyogta a Lakers sztárjait: LeBron James 31 ponttal, 8 lepattanóval, 8 gólpasszal, 2-2 labdaszerzéssel és blokkal zárt, de a végjátékban többször is hibázott, Anthony Davis 22 ponttal, 10 lepattanóval, 3 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 6 blokkal szintén klasszisteljesítményt nyújtott, illetve Lonnie Walker IV is eljutott 15 pontig. Russell Westbrook 4/15-ös mezőnymutatóval kapart össze 10 egységet, bár passzjátékban ezúttal hasznosabb volt, mindenesetre a kispad itt sem tudott túl sokat hozzátenni, nem tudtak megújulni - nagyon kellene már nekik egy jó Schröder, de ő még mindig sérült...

A Lakers legjobb dobói: James 31/6, Davis 22, Walker IV 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 41/18, Grant 16/6, Simons 12

Atlanta Hawks–Charlotte Hornets 109–126

Hogyan nyerte ezt meg (így) a Hornets? Miles Bridgesszel számolni sem kell, de LaMelo Ball és Terry Rozier sem állt a vendégek rendelkezésére, így azért a lényegi playmakerek mindegyike hiányzott, ennek ellenére 126 dobott ponttal, magabiztos játékkal nyert meccset a gárda Atlantában. Pedig az első negyedet még a Hawks nyerte nyolc egységgel, az közelebb állt a papírformához, ám ezt követően Kelly Oubre Jr. (24 pont, 10 lepattanó), a kezdő irányítóvá előlépő Dennis Smith Jr. (18 pont, 6 gólpassz), valamint a padról 20 pontos karriercsúccsal, 9/9 jó dobással és 11 lepattanóval beszálló Nick Richards remeklésével 52%-os mezőnymutatót és 42%-os triplázást hoztak összecsapatszinten a charlotte-iak - sokkal jobban támadtak, mint a Hawks, így meg is fordították a meccset. A második negyedet 37-25-re, a harmadikat pedig 45-29-re nyerték, ebben a két játékrészben szinte mindent jól csináltak, az Atlanta dolgát nem könnyítették meg, elöl pedig remek ritmusban, türelmesen, illetve (főleg) parádés dobószázalékokkal dolgoztak. Voltak már 20 pontos előnyben is, és az utolsó negyedben sem fogyott el lendületük, úgyhogy teljesen váratlanul, ezzel a kerettel a semmiből arattak idegenbeli győzelmet - Steve Clifford szerint a kerettől függetlenül jó felfogásban, jó hozzáállással játszottak és jó döntéseket hoztak, így pedig bárkinek van esélye meccset nyerni az NBA-ben, főleg ha a szerencse sem pártol el mellőlük.

Nem tudott változtatni a Hawks. Frusztráló meccset játszott az Atlanta, Trae Young szerint hiába kezdtek jól és vezettek magabiztosan, a Hornets elkapta a fonalat, ők pedig nem tudtak mit tenni - semmilyen változtatással nem voltak képesek kizökkenteni az ellenfelet, nem tudtak elég fizikálisak lenni és nem volt olyan fegyverük, ami legalább átmenetileg lelassította volna a Charlotte-ot. A két középső negyedben kapott 82 pont megtörte őket, a harmadik játékrész vége felé már egyértelműen látszott rajtuk a feszültség, ami tovább rontott a helyzetükön, Nate McMillan vezetőedző szerint pedig egyszerűen nem volt meg az akarat a védekezéshez, nem volt meg az energia, sőt úgy fogalmazott, hogy "nem védekeztünk." Hozzátette, hogy szerinte az igazi akarat támadásban is hiányzott, nem voltak elég koncentráltak, mentálisan egyszerűen nem lehetett őket összehasonlítani a pont ezen a téren remeklő vendégekkel, így kellemetlen hazai pofonba szaladtak bele.

A Hawks legjobb dobói: Young 28/6, Murray 19/6, Capela 14
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 24/9, Richards 20, Smith Jr. 18/3

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 117–107 – hosszabbítás után

Mitchell javította a hibáit. Kiváló meccset játszott Donovan Mitchell, aki az első két Cavs-mérkőzésén is 30 pont fölé jutott, most pedig a hazai közönségnek is bemutatkozott: 37 egységet szórt 5/12 triplával és ismét győzelemre vezette Darius Garlandot nélkülöző csapatát. A rendes játékidő végén viszont nem foglalták imába a nevét az ohiói nézők: ugyan 15 ponttal is vezettek a hazaiak, és a negyedik negyed utolsó percében is előrébb jártak hét egységgel, de Mitchell két kulcsfontosságú labdaeladást vétett, előtte kihagyott egy dobást, így a Wizards kiegyenlített, majd a győztesnek szánt kísérletet is elrontotta a Cavs hátvédje. Így jöhetett a hosszabbítás, ahol Mitchell már hozta, amit kellett: egy 2+1-es játékkal előnyhöz juttatta csapatát, egy percnél dobott egy clutch kosarat, majd a végén két büntetőt is elsüllyesztett, a Cleveland pedig összesen négy pontot kapott ebben az öt percben, így végül mégis nyerni tudott. Mitchell a sajtótájékoztatón elnézést kért, mint mondta, 35-45 perccel tovább kellett a csarnokban maradni a hibái miatt...

Nem tudott élni az eséllyel a Wizards. A rendes játékidő végén lehetőséget kapott a Washington arra, hogy megnyerje ezt a meccset úgy, hogy a második negyedtől kezdve hátrányban volt, ott Kristaps Porzingis triplájával, Bradley Beal büntetőivel és Will Barton zsákolásával meg is menekült, de a ráadásban már nem tudott élni ezzel a lehetőséggel: négy pont és négy eladott labda lett a mérleg, amiből tízpontos vereség született. Wes Unseld Jr. vezetőedző szerint a legfontosabb periódusban rengeteg hibát vétettek, amikkel lehetetlen lett volna nyerni - az eladott labdák és az engedett támadópattanók miatt kaptak ki, bár voltak biztató megmozdulásaik. Beal (27 pont, 5 gólpassz, 6 eladott labda) és Porzingis (18 pont, 11 lepattanó, 4/8 tripla) is többé-kevésbé jól játszott, de a 16-4-re elvesztett támadópattanózás valóban ellensúlyozhatatlan hátrányt okozott - elszenvedték első vereségüket, holnap a Detroit ellen javíthatnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 37/15, Osman 16/9, Allen 15
A Wizards legjobb dobói: Beal 27, Porzingis 18/12, Hachimura 16/6

New Orleans Peiicans –Utah Jazz 121–122 – hosszabbítás után

Ezt is megnyerte a Jazz. Hihetetlen, de harmadik meccsén is győzni tudott a tankcsapatnak várt Utah, a társaság sorozatban másodszor nyert meg egy hosszabbítást és ezúttal az eddig parádésan kezdő New Orleans otthonából vitte el a nagyon értékes győzelmet. Méghozzá maximálisan megérdemelten, ugyanis az este nagyobb részében a vendégek vezettek, voltak már 17 pontos előnyben is (a nagyszünetben 10 volt közte), de a rendes játékidő végén rohamozott a Pels és végül hosszabbítás lett belőle - a hajrában Jordan Clarkson és CJ McCollum válaszolgatott egymásnak és nem jutottak dűlőre. A túlórában is iszonyatosan szoros lett a vége, 11 másodpercnél Lauri Markkanen két büntetőjével a Utah jutott egypontos előnyhöz, aztán McCollum tempójával 121-120 lett az állás, de az időkérés után Kelly Olynyk elindult egy az egyben a gyűrű felé és feltette a győztesnek bizonyuló floatert - három másodperc időkérés nélkül nem volt elég a New Orleansnak a válaszhoz, így ismét győzött a Jazz. A győztes kosarat jegyző magasember szerint a csapatuk minden tagja jó döntéseket hozva, önzetlenul, a játékot jól olvasva, kőkeményen játszik és nagyon élvezte ezt az első három meccset, amelyen fittyet hánytak a papírformára. Ő maga 20 pontot és 5 gólpasszt jegyzett most, Markkanen 31 ponttal, 12 lepattanóval és 11/11 büntetővel lett a legjobb dobó, de a Clarkson-Conley páros például 14 gólpasszt osztott szét, Vanderbilt is dobott 15 pontot, mindenki hozzátette a magáét. Egyelőre nagyot mennek és ezek után Houstonban már ők lesznek az esélyesek.

Ingram és Williamson is megsérült. A New Orleansnál CJ McCollum volt a vezér, a rutinos hátvéd 28 ponttal és 12 gólpasszal állt csapata élére, ő fogta össze a gépezetet támadásban és ő vállalta magára a fontos dobásokat is, amiket nagyrészt meg is tudott oldani. Mellette Zion Williamson jutott el még 25 pontig 30 perc alatt, de a hazaiak fő problémája mégsem a vereség, ugyanis Williamsont és Brandon Ingramet is elvesztették az este során. Ingram a második negyedben saját csapattársával, Naji Marshall-lal ütközött és agyrázkódásra utaló tüneteket produkált, így kiszállt a meccsből, míg Williamsont a negyedik negyedben blokkolta Jordan Clarkson és a magasember olyan rosszul esett, hogy megsérült a csípője. Kezelést nem kapott a meccs során, de nem is tért már vissza a pályára, úgyhogy finoman szólva sem lehet elégedett a társaság ezzel a találkozóval - megvan az első vereség, két kulcsember kidőlt, holnap pedig fogadják a Dallast.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 28/6, Williamson 25, Murphy III 16/9
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 31/6, Olynyk 20/6, Clarkson 16/9

Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 106–116

Most meg tudott újulni a Minnesota. Ugyanúgy zajlott ez a meccs is a Wolves számára, ahogy az előző kettő, a vendégek 13 ponttal nyerték az első negyedet, szétlepattanózták ellenfelüket és magabiztosan vezettek, aztán belealudtak és az ellenfél fel tudott jönni - a harmadik negyedben egyetlen egységre szűkült a távolság. Ezúttal azonban sikerült új fokozatot találnia Chris Finch együttesének, már a harmadik játékrészben futott egy 7-0-t, a záró etap elején pedig visszatalált korábbi önmagához és egy 24-10-es etappal eldöntötte a mérkőzést, innentől már csak a konkrét végeredmény volt kérdéses. Anthony Edwards kifejezetten jól játszott (30 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 13/19 mezőnyből), Rudy Gobert is hozta, amit várnak tőle (15 pont, 15 lepattanó, 7/9 jó dobás), Karl-Anthony Towns keveset vállalt (15-8-5, 9 mezőnykísérlet), D'Angelo Russell még kevesebbet (5 mezőnykísérlet), de így is 50% felett dobtak, és megérdemelten nyertek. Az OKC így pár napon belül másodszor kapott ki a Minnytől, de ezúttal nem léphetett pályára Shai Gilgeous-Alexander, aki nélkül nyilván jóval kisebb esélyük volt a bravúrra - főleg a tripláik nem estek be (9/41) és összességében is jóval gyengébben dobtak a Wolvesnál, így csak megszorítani tudták ellenfelüket a meccs közben. Finch szerint egyébként a Minnesota még mindig csak tanulja, hogy hogyan kell játszani Gobert-rel, messze vannak a két csapattól, ahhoz képest a 2-1-es mérleg nem rossz.

A Thunder legjobb dobói: Dort 20/6, Robinson-Earl 15/9, Omoruyi 13/3
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 30/9, Gobert 15, Towns 15/3

Golden State Warriors–Sacramento Kings 130–125

Gálának indult, szoros lett a vége. Az első negyedben is látszott, hogy mindkét gárdában megvan a lendület, 39-36-ra nyerte a játékrészt a Warriors, de a második etapban új fokozatra kapcsolt a bajnok és úgy tűnt, hogy eldőlhet a küzdelem: kereken 50 (!) pontot dobtak a hazaiak csak ekkor, Steph Curry egymaga 21-et és 5 triplát vállalt ebből, gálahangulat uralkodott a csarnokban. A 26 egységnyire hízó különbség sokáig ki is tartott, de a negyedik negyedben egyszerűen elfelejtett játszani a GSW, kicsit mintha korán tekintette volna lezártnak az estét Steve Kerr csapata és a Kings egészen közelre visszazárkózott - még több mint két perc hátra volt, amikor hat pontra szűkült a különbség, itt hirtelen érdekessé vált a helyzet. Ennél több nem volt a Sactóban, igazán komoly nyomás alá nem került a Golden State, de a kiütés elmaradt, hiába a bődületes második negyed - Curry végül 33 ponttal (háromból háromszor érte el a 30-as határt) és 7/12 triplával zárt, de Andrew Wiggins (24 pont, 3 labdaszerzés, 2 blokk), Jordan Poole (24 pont, 4 gólpassz) és James Wiseman (20 perc alatt 14 pont) teljesítményét is érdemes kiemelni. A 89 pontos első félidőről azt mondta Kerr, hogy csapata néha egészen briliáns játékot mutatott be, de nem tudta ezt stabilan hozni, viszont megemeli a kalapját a Kings előtt, hiszen a vendégek nem adták fel és keményen küzdöttek a végéig - náluk De'Aaron Fox (26 pont, 10 gólpassz), Domantas Sabonis (19-14-4), Malik Monk (16-7-8) és az újonc Keegan Murray (16 pont, 4/10 tripla, csereként 38 percet játszott) érdemel említést.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/21, Wiggins 24/6, Poole 24/9
A Kings legjobb dobói: Fox 26/3, Sabonis 19, Murray 16/12, Monk 16/12

Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 95–112

Simán nyert a Suns. Nem lett szoros meccs a rangadóból, a Phoenix egészen más energiaszinttel jött ki a parkettre és villámgyorsan eldöntötte az érdemi kérdéseket: 11-0-val kezdett a gárda, 33-18-re nyerte az első negyedet, kereken húsz ponttal vezetett a nagyszünetben, és sosem engedte tíznél közelebb magához a Clipperst. Devin Booker végig büntetett (35 pont, 13/21 mezőnyből, 5/9 tripla), és a többiekből sem hiányzott a motiváció, most először tűnt igazán élesnek ebben a szezonban a Suns, ami rögtön egy nagyon sima győzelmet ért az egyik nagy rivális otthonában. Chris Pault külön is emeljük ki, aki 7 pontja mellett 11 gólpasszt osztott ki, ezzel pedig átlépte a 11 ezer asszisztos határt: az NBA történetében eddig csak John Stockton és Jason Kidd volt erre képes, de Paul az első játékos a ligában, aki 20 ezer pontot és 11 ezer gólpasszt rakott össze karrierje során. Külön ízt adott ennek a mérföldkőnek az, hogy pont a Clippers csarnokában érte el, ahol hat évig játszott és amely franchise-nál ő adta a legtöbb gólpasszt a története során...

Van még munka a Clippersnél. Támadásban nagyon stagnáló, lassú, körülményes játékot mutatott be a Los Angeles, egyáltalán nem volt meg a ritmus, nem folyt a labda, nem jöttek ki a figurák, túl sokat gondolkodtak, kicsit előszezon-jellegű volt a játék - amit megtoldottak azzal, hogy védekezésben is lassabbnak tűntek a nagyon olajozottan dolgozó Suns-játékosoknál, ráadásul a lepattanózást is elvesztették. Talán a back-to-back ütött be náluk, de a frissebb Kawhi Leonard és John Wall sem tudta kirángatni a szekeret a gödörből, a Phoenix egyszerűen sokkal keményebben, koncentráltabban, letisztultabban játszott, a Clippersnél még sok apró hiba csúszott a gépezetbe, nem tudták George-ék, hogy mit is kellene csinálni. Két győzelem után így megvan az első pofon, látszik, hogy van még min dolgozni, kedden és csütörtökön Oklahoma Cityben játszanak egy-egy meccset, ott lehet javítani.

A Clippers legjobb dobói: Morris 22/6, Wall 17/6, George 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 35/15, Ayton 13, Johnson 11/9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik